СТАРЦЕВО – РОДОПСКОТО СЕЛО, КОЕТО ВРЪЩА КЪМ КОРЕНИТЕ СИ ДЕСЕТКИ МЛАДИ ХОРА

*В най-голямото населено място в Смолянско няма безработица, районът непрекъснато се облагородява и отваря път на бизнеса – разказва Румен Биндев, втори мандат кмет на селото. .

Старцево е от малкото села в България, което е пожалено от демографската криза. Нещо повече, през последните 2-3 години там се наблюдава феноменално развитие. И за разлика от повечето селски райони в страната, които постепенно обезлюдяват, Старцево не само задържа младите там, но става притегателен център за хора с различни професии, най-вече от IT сектора, които са „избягали“ от големите градове и са се установили в селото. Сред тях има и родени там, израснали и учили другаде, някои са живели известно време в чужбина, но решили да се върнат в родното място. Благодарение на тях и специално на софтуерния специалист Александър Карамфилов, който местните хвалят като главен инициатор и обединител на идеи, са реализирани редица проекти, благодарение на които селото се облагородява.
Млади ентусиасти са се обединили и в социалната група „Красиво Старцево“. Тяхната цел е да подобрят облика на родното си село и да го направят по-привлекателно и красиво място за живеене. Групата сплотява жителите на селото, без значение на кое място на планетата се намират в момента. От „Красиво Старцево“ са си поставили редица задачи, които трябва да изпълнят в кратки срокове. Благодарение на даренията и доброволния труд, вече има предприети дейности по разкрасяването на родопското село, като едно от първите неща, които са направени е издигането на пилони в центъра на селото, където вече се веят знамената на България и Европейския съюз. Поставен е и красив бял надпис STARTSEVO на площадчето пред кметството, монтирани са и пейки. Местните се радват на кабелна телевизия и широколентов интернет, който не само е връзката им със света, но позволява да се работи от дома, особено в сегашните условия на пандемия.
Неслучайно девизът на селото е „Старцево – древно и младо“. Древно, защото е съхранило повика на времето, традициите на историята. Младо, защото има живот, кипят енергия и идеи. Монетното находище в местността „Белите камъни“, Римският път и рудници свидетелстват, че селото е много старо, откъдето получава и сегашното си название. Етнографията му изобилства с примери за богат духовен живот, съхранил се със спомена за трите си църкви „Св. Елена“, „Св. Атанас“ и „Св. Седмочисленици“, с разрушения манастир „Св. Неделя“, както и с джамията. Съществува хипотеза, че тук е родното място на легендарния Делю хайдутин, на който има паметник на площада между кметството и Народно читалище „Прогрес 1939“.
Старцево е най-голямото по размер село в Смолянска област и едно от най-големите в страната. Административно се числи към община Златоград, от която е на 8 км и на десетина километра от гръцката граница. То е и с най-многочисленото население в региона. По последни данни от 2015 г. постоянните жители са 2200 души, а при предстоящото преброяване през 2021 г. се очаква броят им да е още повече.

Именно това е най-характерната черта на Старцево, че се запази като населено място с многобройно население. Тук живеят в сговор и разбирателство и християни, и мюсюлмани – казва Румен Биндев, втори мандат кмет на селото. Той е доволен от факта, че липсата на безработица е главната причина да се задържат хората там. – Населението си вади хляба в разкритите в селото шивашки цехове, в текстилното предприятие за производство на юргани, калъфки, възглавници, в което работят над 200 души. Даже работната ръка в Старцево не достига и се наема от близките населени места. Отделно има дърводелски работилници, цехове за алуминиева дограма. Част от мъжете работят в „Горубсо-рудник Ерма река“ и в Завода за металорежещи машини в Златоград. За жителите на селото работят над 30 търговски обекта, заведения за хранене, дискотека, фризьорски салони, счетоводни къщи, бензиностанция, газстанция, автокомплекси и др. Само земеделието и животновъдството са по-слабо застъпени. Има три кравеферми, но те са с по 10-15 животни.


