СЛЕД ГОДИНИ СТРАНСТВО ЮЛИАН БАНКОВ НАМИРА ПРИСТАН ВЪВ ФАМИЛНИТЕ ТРАДИЦИИ НА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО

  • Той създава семейна ферма в с. Жълтуша, общ. Ардино, в която отглежда 100 овце от автохтонната порода Родопски Цигай. В дейността си разчита на опита, придобит в стопанства във Франция и Германия.
  • Младият стопанин владее няколко езика, изоставя лукса и хай-лайфа и се завръща към корените си, занимава се още с картофопроизводство, овощарство и внос на техника от ЕС.

Юлиан Банков от 5 години намира „пристан“ във фамилните традиции на животновъдството. Занимава се с овцевъдство, а неговите братя Милко и Митко имат кравеферма от над 30 години. Банкови са наследили този занаят от своите предци, които са пасели стадата си през лятото в Родопа планина, а през зимата са ги карали в Гърция. Техният дядо Златко е бил потомствен животновъд, а баща им Стоян е отглеждал също през целия си живот овце, които дори стигали 200 бр.
Юлиан Банков е на 38 г. и е завършил специалност „Мениджмънт на хотели и ресторанти“ във Варненския колеж. След това дълги години е работил за немско-швейцарска туроператорска фирма, като е бил детски аниматор и организатор на младежки туризъм по Черноморието – основно с гости от Германия, Австрия и Франция. Бил е и екскурзовод, поназнайва и арабски, тъй като 3 г. и седем месеца работи в Египет, два сезона в Алпите и един сезон на Турската ривиера. В един момент обаче решава, че иска да се върне там от където е тръгнал. В живота си спазва основния принцип, че човек трябва да върви само напред и да следва целите си!
Поема семейната ферма преди 5 г, като наследява 29 овце от баща си. Насочва се към местната автохтонна порода Родопски Цигай, тъй като повечето от овцете от баща му са такива. Смята, че тя е най-подходяща за района на селата Бял Извор и Жълтуша, общ. Ардино, които се намират в източната част на Западните Родопи.
В момента има 100 глави, които са на оборно-пасищно отглеждане. През деня пашуват по поляните, а вечер се прибират в обора. Част от ливадите е заградил с електропастир, като разполага със 135 дка, а 150 дка са ливадите за косене. Купува ечемик, царевица, пшеница и люцерна.
Юлиан Банков прилага във своята ферма опита от практиките си в стопанства във Франция и Германия. През 2002 г. е сред одобрените стажанти, които заминават в животновъдно стопанство в района на Бургундия, Франция. Изпраща ги фондация „Леонардо да Винчи“, благодарение на това, че в гимназията учи френски и има опит от семейството му. Там попада в кравеферма млечно направление, но домакинът му го изпраща на двуседмично обучение при свой колега овцевъд. Практиката му продължава около 3 месеца, но поради отличните отношения с французите се връща да им помага за още месец и половина.
През 2003 г. със съдействието на друго НПО заминава на 6-месечен стаж в Германия-Бавария, като първоначално завършва успешно курс по немски език. Попада в стопанство, в което животните са на вързано отглеждане. В двете държави обектите са силно автоматизирани, дори вече са роботоризирани. Младият стопанин признава, че е научил много за управлението и организацията в посетените стопанства, като този опит прилага в своята ферма. Сега е готов да научи някой друг млад човек, но се пита защо няма стажанти при нас?!
Юлиян Банков успешно реализира проекти и по Програмата за развитие на селските райони. Първият е по мярка 6.3.“Стартова помощ за малки земеделски стопанства“, като благодарение на него увеличава броя на отглежданите овце. Стартира с 29 майки и 2 дка картофи, като продължава да отглежда и реализира зеленчуците, но смята да ги увеличи, след като се сдобие с трактор. Освен това се грижи за 2,2 дка овощна градина със сини сливи „Стенлей, които са засадени през 2017 г. Идеята му е да диверсифицира дейността си, за да има приходи от различни източници.
Освен това е регистрирал и фирма за внос на употребявана техника и обурудване за ферми, като работи директно с партньори от Европа и я доставя на своите колеги в България.
Преди повече от година и половина е внесъл проектопредложение по мярка 4.1.2 „Инвестиции в малките земеделски стопанства“ за закупуване на трактор около 60-70 к.с. Все още няма отговор.

Младият фермер се грижи за своето стадо с помощта на братята, сестра си и съпругата си Гери, с която се залюбват на Слънчев бряг, като всички се подкрепят взаимно. В грижите за картофите наема и допълнително работнички.
Младият животновъд, баща на 2 деца, доброволец към пожарната, бизнесмен и отличник в механизацията на малките стопанства е уверен в това, което прави и вярва, че един ден неговата основна професия „овцевъд“ ще се уважава от всеки и навсякъде.
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!