Розопроизводството загива под натиска на берачи и прекупвачи!

* категорични са производители в сектора.Тазгодишната кампания по прибиране на розата у нас се превърна в истински ужас. Стойността на традиционната българска култура буквално се срина до 1,60 лв. за килограм, след като само преди 12 месеца тя варираше в диапазона 4,50-5 лв. Положението за розопроизводителите стана още по-тежко, когато розоварните спряха изкупуването на продукцията. Това на практика опропасти стотици тонове от розовия цвят, който остана неприбран в полето. Реакцията на розопроизводителите бе мигновенна и те започнаха масово гражданско неподчинение, което от своя страна принуди земеделския министър Румен Порожанов да се намеси. След поредица от разговори от Министерството на земеделието, храните и горите оповестиха информацията, че розовият цвят ще бъде изкупуван от розоварните, въпреки пренасищането на пазара.
Два дни след постигнатата договорка обаче розопроизводители от Казанлъшкия регион излязоха на протест, поради отказа на розоварните да изкупуват събрания от тях цвят. На 22 май близо 30 стопани от казанлъшкото село Черганово блокираха за кратко движението по главния път Казанлък – Стара Загора в района на разклона за с. Черганово, изразявайки по този начин своето недоволство от ниската изкупна цена. Недоволството им бе продължение на действията на техните колеги от района на Карлово, Сопот, Брацигово, Стрелча и др. Наред с ниската изкупна цена, която по думите им е спаднала до1,60 лв. за кг, стопаните алармираха, че розоварните в Казанлъшкия регион са преустановили изкупуването на суровината.
– Розовите масиви стоят неприбрани. Цветът изсъхва на нивите, а ние нищо не можем да направим, защото няма къде да си продадем стоката. За нас е по-добре тя да изсъхне, отколкото да плащаме за нейното бране, а след това да няма никаква възможност за пласиране – категорична бе дългогодишната розопроизводителка Румяна Георгиева. Наред с липсата на интерес и ниската изкупна цена стопаните са притиснати и от високото заплащане, за което берачите претендират. Тази година то достига до нива 1-1,20лв. за килограм розов цвят.
– При това положение за нас остават едва около 0,60 ст. на килограм, с които ние трябва да покрием всички свои разходи. Това е невъзможно и обрича розопроизводството на гибел. По-добре е да разорем младите розови масиви и да засеем зърнени култури – обясни Светла Трифонова от протестиращите.
Недоволните производители на розов цвят изразиха съмнение, че в основата на драстичния спад между миналогодишните изкупни цени, при които килограм от ароматната суровина достигна 5 лв., и тазгодишните стойности, стои картел, в който влизат прекупвачи и розоварни. Недоволните казанлъшки производители настояха за спешни мерки от страна на държавата, за да бъде избегнат подобен колапс на пазара на традиционната българска маслодайна роза. По думите им това може да стане с въвеждането на Закон за отглеждане на розата, подпомагането на сектора със средства, които отговарят на реалните нужди на всеки стопанин и въвеждането на минимална изкупна цена.
В отговор министър Румен Порожанов обясни, че в основата на създалата се криза стои наличието на големи количества нереализирано розово масло от миналата година. Той увери, че стартира незабавна работа по създаването на законопроект за въвеждане на правила при отглеждането на роза:
– Целта на закона е да се регулират взаимоотношенията производител-дестилерии и да се защити българското розово масло. Да заложим ясно производство на масло да става само с български розов цвят – Дамасцена, това е основата на цвета. Това трябва да бъде ясно разписано!
По закона ще работят експерти от министерството и от Института по розата заедно с производители и представители на дестилерии, обясни още земеделският министър.
Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 4)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!