Разсадник „Зелена пролет“ край София предлага многогодишни растения с произход от 50-60 държави

*Собствениците семейство Стефан Йорданов и Искра Върбанова имат богата колекция от растения, адаптирани към нашия климат,които са конкуренция и на Лондонската“Kew Gardens“. А също и разнообразни билки и подправки.

Разсадник „Зелена пролет“ се намира на 15 км от София и на 1 км от село Негован. Собствениците – семейство Стефан Йорданов и Искра Върбанова, се занимават с разсадниково производство вече 30 години,а сегашния си разсадник имат от 16 години.През цялото това време поетичното име“Зелена пролет“ е било тяхна емблема.Захващат се със собствен бизнес веднага след като завършват Лесотехническия университет. Йорданов е дипломиран ландшафтен архитект, а съпругата му е инженер-лесовъд.

-Идеята за тази дейност е моя, тъй като обичам цветята още от детството си, въпреки че съм софийско момче – призна стопанинът. – Специализирахме се в производството на разнообразна перенна тревиста растителност. На езика на неспециалиста това означава всякакви градински зимоустойчиви и многогодишни цветя. В нашия разсадник можете да намерите не само български традиционни растения, но и „асортимента“ на съвременен европейски разсадник.

Имаме богата колекция от студоустойчиви сукулентни растения, цветя за алпинеуми и скални кътове, от все по-налагащите се в екстериорното озеленяване декоративни треви, почвопокривни, водни и крайбрежни растения, билки и подправки. Не на последно място се стремим да представим на любители и колекционери някои от най-красивите растения от дивата флора на България. Тя е твърде богата и заслужава да намери място в българските градини, както отдавна го е намерила в градините по света.

В момента разсадникът е разположен на площ от 3 дка. Видовото разнообразие е огромно – над 500 вида от различни точки на света. Имаме растения от над 50-60 държави, разположени около умерения пояс и не само. В нашия обект ги отглеждаме и размножаваме, като сме експерти в семенното и вегетативно размножаване.

Над 200 вида са цветята предназначени за алпинеуми, сред които има и такива от различни части на планетата. Например Azorella trifurcata е от Патагония. Тя е туфесто растение, което цъфти с дребни жълти цветчета и има изключително очарование. Acantholimon glumaceum също расте на туфи. Представлява вечнозелено полухрастче естествено разпространено в Кавказ, Иран и Анадола. От Югоизточна Англия са прекрасните Armeria juniperifolia – т.нар. хвойнолистна армерия и Silene maritima – морско плюскавиче. В алпинеумите такива растения се използват за „тапициране“ на къмъни и пролуките между тях. Те цъфтят дискретно, имат собствена красота, с която неустоимо привличат някои любители на цветята… Засега не размножаваме някои от по-непопулярните растения, но се грижим за тях и ги колекционираме – обясни г-н Йорданов.

„Зелена пролет“ притежава уникална колекция от цветя, която „конкурира“ определен сегмент от Лондонската ботаническа градина. Стефан Йорданов неотдавна е посетил тази забележителност на английската столица. Там е установил, че в качеството си на скромни колекционери, той и съпругата му притежават може би 60% от растенията, които една мощна империя като Британската е събирала от всичките си колонии по света. Разбира се говорим за растения подходящи за софийския климат, защото климатът на Лондон е много по-различен…

– При многогодишните цветя предлагаме голямо видово разнообразие, като за всяко растение си има клиент. В „Зелена пролет“ купувачите могат да намерят градински култивари на дивите растения – те са селекционирани да виреят в градински условия. Такъв пример е алпийският еделвайс, който расте на голяма надморска височина, но неговият градински култивар е адаптиран за двора. Нашенецът е максималист – търси цветя, които да са вечнозелени, да цъфтят през цялата година и ако може да раждат и плодове – това е бонус – шегува се Стефан. – Разсадникът ни е специализиран и в производството на интересни билки. Тук отново притежаваме богата колекция от всички възможни билки, подправки и плодни храсти от целия свят. При доста от видовете подправки са разработени сортове, които имат или по-силен, или по-омекотен аромат, или са лесни за отглеждане в саксия на прозореца, или в сандъче на балкона. Така например риганът, една от най полезните билки, фигурира в разсадника със 7 вида и сорта.

Майоранът е друг вид риган, с много силен бонбонен аромат – една специфична подправка от американската, индийската, италианската и френската кухня. Калоферчето е застъпено с 2 сорта, мащерките са 3-4 вида и сорта, ментата е поне 10 вида и сорта. Отглеждат се също лапад, киселец и един вид френски киселец (Rumex acetosella). Те също са градински култивари с крехки листа. В „билковата секция“ има лечебни и декоративни пелини, исоп, роза „Дамасцена“, мурсалски чай, къри, римска лайка.

Клиентите се впечатляват от многогодишните лукове, някои от които в диво състояние се срещат и по българските планини, но са разпространени и в цяла Европа.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-29)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!