Семейство Мутафчиеви представиха биопродукти от козе мляко на изложение в Италия

* Прясното и кисело мляко и зрялото сирене с марката „Козле“ се радват на висок интерес и увеличаващи се клиенти.
* Фамилията се грижи за 240 животни в биоферма в близост до курорта Банско.

Семейство Тодорка и Иван Мутафчиеви наскоро представиха продуктите от своята биокозеферма „Козлe“ ООД на изложение в Торино, Италия. Участието им беше със съдействието на Slow Food България. Техен посланик беше мениджърът на фирмата – синът им Георги. Той е ученик в 12 клас в Езиковата гимназия в Благоевград и чрез езиковите си умения е създал международни контакти по време на престижното изложение. Прясното и кисело мляко, зрялото сирене на семейство Мутафчиеви са биологично сертифицирани и предизвикаха интерес в Страната на ботуша.
– Имаме запитвания от Белгия и други европейски страни, но не можем да осигурим исканите количества. Радваме се, че установихме контакт с професор от Италианския гастрономически институт, който през пролетта на 2019 г. ще посети нашата ферма. Целта е да ни консултира как да подобрим технологичния процес и да разработим нови биопродукти. Искаме да разширим продуктовата си гама и да популяризираме биологичните фермерски стоки – обясни Иван Мутафчиев. В тази насока много помага фирменият сайт, създаден от 18-годишния Георги, който има интереси и в областта на компютърните науки.
Семейството наскоро е получило документ за регистрация на нов продукт за българския пазар – суроватката. „Защитихме правото да го произвеждаме пред Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ще пуснем този артикул от пролетта. Напитката е една полезна алтернатива на безалкохолните, които са пълни с добавки и консерванти!“ – обясниха стопаните.
Биопроизводството на млечни продукти е лична и професионална кауза на семейство Мутафчиеви. Иван е лесоинжинер, а съпругата му е микробиолог. Дълги години управляват завод за дървени детски играчки и българска керамика, който се намира в град Ябланица. Предприятието работи, но сега подготвя дърва за огрев и е отдадено под наем. Промяната в пазарната ситуация принуждава семейството да се насочи към друг бизнес. През 2009 г. създават своя козеферма, като сега имат близо 240 питомци. През 2011 г. с проект по Програмата за развитие на селските райони изграждат мандра в град Разлог. Капацитетът й е 250-300 л мляко дневно. Тук преработват основно продукцията от собственото стопанство, като количеството й варира според биологичните цикли на животните.
– Историята на нашето стадо датира от 2009 г. Първоначалният брой на козите беше около 80, като голяма част от тях бяха представители на автохтонната порода „Местна дългокоместа“ и „Калоферска дългокосместа“, които са слабо разпространени. Сменили вече няколко поколения, броят им достигна в момента 240. Млекодайността на животните не е висока (1-1,2 л дневно), но за сметка на това добитото мляко е с доказано високо качество – посочи Иван Мутафчиев.
Биофермата се намира на 400 метра от град Банско, в подножието на Пирин планина. Обектът разполага с 3 основни постройки. Първата е предназначена за работниците, а останалите две сгради са за животните. Тук е изграден също с център за посетители, в който периодично се организират посещения от туристически групи.
Неизменна част от летния сезон са и посещенията на гости почти от цял свят -Германия, Франция, Япония, Израел и др. Те разглеждат всяко кътче и имат възможността да се запознаят с традиционния начин на отглеждане на нашите животни, заобиколени от невероятната природа в полите на Пирин планина, обясниха стопаните.
Мутафчиеви разполагат с 250 дка, от които 150 са за пасища, а останалите 90-100 дка са ливади за косене. Територията, която обитават козите е заградена с електропастир. През топлите сезони животните се хранят с планински билки и това се отразява на аромата и качеството на млякото.
Докато за животните се грижат двама пастири, съпрузите Мутафчиеви са ангажирани в производството на биопродуктите с марка „Козле“. Произвеждат основно 3-4 артикула – БИО прясно козе сирене, зряло сирене, БИО козе кисело мляко и БИО пастьоризирано козе мляко. Те са биологично сертифицирани от Ecogruppo Italia.
Произвежданите артикули успяват да реализират в цяла България, но основно в София, в Банско – в хотели и ресторанти. Предлагат стоката си като биологична – с 30% по-висока цена от конвенционалната. Радостното е, че все повече хора търсят натуралните храни с истински вкус и всяка година продажбите нарастват. Почти не се задържа сирене с марка „Козле“, защото прясното бързо се изкупува. Узрялото е бутиково и го предлагат на определени заведения и клиенти.
Семейството смята, че трябва да развива своята дейност. Верният път е оптимизиране на производствения процес и обогатяване на продуктовата гама. Следваният подарък за клиентите им ще е суроватката.
„Зарежда ни любовта към животните, към българското, към качеството и здравословното хранене!“, признават семейство Мутафчиеви.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!