Само обединен пчеларският бранш може да постигне повече успехи!

*За това призова председателят на Общинско пчеларско сдружение „Акация 1899“ -Пловдив – Николай Гайдов.

За състоянието на пчеларския сектор,проблемите и перспективите пред бранша,разговаряме с Николай Гайдов – председател на Общинско пчеларско сдружение „Акация1899“ – Пловдив.

-Г-н Гайдов, измина старата пчеларска година и предстои да започне новата. С какво настроение ще я посрещне бранша?

-Честно казано, с минорно. Основната причина е заради ниската ценова ставка при изкупуване на пчелния мед, което се случва за втора поредна година. В момента знаем, че има сделки на стойност 3,50 лв. за кг, но в нашите среди се говори, че някъде в страната е паднала и под 3 лв. Причините за тази ниска изкупна цена са много. Вероятно едната от тях е свързана със състоянието на международните пазари и най-вече с решението на Европейския съюз в Европа да се внесе над 40 000 тона мед от страните от Латинска Америка. От друга страна от две години в България се внася мед от Украйна и от Китай, което определено подбива цената на българския пчелен мед. Това е по силата пак на решение на ЕС за безмитен внос на 5000 тона мед от Китай в Европа.Част от този мед минава през България и се реекспортира, но това няма никакво значение. Въпросът е, че не се изкупува българският мед. Изкупната цена се задържа около 4 лв., която също е много ниска, но все пак е някакво решение. Вголемите търговски вериги има различни видове мед, който се продава на цена около 5 лева. Дали е украински или китайски не зная, но няма как дори да е български и да е купен на 3,50 лв., със заложените разходи по опаковка, етикет, буркан,както и търговска надценка – с ДДС да се продава между 5 и 6 лв…

Мед под 5 лв. изкупна цена е под себестойност.Като се има предвид, че в Западна Европа изкупните цени са 4-5 евро за кг, нормално е тук да е между 2,5 и 3 евро. Но у нас няма разбирателство между производители и търговци и за съжаление в момента няма начин да се преборим с това, което сеслучва, а и държавата не ни помага.

При положение, че имаме годишно производство около 10-15 хиляди тона, 1000 тона изнесени от България са нищо. За съжаление медът залежава по складовете. Има много колеги, които не са го продали именно заради ниската изкупна цена.

Националната пчеларска програма е направена така, че подпомага определен брой пчелари. Реално от нея могат да се възползват между 1500 и 1700 човека. Останалите по една или друга причина не могат да се включат. По принцип регистрираните като земеделски производители пчелари в страната са около 450. Част от самите пчелари обаче са много скептично настроени към нея. Колегите не искат да се занимават с кандидатстване по различните мерки от програмата, заради голямата бюрокрация…

В интерес на истината, по пчеларската програма парите не могат да стигнат до всички. Но тук има и друг парадокс и дано не съм лош пророк – възможно е 6,5 млн. лв. от този програмен период да не бъдат усвоени. Пчеларската програма трябва да бъде основно променена. Ние се опитахме чрез нашите представители да променим някои от нещата и те действително се коригираха. Беше дадена възможност на пчеларските организации на базата на това, че изкупната цена на пчелния мед е много ниска, да използват определени средства за реклама, за участия в изложения, базари и т.н. Това е добре, но тук има друг проблем – голяма част от пчеларските организации не са легитимни, т.е. не са юридически пререгистрирани или въобще не са регистрирани.

Смятам, че цялата политика – и на Министерството на земеделието и на Агенцията по храните трябва да бъде променена. Това означава, че трябва да има национално представена пчеларска организация, която да дава насоките за промяна, но към днешна дата такава няма. Необходимо е да има национално обединение, което не трябва да е формално, а да обединява поне 70 процента от бранша. Ако това не стане, няма смисъл да се прави. В пчеларския сектор националните организации са 17. Ако направим обединение, без то да има вътрешно съдържание, т.е. пчеларски организации, които да го изпълват с юридическа стойност, усилията ще са излишни.

Желая здрава и успешна пчеларска година на всички колеги и дано да сме единни, както е сплотено пчелното семейство в кошера.

Разговаря Аделина ГЕОРГИЕВА

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!