„СЕВЕРИН” И РОЗОВИТЕ ДОМАТИ – НОВОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ГРАДИНАРИТЕ, „ЧЕРНАТА ПЕРЛА” – ИСТИНСКА ПЕРЛА В КОРОНАТА НА „ОПОРА ЗАДЕН”!

<>Десетки сортове оранжерийни и полски зеленчуци впечатлиха посетителите на Експерименталната база на „Опора Заден”, по време на откритите дни,организирани за трета поредна година.

<>Партньор на семенарската компания при храненето на културите тази година е фирма„Континвест” с иновативните продукти на „Хайфа” – Израел.

В Базата на „Опора Заден”, позиционирана на входа на Пловдивското село Цалапица, е оживено повече от всякога. Денят е по-различен, всяка година по това време ръководството организира интересна и полезна проява – открити дни на оранжерийните зеленчуци. Посреща ни г-жа Мария Николова, мениджър на Опитната станция, вложила идеи, усилия и много,много любов при аранжирането на къта за отдих и разговори. Отправяме се към оранжерията, където ни очакваха новости,последна дума на селекцията на холандската фирма „Енза Заден”.

-Тази година на преден план сме засадили краставиците – 11 сорта, 3 от които съвсем нови. ДефенсF1 е много добре познат хибрид, един от най-надеждните за всички сезони – поясни г-жа Николова. – БоуингF1 се отличава с по-балансиран растеж, но дава най-много първокачествени плодове. КодиакF1 е също ново име в продуктовата ни листа,той е от най-новата селекция на холандските ни партньори и се явява като наследник на Дефенс. ДеланоF1 е хибрид за пролетно, лятно и есенно производство в стъклени и полиетиленови оранжерии. Локхийд F1 съчетава множество устойчивости и силен растеж, това го прави сигурен сорт за дълго производство. Боря и Левантино са сравнително нови предложения, а последните са под номера. Те са еднакво подходящи за отглеждане на хидропоника и почвено, каквото е при нас.

ДиСкрайбF1 е съвсем нов хибрид, показал най-високи добиви в Холандия. Да фокусирам вниманието на производителите върху СЕВЕРИНF1 – корнишони с тъмнозелен цвят, подходящи за отглеждане на конструкция (на закрито и на открито).

***

Преминаваме към блок 2, където са разположени доматите. Започваме с Чери – червени и оранжеви. Розовия домат E15B.50756 в момента е ХИТ на пазара, от идната година ще го предлагаме с име, много наши клиенти го ползваха като търговска мостра и останаха впечатлени.

Предлагаме хибриди с плодове, които са изравнени, като Димероса, например. Едва ли е необходимо да припомням плюсовете на Берберана F1, плодовете на този хибрид са наситено червени, с изключително качество и превъзходен вкус, на едрина достигат 250-300 г.

Пиперите ни са също атрактивни, от миналата година предлагаме ЛОТА F1, много родовита и тежка чушка (средно тегло 160 и повече грама), с чудесен цвят и плътен перикарп (4 мм). Подходяща е за пълнене. АМАРЕТА F1 е сравнително нов, светлозелена капия с устойчивост на бронзовост. Не ражда изведнъж много плодове, но плододава по-дълго време.

Предлагаме и пипер, който много прилича на българската капия, а ТЕСЕО ражда много едри, тежки чушки и за него има гарантиран пазар.

***

Полето навън привлича погледите на всеки посетител. Сладката царевица е под номер, изпитва се за втора година. Фасулът е Голдфийлд, с жълти плоски чушки (26-28 см) без конци. Ранозрял, подходящ за отглеждане и на открито.

ЧЕРНАТА ПЕРЛА е изключително добивен патладжан за производство на конструкция. Образува силни растения, а плододаването започва след 60 дни. Плодовете са с превъзходно качество.

На открито са засадени и безколови домати – БАТУЛ, тип Рома. А след него идва посева с тиква Матилда, станала като нарицателно име за тиквите, тип цигулка. Заделено е място и за люти чушки, подправки, лайка за чай, копър, магданоз… а на единия край на демополето и 6 вида лук за глави.

„Опора Заден” е официален вносител на продуктите на „Енза Заден”, в годините сме изградили с нашите партньори взаимно доверие. Важно е, че при продажбите няма спад, макар че като цяло пазарът е нестабилен. Екипът ни е постоянен, нямаме текучество.

Доволни сме от проявата, тук се срещаме с приятели, колеги и обменяме опит, фирмата ни е отворена към новостите. Държим особено на личния контакт с всеки производител. Отчитаме събитието и формата като много добри, това го потвърждават и нашите клиенти. Затова ще продължаваме в годините – заяви в края на разговора ни г-жа Николова.

(повече в Агровестник – стр.7-25)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!