СЕМЕЙСТВОТО ДАВА СИЛИ НА ТОДОР ГЕРГОВ БЛИЗО ЧЕТВЪРТ ВЕК ДА РАЗВИВА АГРОБИЗНЕС

  • Управляваната от него фирма „Ракита“ – с. Ракита, общ. Червен Бряг, обработва 12 000 дка и разполага с обновен съвременен машинен парк.
  • Стопанинът се гордее, че внуците му Теодор и Давид продължават семейната дейност.

Тодор Гергов е посветил живота си на земеделието. Имахме възможност да разговаряме точно на рождения му ден – 7 юли, когато навърши 73 г. Той обмисля тази година да е последната, в която управлява семейния бизнес, за да се отдаде на заслужена почивка. Във фирма „Ракита“ – с. Ракита, общ. Червен Бряг, работят дъщеря му Таня Тодорова, съпругът й Мирослав, както и двамата му внуци – Давид (на 22 г.) и Теодор (на 24 г.).
Дружеството обработва 12 000 дка в землището на населеното място. Фамилният бизнес е създаден още 1997 г., когато Тодор Гергов решава заедно с агроном-съдружник да се грижи за земята в родното си село Ракита. Г-н Гергов познава отлично почвите в околността от дългогодишната си практика. Тъй като районът е полубалкански, преобладават сивите горски почви.
Тазгодишната жътва на 4700 дка с пшеница е приключила с около 500 кг./дка добив. Въпреки че липсата на дъжд се отразила на продуктивността на културата, все пак резултатът е нормален. Слънчогледът е заложен на около 4200 дка. По изключение тази година са засели по-големи площи с царевица – около 2850 дка, тъй като част от рапицата е пропаднала миналата есен. Посевите този сезон са възстановили състоянието си след сушата буквално „на магия“ – в последния възможен момент е завалял дъжд и ги е спасил.
Фамилията притежава половината от стопанския двор в Ракита, като реконструирането на стопанските сгради и закупуването на техника е извършвано през годините със собствени инвестиции. Днес машинният парк включва три комбайна и четири трактора от предпочитаната марка „Джон Диър“, както и толкова трактори „Кубота“.
Най-голямата гордост за Тодор Гергов са неговите близки – деца и внуци. Те са това, което му е давало сили години наред да работи и да се бори. В семейните фирми не работи само дъщеря му Десислава, която е успешен юрист и винаги подкрепя близките си. Нейната сестра Таня Тодорова е икономист и заедно със съпруга си Мирослав са се посветили на зърнопроизводството.
Внуците Давид и Теодор са голямата надежда на фермера, който е вложил много обич и търпение, за да ги възпита в любов към земеделието. Бавно и тактично им е предавал своите знания, като още от малки ги е вземал на полето. Когато са били на около 16-годишна възраст вече са карали трактори и други машини, а днес вече могат да заместят всеки работник при необходимост.

-Най-щастлив съм, че има кой да наследи бизнеса, в който съм вложил толкова много от себе си – откровен е Тодор Гергов.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 15-18)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!