СБЪДВАМЕ МЕЧТАТА СИ ЗА СОБСТВЕНА МАНДРА

*Това споделя Красимир Шапков от с. Устина, собственик на елитно стадо с близо 400 овце от породата Лакон. В бъдещите си планове фермерът предвижда изграждане на къща за гости, която ще е част от развитието на селския туризъм в региона.

Красимир Шапков от село Устина е второ поколение животновъд. Неговата фермерска историята започва през 1990 г. Тогава поема от родителите си грижите за 50 броя овце и така стартира собствен бизнес. Днес, 30 години по-късно, семейното стопанство е едно от най-модерните в община Родопи.Стопанинът е запазил част от старите породи овце, но основното му стадо отблизо 400 овце е от високомлечната френска порода Лакон. Той членува и в Асоциацията за развъждане на породата Лакон в България. Освен грижата по животните,обработва 350 декара земя, на която сее зърнено-житни култури и люцерна, от които произвежда фураж за животните.На тазгодишните награди в конкурса“Фермер на Тракия“ на в. „Марица“,Красимир Шапков получи приз в категория“Животновъдство“.

-Началото бе трудно, но не се отказах -спомня си стопанинът първите години в занаята. – Решавах проблемите стъпка постъпка. За да си успешен производител,трябва да си в крак със съвременните технологии в бранша. Затова преди няколко години съборих старите сгради в стопанския двор на бившето ТКЗС в селото и на тяхно място изградих чисто нова ферма,съобразена с всички изисквания. Тя енаправена по проект за модернизация помярка 121 от ПРСР, като стойността на целия проект е близо 1 милион лева. За овцете има предвидено дворно място от приблизително 1000 кв. м за разходка.Храненето се извършва в подвижни ясли за концентриран и груб фураж. Целият процес по доенето на животните е механизиран. За млякото, което се произвежда във фермата, не се налага допир на човешка ръка. Суровината се извежда чрез иновативна тръбна система,която гарантира чистота и високо качествона продукта. Торовата маса от овцете сесъбира в оразмерено водонепропускливоторохранилище с бетонови под и стени ислед угниване се използва за наторяванена земеделски земи.

Доскоро млякото се предаваше за преработка, но предстои да открия собствена мандра. Тя е разположена непосредствено до фермата и също е изградена по европейски проект. В момента приключва монтиране на оборудването. Предвидено е в мандрата да се преработва дневно около 500 тона овче мляко от нашите овце. На цялото семейство е мечта да затворим цикъла на производство и да произвеждаме висококочествени млечни продукти – сирене, кашкавал, извара, без изкуствени добавки. В търговската мрежа ще се предлагат под марката „Устина“. В мандрата ще работят основно двете ми дъщери, които по образование са биолози, а дясната ръка в бизнеса е съпругата ми Здравка – казва Красимир Шапков.

А защо е избрал да отглежда породата Лакон – има две причини. Едната е предизвикателството пред нещо ново за животновъдния бранш в България преди няколко години, а другата, че млякото на тези овце, които имат почти 200-годишна история, е с висока масленост и с изключително качество. Не случайно точно от него се прави световно известното френско сирене „Рокфор“.

В България интересът към тази порода непрекъснато се увеличава. В Асоциацията сме близо 40 човека от всички краища на страната, а броят на животните е над 14 000. Благодарение на нейната дейност се гарантира породната чистота и се повишава генетичният потенциал.

В бъдещите си планове Красимир Шапков е заложил изграждането на къща за гости в с. Устина. Семейният хотел ще бъде в съседство с мандрата и е част от мащабния проект за екологосъобразен комплекс, в който влизат овцефермата и мандрата. Близо до него е защитена зона „Брестовица“, включена в списъка на защитените зони за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. По план в къщата за гости ще има 6 двойни стаи за настаняване на туристи по програми за селски туризъм, със собствени санитарни възли, приемна, зала за дегустации, тераса с барбекю, ще се предлагат и туристически атракции. Г-н Шапков е категоричен, че в района на село Устина, освен чистия планински въздух, има много интересни забележителности, които привличат все повече туристи.

Аделина ГЕОРГИЕВА

На снимката – Красимир и Здравка Шапкови

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!