СБЪДНАХ ЕДНА ОТ МЕЧТИТЕ СИ – ДА ПРОИЗВЕЖДАМ БИОМАКАРОНИ ОТ МОЯТА ЦАРЕВИЦА

-Това споделя г-жа Ели Илиева, която отглежда зърнено-житни култури във Врачанско, близо 1000 декара от които са сертифицирани като биологични. Тя апелира по Схемата „Училищен плод“ предлаганите храни за децата да са 5% биологични.

Макарони от биоцаревица с добавки на шипка, гъби шийтаке, шафран и лют пипер, също биологични, произвежда отскоро Ели Илиева. Тя промотира иновативните си продукти на фермерския фестивал, който се проведе в края на месец октомври в Университета по хранителни технологии в Пловдив. А в бързото им приготвяне и великолепните вкусови качества се увериха гостите, които имаха късмет да ги опитат по време на дегустацията. Малко преди това дамата демонстрира, че макароните се варят само за 6 минути. Гарнитурата към тях бе няколко вида – специална майонеза, сос от бял трън с гъби шийтаке, доматен сос и кашкавал. Иначе всяка сряда Ели Илиева е на фермерския пазар, който се провежда пред Министерството на земеделието, храните и горите в столицата.

Това е добавената ми стойност, защото правя от собствената си царевица продукт, който се продава, а не е просто суровина – така обясни Ели Илиева произхода на макароните, а за тяхното производство е извървяла дълъг път. За нейна радост то стартира тази година. – Е, не съм затворила цикъла съвсем, но е крачка към друга моя мечта, за която е рано да говоря. Засега нямам собствен цех. Макароните с марка „Житолюб“ се произвеждат в Габрово на ишлеме. Те са 100% натурални, без ГМО, без консерванти и оцветители. Биодобавките като шипка, шафран, гъби шийтаке, лют пипер, купувам от свои колеги, за да съм сигурна в източника, че също е сертифициран. Тъмният цвят на някои от макароните се дължи на биошипковото брашно, което е 50% от общото съдържание, а останалото е брашно от биоцаревица. Има и макарони изцяло от шипки. Вложената инвестиция в производството не е малка, но в бъдеще ще са необходими още средства, за да реализирам идеите си докрай.
А от какво се вдъхновява Ели за нови идеи?

То става от само себе си, последната идея са макароните с лют пипер, която ми даде един веган, търсейки нещо пикантно – каза г-жа Илиева. Тя обясни, че на този етап продава макароните само на фермерски пазари. Чака да получи сертификати и за веган производство, който документ се издава от световно движение на веганите. С него ще може да ги предлага и в търговската мрежа и в специализираните магазини за био и здравословни храни. Мисли и за износ, тъй като в България пазарът за тези храни е много малък. Освен това на мнозина се виждали скъпи, а истината е, че печелбата за производителя е малка. „Но съм щастлива, че мога да споделя моите неща с хората. И както казва един мой колега – ние произвеждаме здраве“.
Иначе Ели Илиева се занимава със земеделие от 22 години, а от 16 с биологично и логично е член на Асоциация „Биопродукти“. Завършила е „Полиграфия“ и признава, че преди това не е имала нищо общо със земеделието.

Започнах нашега с обработка на земя във Врачанския край, в землището на с. Вировско. На нея отглеждам зърнено-житни култури, като сертифицираните площи са 980 декара. Нищо не е лесно, но носи изключително голямо удовлетворение накрая, когато произведеш нещо и го видиш реализирано. Към биологичното земеделие обаче не се насочих случайно. То бе добре планирано действие. Мястото, където обработвам земята е хълмисто – пресечен терен, със сива горска почва и добивът от конвенцоналното земеделие там е слаб. Направих си преди време сметка колко пари давам за торове и препарати, колко няма да давам, ако гледам биологично производство и като се направи сравнение с крайната цена, което не е без значение, всичко бе в полза на биологичното земеделие. Не е за пренебрегване и фактът, че благодарение на него се опазва околната среда, животните, хората, водата, земята.
И пак ще цитирам един мой колега – като влезеш в едно конвенционално поле е тишина, а в биологичното е шумно – щъкат животинки, насекоми, въобще има живот. Растенията сами се опазват от болести и неприятели. Те са като човека, ако добре се поддържа и се храни човешкото тяло, което е на белтъчна основа, не се разболява, но в момента, в който започва да консумира „боклуци“ и започне да прекалява с определени неща, веднага се разболява.
За Ели Илиева е жалко и трагично, че държавата не подпомага адекватно сектор „Биопроизводство“. Тази година за първи път от четири години е имало субсидиране, тъй като средствата били изразходени отдавна. Парите, които се дават, са компенсаторно плащане, а не субсидия.

Компенсаторното плащане е за компенсация, защото първо се произвежда по-малък добив при биологичния метод, второ – опазва се околната среда. И точно парите за тези компенсации свършиха преди няколко години. Чиновниците, без значение от кое правителство, не се справиха в правилното изчисление на парите, които са ни нужни. Както казах, тази година за първи път ни отпуснаха средства, мисля, че и за догодина ще има малко. Вече за новия програмен период се борим, тъй като на нас се плаща от втори стълб. Непрекъснато говорим за „Зелената сделка“. Тя трябва да се спазва по принцип от всички фермери, не само от биологичните и искаме 15% да е биологично сертифицирана земята. Настояваме за реални неща, защото когато преди да влезем в ЕС г-жа Меглена Кунева като договарящ от страна на България, разписа първите предприсъединителни документи и заяви, че още в първия програмен период трябва да достигнем 8%, а ние едва достигнахме 3%. В момента сме на 5% и няма как реалистично да гледаме за 25%, които сега се спрягат, по-скоро ще се борим за 15%.
А защо у нас се неглижира биологичното производство, е много интересен въпрос – всички висши чиновници много обичат да се снимат с нас, когато трябва да се покажат пред хората. Но когато ние поискаме нещо, е нужно много усилие, за да достигнем до определена цел. Искаме държавата да обърне внимание на това, което произвеждаме, да се предлага в детските градини и в училищата. Говорим за Схемата „Училищен плод“ – да бъде 5% биологична храната в детските градини и училищата и въпреки това нямаме чуваемост.
Ако в нормалните страни наказват при нарушение фермера от 3 до 5%, при нас бяха 25. Ние не сме в затворена екосистема и биосфера. Например около мен някои пръскат с дрон. Повее вятър и химикалът достигне до мен, и като открият 0,02% замърсяване /при 0,01% допустимо/, веднага трябва да съм санкционирана – без вина и това не е честно. Естествено в този случай няма да продавам продукцията си като биологична, но никой не следи какво се случва на конвенционалното поле.
В предния програмен период наредбата за биологично производство поправихме не 3, а 33 пъти. Важното е, че борбата не ни отказва, напротив, борбата ни стимулира, затова свалям шапка на всички колеги. А на тези, които сега стартират, препоръчвам да отстояват позициите си, а ние ще ги подкрепяме – категорична е Ели Илиева.
Аделина ГЕОРГИЕВА

На снимката – Ели Илиева на фермерския фестивал в УХТ – демонстрира варене на нейните биоцаревични макарони.

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!