РЕШЕНИЯ, ТЕХНОЛОГИИ, КАЧЕСТВО, ПАРТНЬОРСТВО!

* Това е философията на работа на инж. Пламена Гагова – основател и собственик на „Плаин Агро“. Компанията е представител на водещи канадски и английски заводи за земеделска техника. Предлага на българския пазар ротационни мулчери, сеялки за No-till и Strip-till технологията, хедери, машини за вадене и събиране на камъни, за почистване на сняг, прикачен инвентар…

Разглеждайки щандовете на изложението Агритехника 2017 в Хановер, откриваме поредното българско присъствие. И то какво! Срещаме се с очарователна млада дама, която ни посреща гостоприемно и ни предоставя повече информация за компанията, която управлява и машините и технологиите, които предлагат на фермерите.

– Г-жо Гагова, нека най-напред да се представите на читателите на „Агровестник“.

– Аз съм основател и собственик на „Плаин и Ве“, която от няколко години е по-известна като „Плаин Агро“. Завършила съм инженерна специалност в Русенския университет. А в момента пиша и докторска дисертация там. Завършила съм магистратура към Икономическия институт на БАН. Както и към Великотърновския университет – по икономически и финансови специалности. Завършила съм и Югозападен Лондонски Колеж.

Компанията е основана преди повече от 12-13 години. Основната ни база е в Русе, но имаме офиси в цяла България. От опита, който натрупахме, разбрахме, че клиентите не искат да получават само една продажба или услуга, нещо, което могат да получат навсякъде. НИЕ ПРОДАВАМЕ РЕШЕНИЯ, ТЕХНОЛОГИИ И ПАРТНЬОРСТВО. Като сме затворили цикъла – от това коя машина или технология ще е по-подходяща за фермера, до сервизните решения и следпродажбеното обслужване. Идеята ни е, когато клиентът има нужда от нещо, ние да му предложим цялостно решение.

Компанията ни е единствена в България, която е член на няколко международни бизнес асоциации. Това е голяма референция за работата ни от нашите партньори! Представляваме няколко английски и канадски завода. Приоритетът ни е да предоставяме качествени продукти, машини, прикачен инвентар…

Представители сме на SCHULTE e за България, Румъния, Сърбия, Македония и част от Гърция. Така сме и с няколко английски завода, които произвеждат специализирана техника за обработка, възстановяване и укрепване на почвата (NO-till и Strip-till). Например SUMO UK, с които направихме много хубава презентация в британското посолство в София. Канадските заводи също не са малко и разчитат на нас. Много от тях за първи път излизат на пазара в Източна Европа. И това за нас е голяма чест и предизвикателство, защото избират нашата компания, която се е доказала в годините.

Портфолиото ни е много голямо. Schulte е 100-годишен канадски завод, доайен в 3-4 вида машини. Първият – са т.нар. „ротационни мулчери“. Те са с най-високо качество, с най-добри референции и отзиви. Почти всички летища в Европа използват Schulte машини за обработка и косене на площите. Притежаваме специални сертификати за ротационните мулчери. Много военни министерства също ги използват.

Ротационните мулчери могат да наситняват абсолютно всички култури, които се отглеждат по нашите земи. За да може влагата да остава на блока, което е важно за по-добрите характеристика и качество на почвата. Работят при всякакви тревисти повърхности, могат да почистват лозя, насаждения от боровинки например… Това ми харесва – че машината има комплексна употреба и ще бъде в полза на земеделеца в повече от другите.

Следващият вид машини са специализирани – за вадене и/или събиране на камъни. Има много региони, където камъните са в изобилие, а това е проблем – техниката се чупи. Тук Schulte са от полза на фермерите. Машините са 2 вида и сме ги показали тук на щанда си, има и трети – за надребняване на камъните в по-малки стопанства. Едната вади камъни на 15 см (може да се използва и като част от обработката на горния слой) и ги сортира в една редица. След нея минава втората машина, която има бункер и ги събира. Всички са изработени от много здрава стомана и са доста опростени – нямат почти никаква електроника, което е важно за нашите условия. Хубавото е, че необходимите конски сили са изключително малко. На всеки един по-стар руски трактор могат да се прикачват нашите машини.

