СТЕВИЯТА ВНАСЯ СЛАДОСТ В ЖИВОТА

  • Великотърновската фирма „Българска стевия“ е най-крупният производител на стевия и натурални подсладители. Собственикът Ивайло Проданов предлага всичко за сладкарската промишленост във водещ онлайн-магазин.

„Българска стевия“ – Велико Търново, е една от водещите фирми, успяла да наложи продуктите от уникалното растение на българския пазар. Нещо повече, нейният собственик Ивайло Проданов е превърнал едноименния онлайн-магазин в образователен портал. Великотърновецът се запалва по това растение благодарение на свой приятел, който е и агроном – Роман Рачков. Заедно с него са и едни от първите в страната, които внасят семена от тропическата култура. Първоначално идеята им е да я продават на желаещите или просто да я подаряват на болни хора, които в домашни условия да я отглеждат.
А иначе, бизнесът му с естествения подсладител стартира истински благодарение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, чрез която успява да купи таблетираща машина и дълго време да произвежда и предлага природния подсладител на таблетки. Като маркетинг специалист бързо установява, че към онзи момент потребителите, особено страдащите от диабет, искат да приемат билката точно под тази форма, но скоро конкуренцията на вносни продукти го принуждава да преустанови производството на сладките таблетки.
В трудните месеци, след това решение, фирмата продължава да отглежда стевия и да работи върху нови продукти, които не след дълго са вече факт: „Стевия на прах, 90 гр“, „Стевия за компоти“ и „Стевия за десерти и сладкиши“.
Създава и два онлайн магазина, като в единия (bgstevia.com) предлага произведените от него нови продукти със стевия, а в другия, заедно с двама свои приятели – суровини за сладкарската промишленост. По време на извънредното положение, интересът към техният сайт – trimart.bg, се засилва неимоверно! Причината, според Проданов, е че много хора в България, най-после откриха предимствата на онлайн-пазаруването.

-Най- важното, което хората трябва да знаят за нашата стевия, че тя не горчи! Специално сме проучили немски технологии за производство на стевия, които прилагаме правилно и затова гарантираме за сладостта на продуктите ни – обяснява г-н Проданов. – Другото важно нещо, което искам да изясня на потребителите е, защо в част от тях е включен и еритритол – също естествен подсладител, който се извлича от царевица, която не е ГМО. Това не е търговски трик, а се налага от факта, че екстрактът от стевия е близо 300 пъти по-сладък от захарта и е почти невъзможно да бъде дозиран в домашни условия. Ползите, от редовната консумация на Стевия са много, като например тази, че не увеличава нежеланите мазнини в тялото, независимо дали я използвате в сурово състояние или след термична обработка.
Освен това подпомага работата на черния дроб, сърдечно-съдовата, отделителната и други жизненоважни системи, които са обект на допълнителен стрес, при интензивни физически натоварвания. Спомага и за стабилизирането на кръвната захар, като я поддържа в нормални стойности. По този начин се предотвратява една от основните причини за развитието на диабет, може би най-разпространената от болестите, превърнали се в бич на модерното общество.
Стевия е подходяща за включване в хранителния режим на всеки запален по фитнеса атлет, независимо дали целите са да се постигне изчистен релеф или солидна мускулна маса. Тъй като разграждането на захарта затормозява допълнително организма, заместването й със стевия увеличава енергията на тялото.
Стевията за десерти и сладкиши е фино дозирана така, че да има еднаква сладост със захарта, лесно разтворима и напълно подходяща за приготвянето на различни домашни десерти, сладкиши и кремове. Издържа на термична обработка, без да променя качествата си. Не ферментира и не карамелизира, освен това не съдържа никакви изкуствени съставки, оцветители и консерванти. Особено важно е, че няма вреден ефект върху зъбите, какъвто причинява „бялата отрова“.
Много важно е, че използваме изключително стевия, отгледана в България. Растението се отглежда по специална технология в Софийско по наша поръчка и може би сме най-големия производител на тази култура у нас.
Преди години с приятели подготвихме проект, който да промотира здравословните ползи от стевията. Идеята ни беше да създадем мобилен информационен център, който да обикаля първо великотърновските села, а впоследствие – и страната. Насочихме се към малките населени места, тъй като населението им е застаряващо, а част от жителите са с диабет тип II. Смятахме да каним лектори – специалисти и лекари, които да запознават хората с ползите от това уникално растение. За съжаление, предложението ни не беше одобрено. Обаче пък продължавам да обмислям различни идеи. Включително и да създам Музей на стевията, който да бъде иновативен и образователен…
Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!