Розите са съдбата на три поколения от фамилия Димови

* За Боян Димов те са част от българската идентичност и история.

* Семейството реализира продукцията си в съседните страни и Русия, като най-търсени са нетрадиционните видове.

Розата е белязала живота на три поколения Димови от село Батак, община Павликени:

– С това цвете – символ на България, съм свързан още преди раждането си – споделя Боян Димов. – Моят дядо Здравко Даскалов е бил първият производител в страната, който започва да се занимава с отглеждането на градински рози в село Дъскот още през 1936 г. Работил е съвместно с колегата си Кольо Мошев, но след това започва сам производствена дейност в село Батак. Внася лицензирани сортове от Франция и дори членува във френското дружество на розопроизводителите.

С традиционния за района и за фамилията занаят се захваща неговата дъщеря и майка на Боян – Дияна Димова. Тя е произвеждала розов посадъчен материал в сътрудничество с бившия „монополист“ в този сектор – „Булгарцвет“. Само това държавно дружество е имало право да продава рози.

В зората на демокрацията фамилния бизнес поемат нейните синове – Боян и Здравко Димови. Стартират с 1 дка парници за производство на рязан цвят и достигат до 2,5 дка след 10 години. На сезон произвеждат над 100 000 бройки, които реализират в почти цяла Северна България.

След това преориентират дейността към производство на посадъчен материал от рози, но в саксии. Към момента годишно отглеждат, в зависимост от заявките, около 50 000 бройки. Предимството е, че тази дейност не е толкова сезонна, а продукцията се реализира целогодишно.

Основната база се намира в село Батак, където отговорността да развиват дейността имат Здравко и родителите му. Боян изгражда втора производствена база във великотърновското село Шемшево, която е разположена на 7,2 дка. Вече е издигнат първият парник на 1,5 дка, като на останалите площи ще бъдат разположени също саксийни растения.

Видовият асортимент е изключително широк, като цветовото разнообразие от рози, което предлагат, е впечатляващо. Той включва чаени хибриди – 120 вида, бордюрни – над 55 вида (включително и полианти), влачещи – 24 вида (почвопокривни и щамбови), минибордюрни и др.

Най-новият модел са щамбовите рози, които са изключително атрактивни. Сред тях най-хитова е плачещата роза, която прилича на едноименната върба. Предлага се в почти всички цветови нюанси на дъгата. Най-търсени обаче са по-нестандартните – жълто, виолетово и особено двуцветните комбинации – бяло и червено, розово и бяло и т.н. От чаените има и зелени, като също най-предпочитани са тези, които са цветови комбинации.

Димови изнасят розите на корен в саксии за Румъния, Русия, Гърция и Италия. Рязаният цвят реализират в цяла България. Основните потребители са специализираните разсадници, които работят с ландшафтни архитекти и озеленители. Купувачите са хора с различен социален статус, но обединени от любовта към царицата на цветята.

Боян Димов смята, че като дългогодишен производител на най-прекрасното цвете, допринася по своеобразен начин за културата на потребление на българина. За радост, все повече хора избират розата, за да внесат красота в своя двор и градина.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-37)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!