Село Иново – „Ориндж каунти“ във Видинско

*Осветено е като „Лас Вегас“ и тук от 5 г. няма кражби! – със задоволство споделя кметът Павел Петров.

*Въпреки че е труден достъпът до европейски средства, с дарения е издигнат паметник на загиналите във войните през ХХ век.

Село Иново се намира в най-северозападната община в България и местните хора го наричат „Ориндж каунти – кварталът на богатите“ във Видинско, тъй като тук изникват все повече къщи на местни бизнесмени. Привлича ги близостта до общинския град, сподели с усмивка кметът Павел Петров. Прозвището на селото е израз на особеното чувство за хумор на жителите. Без този „смях през сълзи“ е трудно да живееш в изоставения край,признава той:

– Местните хора са 600, но реално живеят 1000. Непрекъснато се ремонтират и строят сгради, купуват се и се продават имоти. От 5 години няма кражби, защото обитателите поне на половината от 600-те къщи плащат на охранителна фирма. Освен това, селото е осветено като „Лас Вегас“ – почти пред всяка сграда има енергоспестяваща лампа, като осветителните тела регулярно се подменят. Даже станахме нарицателни с това, че всяко кътче на населеното място вечер е огряно. Както всяко нещо в този край и това е повод за шеги и закачки! – споделя кметът.

Около 40% от местното население са сравнително млади хора, които работят във Видин. Децата и учениците са около 100 и също посещават учебни заведения в близкия град. Училището и детската градина са затворени съответно през 2006 г. и 2009 г. Те са свързани в комплекс със спортната зала по тенис и стадиона, които вече не се ползват. От 5 години селото няма футболен отбор, тъй като липсват дарители. Близо 20-25 г. не работи и залата за тенис, въпреки че в миналото тук почти всеки млад жител е практикувал този спорт. Местният отбор е бил в „А“ група и е печелил призови места на републикански състезания, припомня г-н Петров.

През годините по-мащабното спортно събитие, което се организира тук всяка пролет е „Рали крос Видин“. Националният шампионат се провежда на оцелялата писта на летището, която е 2 км. През соца от нея са осъществявани полети от Видин до София. От години всички прилежащи постройки и кулата са разрушени.

Земеделската земя в село Иново е около 18 000 дка, която се стопанисва от 5-6 арендатора, като двама са по-крупни. Животновъдите са на изчезване, само двама-трима развъждат стада от овце и кози. В почти всеки двор обаче има зеленчукова градина поне от декар, където хората отглеждат всичко за трапезата си. От 1000 дка стари лозя, в момента се стопанисват само 10 дка. Насажденията са поне на 50-60 години, като основните сортове са гъмза, отел, булгар, ркацители.

През тази година се очаква реализацията на инвестиционно предложение за изграждане на цех за пелети, който да създаде заетост, посочи кметът. Той сподели, че облагородяването на селото е затруднено от факта, че то се намира в градски тип община и няма достъп до мерките на Програмата за развитие на селските райони. Опитали са преди време да направят сдружение с кметовете от Ново село (селска община) и да кандидатстват, но се оказало, че това не е допустимо.

Един от малкото реализирани проекти през последните години е по ПУДООС и през 2015 г. са отпуснати 10 000 лв. Със средствата е облагородена зелена площ от 1 дка в центъра на селото. Изградени са кътове за отдих с люлки и пързалки.

От 2-3 години, по програмата на община Видин „Местни инициативи“, се отпускат по 2000 лв. за всяко населено място. Така са изградени две спирки и шадраван в Иново. През тази година задачата е да се преасфалтират алеите в парка.

– Най-голямото ми желание е да ремонтирам улиците в селото, защото това е най-големия ни проблем! – призна Павел Петров.

За щастие, местният храм „Света Троица“ е в добро състояние, тъй като е ремонтиран преди десетина години. Той е изграден през 1891 г. от австрийски архитект. За неговото обновяване е дарил 3 млн. лв. един местен жител – Генчо Генчев (Американеца). Той дълги години развивал собствен бизнес в Америка в областта на електрониката и впоследствие се завърнал в България. Много е помагал на родното си село Иново, но съжаление вече не е сред живите, разказа кметът.

В днешно време все още се намират спонсори. На 11 октомври м.г. тържествено е открит паметник на загиналите във войните. Близо 63-ма са жителите на селото, отдали живота си в двете балкански и първата световна война. По време на Сръбско-българската война от 1885 г. в района се водят тежки боеве срещу обсаждащите сръбски войски, като не са допуснати да преминат защитната линия.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-35)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!