СЕМЕЙСТВОТО НА АННА НИКОЛОВА СЪХРАНЯВА АВТЕНТИЧНАТА АТМОСФЕРА НА ТРЯВНА И БЪЛГАРСКИЯ ДУХ

*Фамилията стопанисва хотел „Балканика Централ“ и къщите за гости „Абдения“и „Борана“, с грижливо поддържани цветни градини и кътове.

Анна Николова вярва в красивото и цялото й семейство се стреми да прави добрини на родния град Трявна. Тя обожава цветята и се грижи за градините не само в дома си, но и във фамилния хотел „Балканика Централ“ и къщите за гости „Абдения“и „Борана“. Прекрасните градини на тези туристически обекти създават уютна гостите и им помагат да релаксират. Те потапят посетителите в автентичната атмосфера на възрожденското градче,съхраняват усещането за българския дух…

Затова дамата не щади силите си и признава, че влагат необходимите средства, за да се поддържа свежа и пъстра растителността.Нейна грижа е да засява цветя според сезона в хотела. Залага на традиционните мушката, сакъзчета, здравец, рози и всички други пъстри растения. В обектите над 50 са мушкатата, а сакъзчетата с аблизо 100-200. Знае какво очарование внасят и други цветя, сред които най-многобройни са розите и калиите. Почти всеки ден,когато се отправи на пазар, не може да издържи на изкушението да се върне с някое ароматно растение. Разбира се,купува и от разсадници, така че винаги да има цъфтящ „килим“ в дворовете на трите туристически обекта.

– Ставам в 7 часа и бързам да полея цветята. Отделно имам зеленчукова градина, за която се грижа. Отглеждам всички необходими зеленчуци за трапезата – домати, пипер, лук. През зимата пък се грижа за жълти домати в саксии – усмихнато признава Анна Николова. – След това в 10 часа вече се отправям към фирмения не магазин. Освен туристическите обекти, заедно с дъщеря ми Диана и зет ми Николай Попов, развиваме и шивашка фирма, която предлага известното в страната тревненско бельо.

Анна е завършила психология във Великотърновския университет, но заедно със съпруга си Емил Николов цял живот градят собствен бизнес, като помагат на хората, създават работни места. Той е бивш технолог в трикотажен цех. Още през 90-те години на миналия век откриват плетачен цех. После изграждат първия хотел в Трявна – „Извора“, след това семейния хотел и двете къщи за гости. Едната – „Абдения“, наричат на внуците си Ана и Николай, които също са изключително трудолюбиви.

Дядото на Емил е бил един от първите даскали през Възраждането и е оставил ценни записки. Сега неговият внук е написал две книги за историята на Трявна – „Изповед 1 и 2“. Средствата от творбите дарява на община Трявна за създаване на „Стена на храбростта“, открита през пролетта на тази година. На мемориала са изписани имената на героите от община Трявна, загинали за България. Увековечени са 121 български военнослужещи, убити в шестте войни, в които участва Третата българска държава. Стената е известна сред местните жители като „Паметниците“ и я посещават много от гостите на града.

– Вярвам в красотата и затова искаме да направим не само нещо за себе си, а и за доброто на града – призна Анна Николова.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 32)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!