РАДОСЛАВ ХРИСТОВ СЪЧЕТАВА ЦВЕТАРСТВОТО И ПЧЕЛАРСТВОТО В УСПЕШЕН БИЗНЕС

* Цветята от разсадника му в Павликенското село Стамболово красят паркове и градини в няколко области.

Само на 29 г. Радослав Христов от село Стамболово, община Павликени, вече развива два земеделски бизнеса. През 2011 г. решава да се занимава с пчеларство, след като се връща от гурбет в Англия. В семейството си няма пчелари, но пък има приятел, на който помага продължително време. Докато „чиракува“, усвоява основите на този интелигентен занаят и създава свой пчелин. В момента има 156 кошера.
През м.г. подава проект по Програмата за развитие на селските райони и е одобрен по мярка 6.3 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. Стартира със 125 кошера, които само за 12 месеца увеличава с 37 нови. В района на Стамболово има разнообразна паша – рапица, слънчоглед, акация, липа, ливадна.
– Преди няколко години пчеларството беше печеливш бизнес, но поради развитието на зърнопрозводството в този район, вече нещата не са същите. Намаляха добивите, а и изкупната цена на едро не се променя от години. Това лято тя е само 4,20 лв./кг мед и то на фона на ниска реколта. Поради особените климатични условия прибрахме само 13-14 кг./ кошер. Избрах пчеларството с много любов. То е цяла наука. Обаче в някои райони в България с интензивно замеделие като Павликенско трудно може да се превърне в успешен бизнес – смята Радослав Христов.
Младият стопанин усеща проблемите и преди 5 години с печалбата от пчеларството започват с майка си Ивелина Христова различна агродейност. Създават разсадник за саксийни цветя в Стамболово. „Двигател“ на инициативата е Ивелина, която дълги години работи в градински центрове в общината. В момента стопанисват 7 оранжерии, разположени на 1,5 дка площ. Те са модерни и отопляеми комбинирано на пелети и с подово отопление.
– Грижим се за над 30-40 вида цветя, които са сезонни – основно пролетни, летни и есенни. Те пристигат вкоренени в саксии от Холандия и ние ги доотглеждаме – започна да разказва младият стопанин. – Годишното ни производство е 60 000-70 000 бройки. През пролетта особено търсени са петуниите, бегониите, върбините, каланхоетата, мушкатата, сакъзчетата. Сега е силният момент за есенните цветя – теменужки, незабравки, парички, циклами…
През октомври засаждаме растенията,които ще бъдат предлагани като летни. Налага се да ги топлим цяла зима. През студените месеци освен ниските температури голям проблем създава и влагата. Затова е нужно някои по-чувствителни растения като сакъзчетата и цикламите да се сгряват чрез подово отопление.
Продукцията на семейство Христови е изключително качествена и я купуват както общини, така и частни клиенти. Радослав е превърнал цветарството в изкуство. Не само доставя красиви растения на клиенти като хотели, ресторанти и заведения, а създава произведения на изкуството. Изградил е в откритата част на великотърновското заведение „Бианко“ стена от живи цветя. Много от хотелите и къщите за гости в Арбанаси са аранжирали градински кътове от красивите растения от Стамболово.
Христови осигуряват на общините Лясковец и Павликени растения за украса на обществени пространства. Чрез посредници предоставят на общините В. Търново, Ловеч, Троян, Елена, Плевен, Бяла и други. Понякога семейството предоставя своя продукция като дарение за реализиране на обществени проекти.
Пчеларството и цветарството са изключително семеен бизнес, като в него активно се включва в свободното си време и братът на Радослав – Владимир, основно в обслужването на пчелина. Отделно в оранжериите са наели трима работници…
Лилия Лозанова

На снимката – Радослав с майка си Ивелина в оранжерията.

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!