Сладкият биопелин от Ивайловград предлага възможност за справяне с вирусни болести и паразити

*Атанас Шишманов внася първите семена от Етиопия, като разнообразява продуктовата гама и с мурсалски чай.

Атанас Шишманов от Ивайловград е първият производител на сладък пелин в страната,който предлага като хранителна добавка.Образованието му е свързано с електроника.Управлява кабелна телевизия в града и предлага интернет-услуги. През 2015 г. създава първото насаждение от 5 дка със сладък пелин. Научава за билката от книги, посветени на войната между Виетнам и САЩ. От тях разбира, че виетнамските военни не са страдали от малария и други заразни болести, тъй като консумирали билката. Тя е използвана за лечение на треска и малария в продължение на повече от 2000 години. Територията на Виетнам обаче е замърсена от отминалите военни действия. Затова един от най-големите производители на лечебното растение е Етиопия, от където закупува първите семена. За лечебните свойства на сладкия пелин научава през 2015 г., когато Нобеловата награда за физиология и медицина бе присъдена съвместно на д-р Юю Tу, Уилям С. Кембъл и Сатоши Омура за откритията си от естественя продукт artemisinin. Д-р Юю Ту получава наградата за своята работа по сладкия пелин и неговото приложение като антипаразитен агент.

Освен при малария, билката се използва и за бактериални инфекции като дизентерия и туберкулоза, заболявания, причинени от паразити и акари, някои туморни заболявания, гъбични и вирусни инфекции,за обикновена настинка. Други приложения включват лечение на разстроен стомах,треска, жълтеница, загуба на апетит,нарушения на кръвоносните съдове, запек,разстройства на жлъчния мехур, болки в стомаха, болезнена менструация. Използва се за елиминиране на кръгли червеи в организма. Различните видове от тези паразити причиняват най-честата заразна инфекция в света. Те могат да предизвикат кашлица, задух, болки в корема, гадене и диария, кръв в изпражненията, за губана тегло и наличие на червеи в повръщане или изпражнения. Проучванията показват,че билката проявява антимикробна активност. Тя не само може да убива бактерии, но също така е доказано, че убива и гъбички. Друго изследване,показва, че сладкият пелин подтискарастежа на Candida albicans и има още многополезни действия. Използва се заизчистване на лимфната система и нацялото тяло от токсини, паразити игъбички, от отрови и шлаки. Засилваимунитета, помага при заболявания наженската полова система. Може да помогнепри хемороиди, запек, лошо храносмилане,диария, болки в ставите, циреи и др.

Има противовъзпалително и облекчаващо действие, посочи Атанас Шишманов. Той цитира и някои научни изследвания за билката, която дължи до голяма степен целебното си действие на съдържащия се нея артемизин. Учените продължават да изследват ефекта на сладкия пелин върху раковите клетки. Според тях артемизинът може да бъде полезен за лечение на левкемия и рак на дебело черво, гърдата, бял дроб, панкреас, на яйчниците. Артемизинът се счита за безопасен, най-вероятно причинява по-малко странични ефекти, отколкото много други лечения на рака.

– Сладкият пелин отлично се адаптира към условията в Ивайловградско. През тази година ще получим първата биологична реколта, тъй като изтичат трите години на преход под наблюдението на сертифициращата фирма „Балкан Биосерт“ – посочи Шишманов. – За насаждението се грижат целогодишно четири работнички. Измислихме специална машина, която да смила изсушените листа до консистенция близка до бебешка пудра. След това я предаваме за преработка и капсулиране в лицензираната фармацевтична компания „Ренифарм“ в гр. Дупница.

Капсулите „Сладък пелин“ защитават затворените в тях съставки от кислород и външни въздействия, като не позволяват окисляване, влошаване на качествата и странични взаимодействия на съставките. Те са съобразени, както с всички изисквания за натурален и чист продукт, също така и с културни и религиозни предпочитания.

Реализираме хранителната добавка основно в страната, както и чрез нашия онлайн магазин. Обаждат ни се и хора, които споделят, че са излекували свой проблем – посочи Атанас Шишманов. В допълнение той заяви, че отделно отглежда на 5 дка и магическото растение на Родопите – мурсалския чай. Предлага го също под формата на капсули.

ЛилияЛозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!