Различното пчеларстване – традиции и бизнес

*В добруджанското село Прилеп се събраха пчелари от няколко области, за да обменят опит. Домакин беше Недялка Михова, която сподели перипетиите при реализиране на пчеларски проекти.

За втори пореден път 20 май се отбелязва като международен ден на пчелите.Определен е като такъв от ООН по предложение на Словения. Точно на този ден в добруджанското село Прилеп Службата за съвети в земеделието организира изнесен семинар на тема „Различното пчеларстване – традиции и бизнес“.При пчеларката Недялка Михова се събраха стопани от няколко области, за да почерпят опит и да споделят идеи, проблеми и планове. Как изглежда една реализирана мечта след 10 години? Какъв път беше извървян и какви бяха трудностите? – това сподели стопанката на Медената къща в село Прилеп пред своите колеги-пчелари. Тя започва да реализира мечтата си за медена къща през 2009 г. В началото е имала 70 пчелни семейства,сега са 220. Заедно със семейството си разработва два проекта – по мерките 141 и 311 от предходния период на ПРСР. Ето какво сподели още пчеларката:

-През 2009 г. започнах с мярка 141. Наистина не знаех с какво се захващам. Тук искам да подчертая и благодаря за подкрепата,която ни оказа семейството на дъщеря ми. Полина и съпругът й се върнаха в Добрич, оставиха кариери, професии и реализация в чужбина. Решиха с пчеларство да се занимават, да ги болят ръцете от работа и да ги жилят пчелите…

Много бюрокрация съпътстваше реализацията на двата проекта. Много перипетии, свързани с това, че искаме да предлагаме директно продуктите си. Нужни бяха един куп регистрации, разрешителни. Нужно беше огромно търпение и вяра. В началото реализирахме продукцията си на едро. Заради обидно ниската изкупна цена обаче започнахме да търсим възможности по пчеларските изложения. След това вече след изграждане на Медената къща в Прилеп, започнахме да контактуваме директно с потребителите. Това е една сериозна отговорност, тъй като предлагайки на дребно, трябва да бъдеш различен и креативен.

Изградихме всичко тук в село Прилеп със собствени средства и едва в края на 2014 получихме финансовата помощ. Днес тук сме три поколения – ние със съпруга ми, дъщеря ми и нейния съпруг и трите им деца. Малките се включват в процесите, помагат с каквото могат, при вадене на мед, разпечатване, лепене на етикети и т.н.

Моя дългогодишна мечта беше да покажа живота в пчелните семейства и затова тук имаме два стъклени кошера. Удоволствие е да наблюдаваме заедно с посетителите какво се случва вътре в пчелното семейство, каква е организацията им, как работят, как се развиват. Вътре в залата нагледно сме представили анатомичното устройство на пчелите, както и всички членове в едно семейство – работнички, майка, търтеи. Показали сме и унищожителите на пчелите в природата. Искаме да покажем колко са важни и значими пчелите. Затова всяка среща при нас започва и завършва с поставената на видно място мисъл на Айнщайн, в която се казва, че 4 години след изчезването на пчелите ще изчезне и животът на земята. Но не само това, мисълта продължава :“Колкото повече пчели, толкова повече опрашвания, толкова повече растения, толкова повече животни и толкова повече хора“….

* * *

Пчеларите се надяват Международният ден на пчелите да придобие в следващите години все повече популярност. По света са известни 20 000 вида медоносни насекоми. Опрашването, извършвано от пчелите, е важно както за екосистемите, така и за селското стопанство. Затова нееднократно пчеларите са надигали глас за субсидиране на опрашителната дейност на малките насекоми…

Галина Недкова

(повече в Агровестник – стр. 13-20)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!