СВОБОДАТА ДА РАБОТИШ ЗА СЕБЕ СИ И ЗАРЯДЪТ, КОЙТО МИ ДАВА ЗЕМЯТА, СА НЕСРАВНИМИ С НИКОЯ ДРУГА ДЕЙНОСТ!

<> Относно новата ОСП съм „на изчакване“, залагам на диверсификацията на културите, разчитам на собствените си сили и възможности и на помощта на семейството ми. Мечтата ми е да развия средно стопанство с около 100 крави – млекодайна порода, а в зеленчуковите полета ще заложим на картофи, домати, пъпеши, дини, патладжан – така накратко формулира плановете си в близък и по-далечен план младият фермер Ангел Ангелов от с. Караджалово, Първомайско.

Ангел Ангелов е на 34 години, роден в Първомай и жител на китното село Караджалово. Завършил е АУ в Пловдив, специалност „Зооинженерство“, това е бакалавърската му степен, след което записва курс по растителна защита. А на по-късен етап преминава успешно докторска програма по птицевъдство, също в Аграрния университет. С желание и в детайли младият фермер ни разказа за фамилното стопанство, както и за „препъникамъните“, които среща в ежедневието:

-Стопанството, в което работя, стартира дейност през 1992 година от моите родители, които до ден-днешен работят и ми помагат. През 2008 година, когато записах университета им помагах аз, сега те на мен. Развиваме двата отрасъла – животновъдство и растениевъдство. Отглеждаме 30 крави с млечно направление и около 50 дка зеленчуци. Тази година ще увелича културите, смятам да заложа 3 дка домати, 9 дка пъпеши, 8 дка дини, а от миналата година се грижа и за 14 дка овощна градина със сини сливи, сорт Стенлей. Петнадесет декара ще бъдат картофите и 5 дка патладжанът.
Стремим се да елиминираме риска от дадена култура, затова ги увеличихме по видове. По-големите предприятия избягват да работят с такива стопани като мен, ето защо проблемът с реализацията е най-големият. Лошото е, че всяка година цените на торовете, на препаратите, консумативите за техниката се повишават, а пазарната цена на продукцията си остава една и съща. Оттам се увеличава и себестойността на производството. Трудно се справят производители като мен, а част от тях се и отказват. Миналата година също имах 7 дка картофи, реализирах малка част и на този етап съм на минус с 6 000 лева. Това обаче не ме демотивира и не ме кара да се отказвам.
Искате да ви кажа защо специалист като мен, с докторска титла предпочете да се върне на село, вместо да остане в големия град и да се реализира там? Защото свободата да работиш за себе си другаде не можеш да я намериш. А и земята ме зарежда положително! ТОЧНО КАЗАНО ВСИЧКО ТОВА НЯМА ЦЕНА! Аз предпочитам да съм на полето, в градината и избягвам да ползвам работна ръка. Законово нещата стоят доста сложно: подготвяш еднодневни договори, представяш ги на съответните органи, плащаш осигуровки и не си сигурен дали тези хора утре пак ще дойдат в стопанството ти. Според мен работата на един земеделски производител е на полето, а не да се отдава на бумащина и излишно писане. И това в голяма степен кара много мои колеги да се откажат, независимо колко любов изпитват към земята.
От дълги години мечтата ми е да си имам животновъдно стопанство, затова съм си поставил цел да направя кравеферма за 100 животни и да се развивам в това направление. Независимо, че ангажиментите в сектора са непрестанни: няма сезони, няма празници. Но за да се случи, ми е необходим голям финансов ресурс, с който в момента не разполагам.
В новия програмен период засега няма от какво да се възползвам, непрекъснато проверявам и съм на етап изчакване. Запознат съм с доста от изискванията, наредбите периодично се актуализират и ако искаш да си „в час“, трябва да инвестираш много време, вместо да влагаш усилията си при стадото или в градините, например. Затова разчитам на специалисти, на приятели, колеги. Породата ще бъде Холщайн-Фризийско говедо, избрах я заради високата млечна продуктивност.
Преди доста години участвах по програмата Млад фермер, но нещата не се получиха.
Постоянството стои в основата на успеха, това научих от моите родители, към това се и стремя…
Екип на „Агровестник“

(повече в Агровестник – стр. 15-16)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!