Разсадник Шумен изгражда демонстрационен комплекс в града

* Идеята е клиентите да имат по-лесен достъп до качествена продукция и до консултации – обяснява собственикът на обекта Пенчо Иванов. В своята база в село Салманово на площ от 175 дка агрономът размножава над 70 сорта овошки. 

Собственикът на „Овощен разсадник Шумен“ Пенчо Иванов изгражда демонстрационен комплекс в индустриалната зона на града. На площ от 3 дка ще бъдат позиционирани шоурум с предлаганите овошки, агроаптека и складова база. Идеята на агронома е хората да имат по-лесен достъп до качествена продукция и да получават консултации.

Неговият разсадник е създаден през 2001 г. и се намира в село Салманово, Шуменско. Разположен е на площ от 175 дка. В него се размножават над 70 сорта овошки – череши, сливи, праскови, кайсии, ябълки, круши, дюли, мушмули, райска ябълка и други, като се разработват и нови. Водещи критерии в дейността са качеството на плодовете, високо плододаване, устойчивост на икономически значими болести и вредители, устойчивост при съхранение. Това осигурява добро качество при минимална употреба на пестициди, съответно – чистота на продукцията и намаляване на себестойността й, обясни стопанинът.

Посадъчният материал се произвежда на вегетативни и генеративни подложки. В обекта се ползват основно ин винтро подложки. По-голямата част от калемите се добиват в собствени маточници, а тези за нови сортове – от специализирани маточни насаждения. Оптималните условия на отглеждане и правилната растителна защита дават възможност за производство на здрав и висококачествен посадъчен материал, отговарящ на всички изисквания на европейския стандарт, БАБХ, ОДБХ – отдел Растителна защита.

– Голяма част от овощните градини в Шуменско са създадени с наш посадъчен материал. Продаваме го в различни краища на страната, като един от последните ни обекти е крушова градина в Бургаско – посочи производителят. – Като агроном съм участвал в създаването на повечето по-големи овощни насаждения в областта. В Шуменско се отглеждат черешови, ябълкови и сливови насаждения, въпреки че на дребно се търсят различни овощни видове.

Много стопани напоследък комбинират череши и кайсии, чието бране е близко по време. Причината е, че като се наемат работници за едната кампания, могат да ги задържат и при следващата.

Въпреки целия професионализъм и труд, който влагаме, в сектора съществуват много проблеми. Най-голямата ни болка са ниските изкупни цени. Цената на фиданка преди 17 години, когато започнах бизнес беше 3,50-4 лв., а сега е 5 лв. Това е обезсърчаващо и вече двама колеги от региона преустановиха дейността си. Много е обидно, че клиентите не ценят труда ни. Някои от тях са склонни да платят двойно и тройно за вносна стока. В същото време не отчитат факта, че вече няма този строг фитосанитарен контрол и така могат да навлязат много болести. В някои европейски държави са имали подобни проблеми, трудът на овощарите е бил недооценен, но след години са започнали да търсят родна продукция. Докато това се случи обаче, част от по-дребните производители в сектора ще фалират.

Липсата на държавна подкрепа за сектора е една от причините за трудното положение на  овощарите у нас. Субсидирането е ниско и не отразява спецификата на дейността. Редно е подпомагането да е на брой продадено дърво, така секторът ще излезе на светло. Фиданките, които сме засадили през пролетта и есента на м.г., ще ги извадим чак 2019 г., като непрекъснато имаме разходи за тяхното отглеждане.

В допълнение на тъжната ситуация е нелоялната конкуренция, нерегламентираната търговия. От друга страна има „девалвация“ на професията на агронома. Много новопоявили се стопани смятат, че могат да отглеждат градините си без назначен професионалист с тази специалност – сподели наблюденията си Пенчо Иванов. Той е завършил през 1991 г. във ВСИ “ Васил Коларов“ Пловдив – „Тропично и субтропично земеделие“. Дълги години е работил по специалността си и вярва, че тя заслужава повече доверие и уважение.

Лилия Лозанова

 

(повече в Агровестник – стр. 7-29)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!