СИМВОЛИКА В КОЛЕДНАТА ВЕЧЕР

* е името на тематичната експозиция, която традиционно се организира в Ботаническата градина на БАН преди Коледно-новогодишните празници. Ако я посетите, ще имате възможност да изпитате удоволствието от красотата на растенията, да научите повече за коледното дърво, за джела, използван от древните келти, както и за други Коледни растения.

Коледа е празникът на зимното слънцестоене. Старата година умира и се ражда новата. Корените на тази традиция се крият във времената на древното езичество. Това е празникът на умиращия бог, който има за свой символ ПЪН, т.е. бъдник, изгарящ в нощта срещу Коледа. Огънят изгаря и пречиства всичко старо, за да възроди от пепелта му новото – младият бог, божественото дете, новата слънчева година. Бъдникът обикновено е от дъб, символизиращ Космическото дърво.

РОЖДЕСТВО – празник на празниците, без който не биха съществували всички останали Християнски празници.

Посетихме Ботаническата градина на БАН дни преди Коледа и разговаряхме с г-жа Диана Венкова, биолог-ботаник, която от 20 г. работи тук. Тя разказа повече за инициативата:

– От около десетина години традиционно за Коледа и Нова година правим една малка тематична експозиция, в която показваме интересните тропически растения, станали символ на тези празници. А също така и наши видове, които назад във времето са се наложили в традициите ни – те могат да се видят във външните ни колекции. Това са предимно елите, боровете, смърчовете, джела, който идва от Англия и в момента има плодчета. Нашите посетители могат да видят на живо тези растения, да се запознаят с тях. Като всяка година те са различни, но основните са коледна звезда, коледен кактус, новозеландското коледно дърво, азалиите и ардизията.

В зависимост от това какво цъфти в момента акцентираме на цветовете на Коледа -червено, бяло, зелено. Показваме най-вече коледните звезди с нови, по-пъстри цветове. Атракцията са тези обагрящи се млади листа, които постепенно стават зелени. Един от новите сортове е с кичести листа. Също така азалии, които цъфтят в този период, ардизия – японско храстче, с което украсата също става много красива, нандина, идваща от Китай. Представяме и неща, които могат да се използват за аранжировки. По-екзотичните растения сред тях са криптантусите, известни още като коледна звезда, особено в по-пъстрите им форми, популярният шумбергер (коледен кактус), който цъфти по това време и е изящен за украса. От сукулентите също има интересни видове – калонхое, известно като коледна елха, камелиите са красиви, цитрусите също могат да украсят дома ни.

Джелът е типична католическа украса, но вече идва и в нашите градини. Има ехмеи, коледни бегонии, коледни копривки. Интересното е, че по цял свят по това време цветарите се стремят да покажат своите сортове. Например, една бегония, която е известна като Merry Christmas (Весела Коледа).

В оранжериите има и много други видове, като новозеландско коледно дърво, което цъфти точно по Коледа и е много популярна украса на юг от Екватора – в Австралия, Нова Зеландия. То и оттам идва и там се е наложило. Също така коледна палма, стайна елха, реукарията (топлолюбив вид, подходящ и за дома).

Историята на коледната елха е дълга. Смята се, че води началото си от езическите празненства, според които украсената елха произлиза от култове към древногръцкия бог Атис.

Голяма заслуга за приемането на елхата като един от символите на Рождество Христово има британският монах Бонифаций. Проповядвайки Християнството, той използвал триъгълната форма на елховото дърво като аналогия на Светата Троица. Всеки един от ъглите представлявал Отца, Сина и Светия Дух.

Първите писмени доказателства за Коледната елха датират от 1521 г., когато в Елзас принцеса Де Меклембург показала украсена елха. След женитбата си с Орлеанския дук, тя я пренася и в Париж. Поставянето на коледна елха постепенно се разпространило в различните райони на Германия и през 16 век се е превърнало в задължение на семействата там. В Англия елхата придобива популярност едва през 19 век, когато съпругът на кралица Виктория, принц Албърт (с немско потекло) украсил първото коледно дърво през 1840 г. Кралицата харесала идеята и оттогава всяка година в двореца се украсява елха за празника.

Коледните растения – стайни, отглеждани в домовете, започват да ни радват с цветове или пищни окраски на листата през студените и мрачни зимни дни. Някои са все още малко познати у нас, но други – широко известни като коледната звезда и коледния кактус. Предпочитани са още коледна бегония, ардизия, новозеландско коледно дърво, коледна палма, Криптантус, Коледен седум, Коледни копривки и др.

***

Коледната експозиция можете да разгледате в дните до 23 декември от 10 до 15 ч., от 27-30 декември от 10 до 15 ч. и от 2-5 януари от 10 до 15 ч. Можете да закупите за дома си млади растения! Зарадвайте себе си и вашите близки с естествен коледен подарък!

Пламена ПЕТКОВА

На снимката – г-жа Венкова до любимата коледна звезда.

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!