Радневското село Сърнево приключи пореден успешен проект по програмата „За чиста околна среда“

* Сърневци са последователни в инициативите, но очакват повече от мерките за развитието на селските райони.

* Кметът Милен Малчев се гордее с реновирания стадион на местния футболен клуб „Левски“.

Сърнево е най-многолюдното село в Радневска община, с 1400 жители, и разполага с най-голямата инфраструктура в сравнение с останалите села. То се намира точно по средата между областния и общинския център, което го прави атрактивно и на пазара за недвижими имоти. Но най-голямото предимство на селището са неговите инициативни жители, които последователно всяка година надграждат и развиват своите идеи.

Неотдавна в Сърнево бе отчетено успешното приключване на проекти по програмата „За чиста околна среда“ на екоминистерството, като кметството за втори път печели подобен проект. Първият път, е възстановен паметникът и е благоустроен паркът в центъра. По регламент, след одобрението на проект по програмата „За чиста околна среда“, две години населеното място няма право отново да кандидатства. Затова между двата проекта на сърневци има около 10 години разлика.

Вторият път, инициативата на кмета Милен Малчев е продължение на неговите и на съселяните му усилия да възстанови местната спортна база. Сърневци са единствените, които имат футболен отбор в областната група, от последните четири години. Тимът се издържа основно от местните земеделски производители, а такива в селото не липсват. Всички помагат при общите дела, включително и при провеждането на традиционния празник на селото, който се проведе на Петковден.

Милен Малчев е пети мандат кмет. В първите си управленски години, със съдействието на Радневска община се изграждат три отводнителни съоръжения, които спират наводняването на селото. Постепенно той си набелязва нови приоритети. Един от тях бе стадионът, тъй като интересът към футбола е голям, а в местния тим играят преобладаващо сърневци. До миналата година, постепенно, се възстановява оградата, извършен е ремонт на съблекалните, на санитарните и служебни помещения. С екопроекта и получените близо 10 000 лева, се продължи възстановяването на базата.

– Благодарение на постоянните ни усилия в последните години в Сърнево можем да си честитим реновирането на стадиона. Основно е почистен целият район на базата, включително пистата, теренът е в отлично състояние. По проекта подменихме 200 седалки плюс още 20, които получихме като дарение от ФК „Верея“. Засадени са и 40 декоративни храста „вайгела“ и млади фиданки – явор и ясен – каза пред сърневци кметът Милен Малчев. – Благодаря на всички доброволци, които се включиха в кампанията.

Сега предстои да се направи външното освежаване на сградата, като средствата ще бъдат осигурени от спонсори, като така футболистите на местния „Левски“ и техните привърженици ще имат много по-добри възможности да спортуват и да се забавляват.

Това е и целта на тези проекти, които са под егидата на екоминистерството, от нас зависи да пазим направеното. Следващите две години, кметството няма да може да кандидатства по програмата, защото такъв е регламентът. Предстои ни ремонтът на осветлението в центъра на селото. Зная, че ще ме питате за още много неща, необходим е ремонт на сградата на читалището, Медицинската служба също трябва да се обнови. За тези по-големи обекти обаче се надявам да се намерят пари по Програмата за развитие на селските райони.

Сърневското основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ също има с какво да се похвали. 15 години негов директор е Ени Любенова, като под нейно ръководство школото работи по куп проекти. По този почин е изграден фитнеса на открито в училището, финансиран след спечелването на проект от ЕВН. Тогава възпитаниците на учебното заведение изработват макет на екоселище, което печели първо място в конкурса на енергоразпределителната компания. Училището работи и с различни други организации като „Четири лапи“, ромската НПО „Амалипе“ и много др.

Митко СЛАВОВ

(повече в Агровестник – стр. 5-27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!