„СЕГА НИ ТРЯБВАТ ТРИ НЕЩА: ДЪЖД, ДЪЖД И ПАК ДЪЖД!“

*заявява нашега и наистина земеделският стопанин Атанас Жечев, който обработва 8000 дка в землището на село Царичино, Добричка област.

*Иновациите и новите технологии водят до успехи и правят земеделието рентабилно,смята фермерът.

Усмихнат,енергичен, балансиращ между много ангажименти, земеделският стопанин Атанас Жечев ни посреща в жегата на жътвената кампания на полето край село Царичино. Жега – и в буквалния, и в преносния смисъл, тъй като есенното слънце все още е жарко, а под неговите лъчи върви трескавата кампания по прибиране на реколтата от пролетни култури. На това поле фермерът е заложил най-новата технология при царевица HiCorn, с която фирма „Косад семанс“излезе през настоящата година и която има за цел да минимизира стресовите фактори по време на вегетация. Концепцията включва два хибрида с ФАО 340 и 350, които се сеят по схема през два реда. Двата продукта имат по-удължен период на опрашване и така се гарантира по-добър добив.

Всеки земеделски стопанин от Добруджа в момента е ангажиран от тъмно до тъмно с жътвата на царевица и слънчоглед. До момента природата е настроена благосклонно и дава възможност безпроблемно да се ожъне зърното. Средният добив от царевица в Добричка област възлиза на 612 кг/дка,а общият размер на площите с тази култура е 917 000 дка. При слънчогледа резултатите са 258 кг/дка, а посевите с маслодайната култура са 717 000 дка.

Какво се случва на полето и как се развиха царевичните хибриди от технологията Hi Corn – разговаряме със земеделския стопанин Атанас Жечев:

– Проследихме развитието на това поле от момента на сеитбата на двата продукта с близко ФАО до жътвата на царевицата. Сеитбата се случи след продължително зимно засушаване. Имахме късмет да паднат дъждове веднага след това и да се получи един равномерен и добре гарниран посев. По време на вегетацията природата също ни помогна и заваляха локални валежи, които явно бяха достатъчни за културата. Тази година имаме сериозно разминаване в добивите от пролетниците в региона и това се дължи именно на дъждовете. Давам пример със землища на 5-10 км от тук, в които не е имало дъжд. Смея да твърдя, че на нас локалните валежи много ни помогнаха. Затова добивите на царевица в община Балчик са между 600 и 900 кг/дка. Пак казвам, че много зависи кога и къде е валяло.

Тази година прибирането на слънчогледа и царевицата започна по-рано. Това освен че го отдаваме на засушаването, е повлияно и от срока на сеитбата. Обяснението е, че ние търсейки влагата, започнахме по-ранна сеитба. Разбира се, температурата на почвата позволяваше това. Затова влязохме със сеялките в края на март. Това е 10-15 дни по-рано в сравнение с други години, което плюс засушаването доведе до по-ранно прибиране на царевицата. Вече приключвам, това е последното поле.

Обработвам 8000 дка, от които 3300 дка са с пролетни култури. На финала сме и вече се настройваме за сеитбата и залагането на новата реколта. За това сега ни трябват три неща: „Дъжд, дъжд и пак дъжд!“ Трябва ни един хубав благоприятен дъжд най-малко 30-40 литра, за да може да се направи една добра сеитба и да поникне пшеницата. В момента няма абсолютно никаква почвена влага.

Захванах се със земеделие през 2002 г. Това са вече 17 години. Започнали сме от А и Б, до ден днешен се развиваме, модернизираме, учим се, търсим иновациите. В началото имахме 700 дка, сега са 8000 дка. Бях на 28 години, когато се захванах с този бизнес и нямам намерение да се отказвам. Всяка година има нови предизвикателства, нови изненади, от които пък трупаме повече опит и рутина.

Рентабилността на едно стопанство идва с иновациите, цифровизацията, подмяната на машините и ползването на новите технологии. Смея да твърдя, че гарантират успех.

Галина Недкова

(повече в Агровестник – стр. 11-12)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!