Стопанинът с колелото и… трите прасенца

*Николай Ненков отглежда различни животни в село Ребревци – екологично чист район с красива природа.

Николай Ненков беше атракция на празничния пазар в град Елена. В ремарке беше натоварил три малки прасенца, които привличаха интереса на минувачи и купувачи. Предлагаше и кошници от леска,които туристите си купуваха, за да сложат в тях саксийни цветя.

Живея в село Ребревци, на 13 км от града. Там цивилизацията свършва и природата е девствена. Жителите сме 12-на, сред които един англичанин, един французин и младо семейство с дете. Веднъж седмично с бус ни докарват хляб и най-необходимите хранителни продукти. Най-близкият магазин е на 3 км, в село Гърдевци, коетосе намира край язовир „Йовковци“- започна да разказва производителят.- Родом съм от Велико Търново и понеже по образование съм зоотехник, дълги години работих в Селекционния център.През 2003 г. по здравословни причини си купих къща в еленското село и се заселих тук.

Създадох малко стопанство с двадесетина кокошки,гъски, пуйчета. Грижа се и за 5 свине-майки и 15 прасета. През май-юли малките стават за продан и ги предлагам по пазарите в региона. Намирам клиенти и в Трявна,Дряново, Джулюница и др. Смятам, че има интерес към прасетата, тъй като в Елена традиционно се приготвя Еленски бут.Аз също си приготвям редовно този деликатес.

Вън от съмнение е, че месото на моите питомци е изключително вкусно. Пускам ги да пасат по поляните на Ребревци, където си хапват корени билки, жълъди. Менюто им включва и много коприва и смятам, че това се отразява на качеството на месото.

Чета много книги за билките и събирам лечебни растения от района. Според сезона си изсушавам бъз, иглика, дива теменужка, див чесън, които засилват имунитета.

Намирам време и за своето хоби – туризма. В района велосипедът е едно от традиционните средства за изминаване на кратки разстояния. Решил съм да опозная Еленския Балкан на колело. Направил съм маршрути до по-живописните селца – Мийковци, Дрента, Мрътвината, Градевци и др. Из махалите, които досега съм обикалял, съм виждал прекрасни къщи в балкански стил – с чердаци, но изоставени. Обиколките по тези места обаче ми дават възможност за приятни срещи с истинските балканджии…

Като резултат от живота в красивия Еленски край Николай напълно е възстановил здравето си.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр.7-25)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!