РАЗСАДНИК „ТЕЛОПЕА“ ПРЕДЛАГА РАСТЕНИЯ ЗА ЦЕНИТЕЛИ

*Собственикът Петър Костов отглежда екзотични растения в ограничени бройки, като специално се интересува от редки и застрашени видове. Сред тях са тревисти, храсти, дървета, които е класифицирал в групите „хищни“, „чувствителни“, „луковични“, „увивни“, „сукулентни“, „колекционерски“…

„Телопеа“ е малък разсадник в София, но с голямо разнообразие. Собственикът Петър Костов отглежда над 300 вида растения, като основната част са екзотични и топлолюбиви видове. Тъй като предлага ефектни и изключително интересни цветя, е избрал и такова име на обекта си. „Телопеa“ произлиза от латинската дума телопос (telopos), означаваща „виждащ се отдалеч“.
Петър още от ученическите си години е запален по цветарството. Над 30 години трупа знания и практически опит, като още в детството си се интересува от растенията-хищници. Обяснява си ранния си интерес към растения с факта, че е израснал в къща с двор до гората и детството му минава сред растенията и насекомите по околните поляни. Този бизнес му помага да осъществи своите ценности и житейски възгледи, свързани със съхранение на природата.

-Системата по която работи разсадник „Телопеа“ ми дава възможността да живея по начин, за който искрено вярвам, че е добър не само за мен, но и за природата и за обществото. Целта ми е да ви предоставя възможност за избор на растения, които липсват в най-близкия ви цветарски магазин – растения, които да ви радват с цветовете си, да ви интригуват и вдъхновяват с историята си, да ви лекуват физически и душевно. Всички растения, които предлагам, са мое собствено производство и са отгледани без химикали – споделя стопанинът.
Огромно е разнообразието – тревисти, храсти, дървета, които е класифицирал в групите „хищни“, „чувствителни“, „луковични“, „увивни“, „сукулентни“, „колекционерски“. Размножава ги чрез семена и резници.
Интересното при хищните растения е, че тук хранителната верига е в обратен ред – тези създания поглъщат насекоми, основно оси, комари, мухи, паяци и други буболечки. Разполага с над 10 вида, от които шест са Дрозера. Например Сарацениите са се „специализирали“ в хапване на оси. Произхождат от Северна Америка, но са адаптирани добре към нашите условия. Тъй като са изключително студоустойчиви, могат да зимуват навсякъде в страната. Те са лесни за отглеждане, но ако се спазват някои изисквания. Субстратът им трябва да се състои от чист, необогатен кисел торф или сфагнум, смлени борови кори, перлит и груб пясък. В него не трябва да има градинска пръст, варовик, оборска или друга тор. Да се поливат с чиста, мека, неваровита (най-добре дъждовна), около 1/3 от саксията трябва да е постоянно потопена във вода. През лятото да се изнасят на открито на максимално силно директно слънце. През зимата трябва да им се осигури почивка в неотопляемо помещение при температури между -5 и +10 градуса.
Любопитен е начинът, чрез който сарацениите привличат своята плячка. Произвеждат изобилен сладък нектар от долната страна на капачето и по горния ръб на ловилката. Устройството на вътрешната повърхност на листата – твърди, насочени надолу власинки, следвани от зона с гладка, полирана повърхност, затруднява много бягството на всяко едно насекомо, подлъгало се да влезе вътре заради нектара. Имат полупрозрачни петна в горната част на фуниите си, които огряни от слънцето приличат на отвори, прозорчета, в които насекомите се блъскат, опитвайки се да излетят от фунията. Накрая загиват и биват разградени с помощта на храносмилателни ензими и бактерии.
Фокусът на Петър Костов обаче е колекционерската серия. Това са необичайни и ценни видове, екзотични, редки или застрашени, по-трудно намиращи се. Много от тях не могат да бъдат поръчани никъде другаде в България. Производителят предлага над 60 такива екзотични представители на флората. Сериозна е палитрата от 17 различни видове ахменес, които са различни сортове и се отличават не само цветово, но и по нюансите си. Това което ги отличава, са изключително ярките цветове, както и обилният цъфтеж.
Особено интересна е Тибухината, известна като цветето на принцесите. Това е изключително красиво растение с големи, изящни виолетови цветове. Те са разположени по края на клончетата, широки са до 12 см и са с ярък синьовиолетов цвят.
Agapetes е друга група интересни цветя, които приличат на китайски фенери. Това, което ги отличава е, че множество съцветия се групират по дължината на клонките. Растежът е силен, бърз, а цъфтежът е продължителен.
Лапагерията е изумително красива вечнозелена лиана.Расте много бавно, но вирее и цъфти добре в саксия. Листата й са тъмнозелени, твърди, изглеждат като намазани с восък.
Хипеаструм папилио е видът, от който има само няколко десетки растения в Бразилия. Това е застрашено от изчезване епифитно луковично растение. В култивация е ценен заради уникалните си цветове.
Петър Костов споделя, че успява да съхрани различните екзотични растения здрави, като не използва никакви препарати. Много от листните въшки успява да помете с плоска струя вода от специална пръскачка. Много рядко прилага сапунена вода с малко спирт, като сместа спира нападенията на различни вредители и болести.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-33)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!