РЕДИЦА ВАЖНИ ВЪПРОСИ ДИСКУТИРАХА ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ НА СРЕЩА В ТЪРГОВИЩЕ С МИНИСТЪР ПОРОЖАНОВ

* Бюджетът за директните плащания се запазва, а от 2021 до 2027 г. самото подпомагане на сектора няма да намалее. Базовото директно плащане в размер на 600-700 млн. лева ще бъде направено през декември.

На 9 ноември земеделският министър Румен Порожанов бе гост на Търговищка област, където присъства на официална церемония по откриването на обновените сгради и офиси на земеделските служби в Търговище и в Омуртаг. Веднага след това той се срещна и със земеделски стопани от региона, която среща премина при изключително голям интерес, много динамично и ползотворно.
Г-н Румен Порожанов бе така любезен да отговори обстойно и изчерпателно на почти всички въпроси, а тези, за които времето не стигна, пожела да му бъдат предоставени в писмен вид. На събирането присъстваха областният управител на Търговищка област Митко Стайков и директорът  на главна дирекция “Земеделие и регионална политика” в министерството Николай Маринов.
В началото министър Порожанов започна с няколко добри новини: бюджетът за директните плащания се запазва, а от 2021 до 2027 г. самото подпомагане на сектора няма да намалее. Базовото директно плащане в размер на 600-700 млн. лева ще бъде направено през декември. До дни ще бъде платен и първия транш на подпомагането за овце и кози, а останалото – през януари.
– Тази година беше спазен индикативния график на разплащателната агенция, средствата на земеделците бяха изплатени регулярно до края на май – заяви още министър Порожанов. – Средствата за директни плащания през новия програмен период за България се запазват и дори има леко увеличение от 0,79%. Въпросът е как по-ефективно да бъде разпределен ресурсът в сектора. Според мен трябва да отидат повече  пари за биологично земеделие. 
По време на дискусията пръв се изказа арендаторът Дончо Владимиров от с. Съединение, за да постави темата, която с години го терзае, а именно как да върнем младите на село – въпрос, на който самият той има отговор: че трябва да се раздадат поне по 100 дка земя на млади хора, за да започнат начален бизнес. Г-н Порожанов обясни, че е солидарен с това предложение и вероятно то ще намери своя законов израз в близко време. В момента се подготвя Закона за поземлените отношения, до края на месеца трябва да приключи неговото прецизиране, след което следва обществено обсъждане.
Николай Миланов, земеделски производител, който стопанисва 200 дка трайни насаждения, попита министъра за Мярка 10.11 и недостига на пари. Предвижда ли се някаква промяна, защото ако нещата останат така, занапред ще е много трудно. Очевидно, заради самите субсидии, в началото станал бум на биологичните производители, затова още при първите приеми бюджетът се изчерпал.
– Абсолютно сте прав! Проблемът наистина е налице, в момента се прави разчет за допълнителен бюджет – беше отговорът на министъра.
Три въпроса зададе г-н Георги Георгиев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповско: каква е позицията на Министерството по отношение тавана на субсидиите, за Кадастъра, с който земеделските стопани имат страшно много проблеми и какво става с Наредбата за горивата?
– По отношение Наредбата за горивата – в момента се работи по нея и в близко време ще има резултат. Да ще бъде приложен таван на субсидиите и това ще стане ясно скоро. Ще бъдат осигурени помощи за доилни апарати, ще се обърне по-сериозно внимание и в растениевъдството при съхранението, преработката и консервирането на плодовете и зеленчуците, и тук ще бъде направен опит за създаване на модул. Колкото до проблемите с Кадастъра, хубавото е, че директор вече е бивша служителка от Министерството на земеделието, което дава надежди нещата да започнат да се решават по-добре.
Татяна Николова, председател на Пчеларския съюз, запита какви мерки предприема Министерството на земеделието за подпомагане на пчеларския сектор. И назова конкретните проблеми в бранша – за огромните количества внесен мед в Европа от Китай, за това, че техният сектор е единственият без директно подпомагане и др.
Инж. Петко Матеев, директор на Винпрома в Търговище също направи изказване, в което пожела да Министерството да направи така, че България да не внася повече 8-годишно месо от Аржентина, да не взимаме и да не пласираме повече продукция от плодове и зеленчуци от съседните страни, защото в страната ни растат най-вкусните плодове и зеленчуци на света. Нека ценим българското и да направим всичко възможно то да се продава по българските щандове, а не чуждестранните стоки. Това до голяма степен зависи и от усилията, и от политиката на Министерството на земеделието.
Бяха поставени още редица наболели актуални въпроси. Като например този за парцелите на стопанските дворове. Оказа се, че той касае много стопани, които споделиха за огромни трудности при узаконяването на части в размер на 1/2 или 1/3 от своите дворове /неоткупени отпреди години/, като процедурата върви изключително мудно…
Деяна ВЪЛЧЕВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!