Разсадник „Божичен“ – разположен в божествено място край река Русенски Лом

*Собственичката Людмила Цонева създава градинския център спонтанно, а вече има клиенти и от Румъния. На 12 дка целогодишно отглежда около 10 000 растения.

Рзасадник „Божичен“ се намира в живописното,докоснато от Господ село Божичен, Русенско. Населеното място не случайно носи това име, защото се намира на 10 км от Басарбовския манастир, на 5 км от Ивановските скални църкви и на 15 км от“Орлова чука“.

Градинският център е разположен в живописна местност по протежението на река Русенски Лом.Създаден е от Людмила Цонева през 2013 г. Тя е от Русе, икономист по образование и собственик на счетоводна фирма. Преди 10 г. се сдобива с къща в селото и с много любов започва да украсява двора. Голяма част от растенията си купува от разсадници в Павликени. Нейните гости и приятели започват да й искат от прекрасните растения в градината.

Така спонтанно решава да създаде градинския център. Първоначално като хоби, а постепенно – като допълнителен семеен бизнес. Започва да поръчва посадъчен материал не само от различни части на страната, но и от Европа. Стартира само с растения от двора, след което поетапно закупува парцели от около половин декар.Така в момента обектът е вече 12 декара,като годишното му производство е около 10 000 растения.

– Продуктовата гама включва основно западни туи – глубоза, смарагд и даника, туя аурея нана, фастигиата и голдън глоуб – обяснява Людмила Цонева. – Юниперусите и лугуструмите са по два вида. Предлагаме и различни видове рози – храстовидни, влачещи, бордюрни. Те са във всички възможни цветове – бели, червени, розови, жълти, оранжеви, като и в различни двуцветни комбинации. Освен това предлагаме и саксийни цветя, като мушката, калдаръмчета и др.

Людмила и съпруга й са се преместили да живеят в село Божичен. Радва се, че има клиенти и в делнични, и в празнични дни. С гордост посочва, че разсадник „Божичен“ привлича и купувачи от Румъния. Чужденците ценят не само качеството на декоративните храсти, а и цената им, която е наполовина по-ниска.

В отглеждането на растенията се включва не само семейството й, а и приятели от селото. Има един работник, но и необходимия машинен парк. Почти не се налага да се поливат декоративните храсти, тъй като в района има високи подпочвени води.

Освен с разсадника и счетоводната фирма, амбициозната дама се занимава и с организирането на детски езикови лагери. Идеята за създаването им всъщност е на 8-годишната й дъщеря Галия. През ваканциите момичето винаги иска да е ангажирано с интересни и полезни занимания. Така превръщат другия си имот – „Оазис Слънчевата къща“ в място за организиране на детски лагери. Посрещат деца на възраст от 7 до 12 години, основно от Русе. Малчуганите са ангажирани не само с изучаване на английски език, а домакините им организират различни забавления. Те имат възможност и да се наслаждават на прекрасните околности на село Божичен.

– Затова се стремя да превърна дворовете на двете ни къщи в „цветна приказка“. Те са заобиколени с пояс от туи, както и от висока стена, окичена с разноцветни влачещи рози. В дворното пространство от 1 дка се грижа за над 100 сезонни цветя. Така любовта ми към цветята се превърна от хоби в професия, която отлично се съчетава и с туристическата дейност – споделя Людмила Цонева.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-35)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!