Сладкият овощен разсадник в село Баячево

* Айхан Бейсимов и синът му Гюнай отглеждат над 100 000 фиданки годишно от различни видове и сортове овошки – ябълки, круши, сливи, череши, праскови, арония, годжи бери, бадеми, лешници, орехи…

Повечето фиданки, отглеждани в овощния разсадник в село Баячево, обл. Търговище, са изключително сладки! Това твърдят неговите собственици – Айхан Бейсимов и синът му Гюнай. Обектът е създаден през 1999 г., като семейството е стартирало с 5 дка, като през годините се е разраснал до 55 дка. Освен това се грижат за 35 дка овощна градина. Близо 12 дка от нея са 10-годишни сливи от сортовете „Стенлей“, „Чачанска лепотица“, и „Президент“. Последният сорт е сравнително нов, който все още не е много известен, но напоследък набира популярност. Добивите от него са както на разпространения и наложил се „Стенлей“ – около 1,5-2 т/дка. Прасковите са на 8 г. и са „букет“ от сортовете „Юнска едра“, „Редхейвън“,“ Крестхейвън“ и „Хале“, които са общо 18 дка. Близо 5 дка са ябълките – „Златна Резистентна“, „Златна превъзходна“, „Флорина“, „Мелроуз“.

– През тази година цените на повечето плодове бяха сравнително ниски. Сливите на едро реализирахме по 30-50 ст./кг, прасковите – 60-80 ст./кг, а ябълките до късна есен се предлагаха на 50-60 ст./кг, оплака се Айхан Бейсимов. Овощарството обаче му е в душата, защото е научил този занаят от своята майка Ремзие, която е работила цял живот по разсадниците в региона. В момента в стопанството отглеждат богата гама от над 100 сорта от почти всичките популярни за страната овошки. Най-много са сливите – 20, крушите и черешите са по 15, прасковите и ябълките – 12-13, бадемите – 5, а най-малко са орехите и лешниците – по 2 сорта. Освен това стопаните се грижат за арония и годжи бери, като сами си приготвят разсада.

Предлагат продукцията на клиенти от цялата страна. Най-висок интерес има при отварянето на мерките за млади фермери по Програмата за развитие на селските райони. Често бенефициентите по тези мерки купуват овошки, за да подновят насажденията си.

– През последните години хит са костилковите плодове – сливи, череши, кайсии – забелязал е Айхан Бейсимов. – От близо 20 години съм в овощарския бизнес, в който са налице и редица проблеми. От години цената на дребно на овошките е „закована“ около 5 лв./бройка, само в Южна България е с левче по-висока. Субсидирането е неадекватно ниско за този сектор у нас. Дори румънските ни колеги вземат по-високо подпомагане.

За производителите на посадъчен материал е стресиращ краткият период за реализация на продукцията. През пролетта продаваме от 10 март до към средата на април, а през есента – от 25 октомври до края на ноември. На практика температурите паднат ли под минус 2 градуса, спираме да предлагаме, независимо коя дата е! – обясни Айхан Бейсимов. – Разполагаме със складова база, но имаме желание да я разширим и адаптираме за по-дълго съхранение на продукцията. Засега обаче не сме се възползвали от европейските програми, тъй като не вярваме, че ще отговорим на изискванията на мерките, за да реализираме тази идея с еврофинансиране.

Като цяло, голямата ми болка е, че потребителският интерес бавно, но сигурно позатихва. Това се дължи на факта, че като цяло младите хора не остават в България и се занимават с други дейности, а не с овощарство. Притеснява ме, че демографският профил на таргет-групата много динамично се променя и това ще се отрази на овощарския сектор…

Независимо от това неговият син е избрал да помага и да развива семейния бизнес. Нещо повече, вече е студент четвърти курс в специалност „Растителна защита“ и иска да разшири обучението си по аграрна икономика.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 20)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!