РАЗСАДНИК „КЕРИЯ“ ПРОДЪЛЖАВА ТРАДИЦИИТЕ, ЗАВЕЩАНИ ОТ ДЕДИТЕ

*Той се простира на площ от 25 дка и се намира на 14 км от Варна. Собственикът Борислав Дяволов черпи сили и вдъхновение от своя Павликенски край и от родовата си история, която продължава.

*Предлаганата гама включва около 50 вида декоративни дървета и храсти, 30 вида плодни, както и разнообразие от цветя – градински, балконски, сезонни…

Историята на Борислав Дяволов, собственик на разсадник „Керия“ Варна, е за корените. За това, че когато си от Павликенския край – известен с традициите си в производството на декоративна растителност, не може да се занимаваш с друго. Дори да си завършил зъботехника и да си отишъл да живееш до морето. Дори на морския бряг създаваш цветна градина. Стопанинът е завършил техникума по селско стопанство в Павликени. След това учи в Медицинския университет във Варна, специалност зъботехника. Неговата съпруга Даниела също е медицински инженер, но от десетилетия помага в семейния бизнес. Стартират го през 2003 г., когато създават разсадник „Керия“. Разбира се, помощното стопанство е в родното село на Борислав – Дъскот, Павликенско. Наричат обекта си на един интересен храст от семейство розоцветни, с ефектни жълти цветове, известен като „великденска роза“.
Разсадникът е с площ 25 дка и се намира на 14 км от морския град, на разклона за село Осеново. Поради климатичните ограничения в страната, са се спрели на 30-50 вида декоративни дървета и храсти. Плодните са около 20-30 вида, сред които са касис, арония, хинап, смокини, праскови и др. Друго сериозно направление в дейността са цветята – градински, балконски, сезонни. В момента актуални са есенните – виола, паричка, иглика, карамфил, а през пролетта се търсят сакъзче, бегония, газания, мушкато и др.
Местоположението на „Керия“ носи много позитиви на собствениците, но и негативи. Хотелите и ресторантите, различните туристически обекти по Черноморието са сигурен и голям пазар за декоративната растителност. От друга страна тук не може да се намери работна ръка и затова на терен действа само семейството. „В този район хората са свикнали с работа в туризма, никой не иска да работи по цял ден на полето“, сподели производителят. Това е една от причините много от разсадниците в този район да преустановят дейността си или да функционират само като градински центрове.

-Земеделието е проста работа, но за умни хора! – излага всеизвестната истина Борислав Дяволов. – Над 2 десетилетия „Керия“ е един от работещите разсадници в региона, който не само е оцелял, но и се развива. Аз лично се отнасям скептично към продажбата на растения онлайн. В над 50% от случаите клиентите са недоволни от растенията, доставени по този начин и повече не купуват електронно.
Искам да обърна внимание, че клиентите допускат много грешки, не само в отглеждането, а още и в засаждането на растенията. Грижата за растенията е не само наука, а и изкуство, но за разумни хора… Когато не са спазени елементарни изисквания като например къде да се засади едно растение – на слънце или на сянка, не може да се очаква да оцелее дълго. Освен недостатъчната информираност на клиентите, сериозен проблем е и фактът, че не разполагат с достатъчно средства, за да поддържат градините си.
Борислав Дяволов се стреми да предлага най-подходящите и актуални растителни видове. Непрекъснато поддържа връзка със свои колеги, за да е в течение с последните тенденции. Най-вече се стреми да не прекъсва връзката си със своя роден край, от където черпи енергия и идеи.
Интересната е историята за появата на фамилното му име – Дяволов. Неговият прадядо е имал голямо семейство и изкарвал с тежък земеделски труд прехраната му. Обаче през турското владичество 90% от реколтата е вземана под формата на данъци, а само 10% от нея е оставена за изхранване на българите. Моят дядо случайно чул, че аскерът приближавал негово село и се чували тъпани и зурли. Натоварил чувалите със зърно и ги скрил в своята орехова градина. Успял да убеди турците, че тази година реколтата е слаба и те продължили към следващото село. Тогава местните хора започнали да го наричат „дявол“, защото успял да излъже „данъчните“.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 22)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!