РЕЦЕПТАТА? МНОГО Е ПРОСТА – ПОЛЗВАМ ТОРОВЕТЕ НА „АДРИАТИКА“!

*Репортаж от фермерството на г-н Антонио Абале, чувстващ се повече българин,отколкото италианец. Земеделецът, който не пропуска и незначимите детайли в производството, който във всеки момент може да каже какво е приложил на дадено поле преди 4, преди 5 години… Споделя,че е щастлив, защото прави това, което иска и то с желание и професионализъм.Следва своята максима – по-малки, но уверени крачки…

Много неща могат да се случат в живота и бизнеса за кратко време, а какво да кажем за няколко години. С Антонио се познаваме отдавна, впечатли ни освен с перфектния си български, но и с познанията и уменията,които прилага в земеделието. Бивш автомобилен състезател, който открива своята голяма любов след едно рали на Албена. И остава завинаги в България.Днес се чувства повече българин, отколкото италианец. „Как иначе, та аз повече години живея в България! – казва той с усмивка.

Бизнесът му е в шуменското село Ивански. Регистрира фирма „Елкофал“ ООД преди 20 години.Стопанисва земеделски площи в различни землища на селата Илия Блъсково, Васил Друмев, Ветрище, Ивански, Радко Димитрово и Дибич, общо около 28 000 дка земя. Отглежда интензивни култури, пшеницата заема7000 дка, царевицата – 6500 дка, рапицата – 3000 дка, 6000 дка е слънчогледът.

– От години залагам и силибум на 2000 дка. Харесва ми културата, дори в салатата си ползвам олио от бял трън. И при него спазвам висока култура на земеделие, сеем го на по-бедни терени, но също го торим, третираме го срещу плевели и пр.

Постоянно следим новостите, експериментираме и при семената, и при торовете, препаратите. Защото преследваме високи добиви – аргументирано разказва фермерът на едно от поредното ни посещение в края на миналата седмица. Настояваше на сподели опита си при ползването на продуктите на фирма „Ай Ди Империал“, да ни разведе из полетата.

– От доста години стремежът ми беше да нахраня културите по най-добрия начин и от 3 години сме в партньорство с фирма „Ай Ди Империал“, която предлага чудесни торове на „Адриатика“. Близо 70% от посевите торим с тези продукти. Балансирано е качеството и цената, за разлика от други. Отчитаме чудесни резултати и това ни мотивира съвместната работа да продължи…

Нашите опитни полета са на големи масиви, а не по 5-10 декара, едновременно пробваме и хибридите на различните семенарски компании. Тази година масивът ни с рапица е много голям и посевът е просто чудесен! Еднакви условия за развитие създаваме и за царевичните полета. Направихме 1500 дка с капково напояване, където изцяло храним растенията с торовете на Адриатика.

ТЕХНОПАРКА ОБОРУДВАХМЕ ПОЕТАПНО. Моята максима е да правим по-малки, но уверени крачки. Банките вече дават лесно кредити, но нали парите трябва да се връщат. Оборудвани сме с трактори, комбайни, с прикачен инвентар и ако имаме добри добиви и реализираме продукцията на добра цена, възнамеряваме да си закупим самоходна пръскачка. Налага се, защото културите ни са много добри, израснаха на височина и е необходима ефективна и навременна растителна защита.

ЕКИПЪТ ни е от 17 души в реалното производство, но общо даваме хляб на 33 семейства. Някои от механизаторите вече повече от 15 години работят във фирмата, интересуват се от агротехниката и ни информират къде какво се случва.

А лесно ли ви беше да се доверите на специалистите от „Ай Ди Империал“ – питаме нашия събеседник.

– Не беше много лесно, но фирма „Адриатика“ ми е позната. Торовете се ползват с приоритет в зеленчукопроизводството в Италия. Те са изключително висококачествени. Момчетата от „Ай Ди Империал“ ме посещават, но забележете, те не идват при мен само и единствено с цел да продадат продуктите, те повече от мен обикалят полетата. Освен, че ползвам торовете, третирам и с хербициди на компанията, отчетох, че ефектът е невероятен! През цялата зима до март полетата с житни останаха чисти от плевели.

Още първата година, когато ползвах торовете на „Адриатика“ резултатите бяха много добри – с разлика около 15-20% добивът беше по-висок, в сравнение с останалите торове. Първата година ги приложихме при пшеницата, а тази стопанска година при всички култури. И ЦЕНАТА НА ТОРОВЕТЕ Е АБСОЛЮТНО РАЗУМНА!

Всичко трябва да се слага на кантара. Аз съм позитивен, работя това, което ми харесва и вярвам във всяко свое начинание. Мога да кажа, че съм щастлив земеделец!

На снимката – Антонио Абале (в средата) заедно с партньорите от „Ай Ди Империал“ – Роман Бозов (вляво) и Йордан Йорданов.

(повече в Агровестник – стр. 13-14)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!