„СВРЪХПРОИЗВОДСТВОТО СВАЛИ И БЕЗ ТОВА НИСКАТА ЦЕНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПЧЕЛЕН МЕД“

*посочва един от основните проблеми в сектора Стоян Кръстев, който се грижи за 100 кошера в Новозагорското село Питово. Това налага да намали пчелните семейства.

*Мнозина се заблуждават, че пчеларството е лесна работа. Аз казвам, че това е наука! – убеден е младият фермер.

30-годишният Стоян Кръстев продължава наученото от своя дядо в миналото, създавайки стопанство от над 100 кошера. Цените на меда и растящият брой пчелини обаче го принуждават да намали отглежданите от него семейства. Трудна за земеделския сектор у нас се очертава настоящата 2020 г. Това е най-мекото определение, което можем да дадем на последните 10 месеца. Фермери, зърно и зеленчукопроизводители и овощари вкупом споделят неудовлетвореността си от добитата продукция. Подминаха ли проблемите в селското стопанство и представителите на пчеларския бранш?

-Предвид всички проблеми, които не бива да пропускаме, доволен съм – споделя Стоян Кръстев. – Действително условията през 2020 г. трябва да бъдат взети предвид, когато се дава крайна оценка за произведения мед. Едва ли е нужно да припомняме пред какви проблеми бе изправена цялата страна. Това неминуемо даде негативно отражение и върху самите пчелни семейства.
Винаги вкъщи в Питово е имало пчели. Не мога ясно да кажа кога точно започнах. Спомням си как с дядо ми ловяхме рояци. Винаги съм искал да се занимавам с пчеларство. През годините получих много теоретични знания в своя обучителен път, но най-добре учи практиката. Решителната крачка дойде на 22 ноември, 2011 г. Тогава сериозна помощ получих от експертите в териториалната служба „Съвети в земеделието“ в Стара Загора, които ми разкриха пътищата за подпомагане.
Кандидатствах по мярка 141 за преминаване от полупазарно в пазарно стопанство. Неслучайно не стартирах по така популярната тогава „Млад фермер“. Имаше редица неизвестности, а и изискванията бяха твърде големи за моите амбиции и възможности като пчелар. Бях одобрен по 141 и за период от години трябваше да получа общо 7500 евро, което правеше по 1500 на година. Това бе прекрасна сума за моя старт. Имах ясно структуриран бизнес-план, който следвах стриктно в следващите 60 месеца.
Започнал с едва 2 кошера, в края на 5-годишния период мъжът достига до цели 110 семейства. С получените средства пчеларят изгражда помещение за добив на меда и закупува центрофуга. Преди 3 години се сдобива и с 2 платформи, чрез които развива подвижно пчеларство. Последното се оказва изключително необходимо, тъй като броят на кошерите в село Питово, където развива своя пчелин, драстично нараства в последните години. Наред с пчелните семейства производителят разполага и с 53 декара земя, в която сее няколко култури – пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица.
Стоян гледа пчелите си по изпитаната от дядо му система Дадан-Блат. Мъжът прилага и собствен подход. В основата му е храненето на семействата с произведения от тях мед, макар самият той да признава, че днес вече има много добри храни, които спомагат за засилването на кошерите.
Картината в следващите години обаче коренно се променя. Засушаването у нас ограничава значително пашата при пчелите. Същевременно броят на пчелните семейства драстично расте. На този фон цената на меда, която и до преди това е била недостатъчна, пада още. Съвкупността от тези фактори го принуждават да намали наполовина броя на отглежданите от него кошери.

Чисто и просто в последните години пазарът на пчелен мед се сви драстично. Моето виждане е, че това далеч не се дължи единствено на вноса. Напротив. У нас се създаде свръхпроизводство. Затова реших да свия броя на отглежданите кошери и паралелно с това преминах към подвижно пчеларство – посочва стопанинът. – Преместването на кошерите се оказва належащо, тъй като в село Питово в даден момент се развиват над 600 семейства, а броят им в съседните населени места е дори по-голям. Една част от кошерите си напролет разполагам в близката акациева гора на СветиИлийските възвишения.
Незадоволителна обаче остава цената, на която и днес се търгува полезният пчелен мед. Ниските стойности от около 3 лв за килограм на едро неведнъж са ме карали да престана с пчеларството веднъж завинаги. На моменти ми идва да приключа всичко, но не искам, защото знам какви инвестиции сме хвърлили. Не трябва обаче да си кривим душата – цената днес просто не отговаря на вложението. Затова гледам по-малко кошери. Радващото е, че при настоящата бройка успявам да си осигуря сигурен пазар. Нямам залежаващи количества – признава Стоян Кръстев.
Говорейки си за пчеларството в перспектива Стоян Кръстев е откровен, че не е оптимист:

-Много хора се заблуждават от коментари в интернет, че пчеларството е лесна работа. Аз казвам, че това е наука. Необходими са комплексни знания, които да можеш да използваш в правилния момент и по точния начин на практика. Днес някои начинаещи пчелари очакват да вадят по 70 килограма от кошер, тъй като са видели някъде, че друг го прави. Нещата съвсем не стоят по този начин. Много добре трябва да помислят къде ще гледат пчелите си, защото като цяло има пренаселване с кошери. Не на последно място, за да успееш трябва да си много здраво стъпил на земята. Старите хора са казали, че с пчелите трудно ще забогатееш, но да се прехранваш можеш – изпрати своето послание към всички бъдещи ентусиасти пчеларят Стоян Кръстев.
Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 7-21)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!