Нещо много интересно, което ще е ново за фермерите – машината за чистене на сняг и изнасяне извън полето. Предизвика много голям интерес на тазгодишното изложение. Тя е идеална и за местене, пренасяне и прибиране на зърно. По никакъв начин не го мачка, не го поврежда и не го чупи. Единственото нещо, което е необходимо е да се поддържат определени обороти. Машината не е скъпа, а можеш да я ползваш за 2-3 неща. За българския фермер е много важно това, защото повечето от тях чистят снега в землищата, в които работят.

Honey Bee също са канадски производител. Те произвеждат специализирани хедери за ниски култури – леща, соя, боб, нахут. Като и тук имаме двойно приложение. С този хедер нямате притеснение, ако паднат обилни валежи и житото падне… Той е така конструиран, че за специализираното прибиране на тези култури става гъвкав. Той така и се казва Air Flex. Когато искаш да прибираш друг вид зърнени култури той вече става твърд.

SUMO произвежда най-добрите машини за No-till и Strip-till технология. В Англия, САЩ, Канада, Аржентина, Бразилия т.нар. конвенционалното земеделие е забравено преди повече от 10-15 години. При всяка една от нашите машини е много важно да се каже, че обезпокояването на почвата е под 6%. Което означава, че тя може да си запази азота, въглерода, влажността и микроелементите… Всичко това се прави, за да се възстанови основния почвен слой.

Имаме 2 специализирани продукта прикачен инвентар – Trio и Quattro, които са комбинирани култиватори. Единият е 3 в 1, а другият 4 в 1, както подсказват имената им. Само с едно минаване се извършват 3 или 4 операции. Това спестява повече време, всякакви ресурси и гориво.

Директните сеялки – No-Till и Strip-Till на Сумо са световно познати. Мога да кажа, че това е „мерцедесът“ на сеялките в този вид технология. Ние се опитваме и стараем да обучим нашите клиенти, защото това е нещо съвсем ново.

Моето мнение за Strip-Till и No-Till технологиите е положително, защото ще дадат голям шанс да си възвърнем доброто качество на почвата, което ще подобри добивите и качеството на продукцията. Чрез тях ще спестим и време, което е много важно.

В нашата компания има много тясно изградена структура при следпродажбената поддръжка, сервиз и резервни части. Първо да кажа, че при нас програмата за следпродажбен сервиз и резервни части е така направена, че до 24 часа отреагираме на всеки един проблем. А, когато нашите клиенти са в сезон се справяме дори и за по-малко време. Частите, които нямаме на склад пристигат за около 20 часа от всичките ни складове в цял свят. Мисля, че това е много добро постижение.

Стараем се да минимизираме времето за ремонт по време на кампаниите. Ние поддържаме и трактори и комбайни, без значение каква марка са. В момента даже тече предсезонна кампания за резервни части на всякакъв вид инвентар. Участвайки в тази програма земеделците ще спестят между 20-25% от цената на масла, филтри и всякакви консумативи, а те са също голямо разходно перо.

Искам да спомена, че се радваме на тясно сътрудничество с Русенския университет, който е един от двата със специален факултет Земеделска техника и технологии. Много си помагаме – студентите идват при нас на стаж, изнасяме им лекции… Всяка година участваме и в техните изложения.

Философията ми се описва в 4 думи – решения, технологии, качество и партньорство. Това са принципите на работа на нашата компания и обобщават всичко. Когато някой закупи от теб едно нещо той купува самия продукт. Но когато се върне – той вече купува доверието, което е изградил след първия път. За нас е много важно да изграждаме това доверие и клиентът да е спокоен!

(повече в Агровестник – стр. 5-27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!