„СИСТЕМИТЕ ONDO ГАРАНТИРАТ ВИСОКА ПРЕЦИЗНОСТ ЗА ПО-ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ“

  • споделя впечатленията си от работата с иновативната технология земеделският производител Петко Динев от новозагорското село Коньово. Стопанинът е сред първите, заложили на системата за автоматизирано управление на капково напояване, прецизно торовнасяне, климат-контрол и мониторинг за всички култури – Ondo. Иновацията намира широко приложение в оранжерийния комплекс „Розленд“, който фермерът развива през последните 5 години. Резултатът – по-добри условия за културите, по-високи добиви на по-ниска цена!

Във времената на криза доказано най-ефективни са иновативните решения. Тази максима се потвърждава чрез автоматизираните системи Ondo, на които вече залагат земеделски производители в България. Такъв е случаят с оранжерийния комплекс „Розленд“ на Петко Динев, който се намира в новозагорското село Коньово. Стопанството разполага със 7 декара оранжерии, в които се отлгеждат чайно-хибридни рози – рязан цвят, както и домати, краставици и пипер. В други 20 декара на открито се залага на сезонни култури като пъпеши, дини и зеле. Работата е изключително интензивна. За пълна прецизност и с до 40% по-високи резултати в разгара на коронакризата във фермата стартира внедряването на единственото комплексно решение за всички нужди на земеделския производител – системите Ondo.

-Убедих се в ползите и предимствата на този вид автоматизация. С изпълнителния директор на Ondo Ивайло Енев имаме дългогодишни взаимоотношения, което допълнително ме мотивира да направя тази крачка. До момента в стопанството сме внедрили поливка, мъглообразувател, вентилатори, но всичко работи самостоятелно и изисква отделно внимание. Ondo превръща всичко това в един алгоритъм, който работи самостоятелно и може да бъде наблюдаван от разстояние непрестанно. Това прави процеса преди всичко изключително прецизен! – разкрива предимствата на Ondo Петко Динев.
Крайната цел, която стопанинът си поставя с въвеждането на автоматизираните системи, е по-високата производителност в стопанството. Това се постига с подобряване на микроклимата, при който в оранжерията се развива дадената култура. „По-добрите условия не само увеличават производителността – така ние предпазваме нашите култури от болести. За целта е нужно поддържане на оптимални температури, което вече е възможно чрез интегрирането на системата за контрол Ondo“, категоричен е в ефективността на продукта производителят.
До средата на юли автоматизираното управление ще бъде изцяло приложено в оранжерийния комплекс. Предстои изграждането на Метеорологична станция, която има важна роля за пълната прецизност на процеса.
Наред с трите оранжерии Петко Динев е решен да въведе системата Ondo и при поливката на откритите площи с пъпеши, дини и зеле. В резултат на прецизния контрол земеделският производител ще получи до 85% по-ниски разходи за вода и ще намали с до 50% разходите за ток, газ и горива в своята ферма. Амбициите на стопанина са да разшири оранжерийното си производство с още три декара.

Предстои да изградим подобна оранжерия, в която също ще заложа на Ondo. Тази система икономисва човешки труд. Вместо да ангажирам един, двама или дори трима души с наблюдение на поливката, включване и изключване на мъглообразувателите и вентилаторите, посредством автоматизацията и електронното управление аз мога да наблюдавам и контролирам всичко това от телефона си. По този начин ще разполагам по-пълноценно със собствените си служители. Това е плюс, защото всеки производител е наясно колко е голям проблемът с липсата на работна ръка в земеделието – подчертава г-н Динев. – Препоръчвам и на други мои колеги да заложат на иновацията и прецизността, която системата за контрол на климата, напояването и торовнасянето предлага!
Ondo осигурява безкомпромисна поддръжка на системите с отговор в рамките на 4 часа. Можете да се свържете с нас чрез сайта ни www.ondo.bg, както и страницата ни във Facebook и Instragram.
Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 22)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!