Сапарево – огърлица от църкви и параклиси

* Местните хора се грижат за благосъстоянието на седемте храма в района. Тук е изградено първото мелиоративно съоръжение, което е паметник на културата – разказва кметът на селото Йордан Йорданов.

Сапарево е едно от многото живописни села в полите на Северозападна Рила. То е оградено от „огърлица“ от седем параклиса,които го пазят от десетилетия. Къщите са потънали в пъстри дворове, а над тях се издига зеленият хребет на планината.Намира се на няколко километра от Сапарева баня и много от туристите просто преминават през него. То е разположено в безводна падина, което е причина тук да бъде изградено първото мелиоративно съоръжение – Сапаревската вада (1864 г.). Територията му се простира между двете планини – северната част е във Верила, южната и източната – в Рила,а само средищната е равнинна.

Има различни версии и за името на селото.Една от тях е, че произлиза от тракийската дума „sapara“, която означава „селище до/на река/брод. Според кмета Йордан Йорданов е възможно названието да е свързано с факта, че селото е на махали- „сепарета“.

Жителите са около 1150 души. По-младите хора работят в строителството. Възродено е и зърнопроизводството и фермерството.Училището е затворено, но детската градина работи и в момента се освежава.В нея учат 9 деца.

В рамките на проект на община Сапарева баня се реализира асфалтиране на две улици в Сапарево. Със средства от МС по линия на „Бедствия и аварии“ е извършен ремонт на ул. „Хан Аспарух“ и са изградени тротоари. Преди две години, със средства от ПУДООС (Предприятие по управление на дейностите по опазване на околната среда) в парка на населеното място е изградена детска площадка и кът за отдих.

– Имаме идея за модернизиране на парка и изграждане на спортно игрище в северната част на селото – посочи Йордан Йорданов. – Текат и строителни дейности по доизграждане на канализацията и се извършва подмяна на стар водопровод с общински средства. Един от основните проблеми е временното спиране на тока, причинено от стари изолатори по трасето за високото напрежение.

Предизвикателство пред нас е да се модернизираме уличната мрежа на Сапарево. Това е важно за развитието на туризма в населеното място. В момента разполагаме с 6-7 къщи за гости, с около 50 места на настаняване. Потенциалът за привличане на повече туристи се дължи на факта, че селото е само на няколко километра от Сапарева баня и на десетина – от Паничище.

Основната забележителност в селото е възрожденска църква „Успение Богородично“. Представлява умален вид на църквата в Рилския манастир. В изографисването и при изработването на дърворезбата художникът и майсторът-резбар също са се стремили да подражават на образци от Рилската обител. На мястото й в началото на 19 век имало само един каменен кръст, което подсказва, че там се е намирало старо оброчище. Строена е в периода 1861-1864 г. Тогава се изгражда и първото мелиоративно съоръжение в България – Сапаревската вада. Тя е обявена за паметник на културата. Тази година се навършват 155 години от построяването на двата обекта.

Сапарево е заобиколено с „огърлица“ от седем параклиса и църкви. Местните хора се грижат за благосъстоянието им. Храмовете са с напълно обновени сгради, заобиколени от прекрасни, поддържани градини. Всички са достъпни и до тях водят или екопътеки, или пътища, затова са и редовно посещавани. Това са параклисите „Свети Илия“, „Св. св. Петър и Павел“, „Св. Георги“, „Света Троица“, средновековна църква „Св. Архангел Михаил“ и Сапаревски манастир „Свети Архангел Михаил“…

В деня, отреден на Свети Илия на 20 юли, край параклиса се организира голям празник. Т.г. се събра цяло село и приготвихме 13 казана с овче месо.

Сапарево е изключително красиво село в полите на планината, чиито усмихнати хора от поколения пазят българската идентичност.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-27)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!