Благоустрояването на улиците, проправяне път на бизнеса и като цяло подобряване условията на живот, са основните цели, които следвам и във втория си мандат. За селото има достатъчно финансиране, което осигурява Община Златоград, затова работим усилено по отношение на благоустрояването, като приоритет са улиците, а другата насока, в която вървим и тепърва се надявам да се развива успешно е туризмът. А предпоставките за това са налице – чистият въздух, красивата природа, традиционната местна кухня, богатото културно-историческо и археологическо наследство и като цяло магнетизмът на Родопите. Препоръчваме всеки гост на селото да посети местността „Белите камъни“, както и връх Света Неделя. „Белите камъни“ е връх над с. Старцево. От историческите летописи, издирени и направени публични от Александър Карамфилов и Орлин Топалов, се разбира, че „името на върха идва от оголените бели варовикови скали, от които е изграден. От него се разкрива великолепен изглед, обхващащ почти целите Източни Родопи.
Връх „Света Неделя“, заедно с параклисите „Св. Равноапостоли Константин и Елена“, „Св. Атанас“ и „Св. Неделя“, намиращи се на едноименните върхове около Златоград, формират така наречената „Кръстата гора“. Върхът е на 8-10 км северозападно от Златоград, по пътя за Неделино, в отсечката между Старцево и Неделино. Висок е 865 метра, с широк обзор е и разкрива гледка на старата островърха крепост Устра над град Джебел, планинския масив Алада над град Неделино, връх Св. Илия между Неделино и с. Падина, връх Каракулас над Загражден и др. Според местни историци, връх „Света Неделя“ край Златоград е бил удобен за крепост – за отбрана и сигнализация на далечни разстояния. Тук се палели сигнални огньове, чиято светлина се виждала чак в Беломорието. И днес при ясно време в далечината може да съзрете проблясъка на гръцкото море.
Кметът Румен Биндев е доволен, че детската градина „Щастливо детство“, открита през 1975 г. е пълна с деца, а в нея са осигурени прекрасни условия за малчуганите. Те са близо 60 и са разпределени в четири групи, като за тях се грижат квалифицирани педагози. Квалитетни преподаватели има и в СУ „Свети княз Борис I“, където учат ученици от 1-ви до 12-ти клас. Училището има богата и дълга история. През 1925 г. със заповед на Министерството на народното просвещение в с. Старцево е открито 22-то основно училище в Златоградски регион. На 15 септември същата година под ръководството на първия учител Стефан Камиларов, родом от Чирпан, учениците за пръв път прекрачват неговия праг.
В село Старцево е изключително активна дейността на читалище „Прогрес 1939“. Създадено през 1939 г. по инициатива на главните учители Коста Георгиев от Ловеч и Иван Пушкаров от Старозагорско, до ден днешен то е средище на книжовност, съхранило автентичния фолклор, бит и традиции на Старцево, обединени в нематериално културно наследство. То се подхранва, съхранява и предава на поколенията, благодарение на различните самодейни групи. Те участват в различни фестивали, събори и концерти и засилват интереса не само към фолклора, но и към страната, региона и самото Старцево. В тази връзка трябва да се отбележи заслугата на Смесена група за автентичен фолклор с ръководител Младен Чаушев, Мъжка група за автентичен фолклор с ръководител Илко Кантарджиев, Детска школа по народно пеене с ръководител Сийка Кокошарова и др., които са печелили големи награди от национални фолклорни събития.
Преди три години в читалището е открита богата музейна сбирка с над 650 експоната. В красиво оформени 25 витрини са представени различни видове носии на старцевци от близкото и далечно минало. Посетителите могат да видят също съдове, уреди за ръчна обработка на прежда и вълна, за месене на хляб, инструменти, накити и оръдия на труда, запознаващи с бита, занаятите и културата на местното население през годините.
Аделина ГЕОРГИЕВА

(повече в Агровестник – стр. 5-23)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!