СТОПАНИТЕ ОТ КООПEРАЦИЯ „ТРУДОВЕЦ“ СЕ РЪКОВОДЯТ ОТ СТАРОТО ПРАВИЛО: „АКО ДНЕС Е РАНО, УТРЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО“!

*Малко над 5 000 дка земя, сплотен екип от млади момчета, позитивен и мъдър ръководител – така в щрихи бихме охарактеризирали кооперация „Трудовец“в едноименното Ботевградско село.

*Повече за дейността на колектива ни разказва председателят г-н Иво Каменов.

Село Трудовец е разположено само на 3-4 километра от автомагистрала „Хемус“по посока Ботевград и на още толкова до града. Полското и оранжерийно производство,животновъдството, двете промишлени предприятия определят облика на това голямо за пределите на страната ни населено място в Софийска област.

Тук се срещаме с председателя на едноименната кооперация – г-н Иво Каменов. Няма как да не започнем с обичайните въпроси:кога е основана структурата, как се е развивала в годините, какво е днес нейното производствено и икономическо състояние…

-Кооперация „Трудовец“ е основана през 1993 г и носи името на селото – ни въвежда в ситуацията любезният домакин.- Стопанисваме малко над 5000 дка земя, по документи общата площ на землището на Трудовец е 10 000 дка, но в нея влизат и ливадите. Полетата не са плодородни,местностите са каменисти или мочурливи,добивите, разбира се – ниски. Затова и не можем да си позволим повече от 25 лв на декар рента. Ще ви дам нагледен пример,днес орем и след като тракторът обработи 50-60 дка, то лемежите вече са изпочупени.Затова и се водим необлагодетелстванрегион.ЗЕМЕДЕЛИЕТО ПРИ НАС Е ПО-РАЗЛИЧНО- разчупва клишето от обичайния сеитбооборот „пшеница-слънчоглед“.

Сключихме договор с централа, която произвежда енергия от зелена маса и това ни ангажира да произвеждаме само силаж, а пшеницата да прибираме във фаза восъчна зрелостна зърното. Малко площи оставяме за рента. Тази структура на културите ни прави по-гъвкави. Цените договаряме предварително, разчитаме на авансово плащане, на сигурност… Така гледаме в“петдесетте нюанса на розовото“,вместо в „петдесетте нюанса на сивото“…

Сеитбооборотът ни също се ограничава в две култури – пшеница и царевица, но е по-добър от традиционния. Заложили сме и около 600 дка люцерна, която е отдадена под наем на животновъд от съседно селище. Постигнахме договореност, ползваме и субсидията за протеиновите култури.

Ориентирали сме се към сортове и хибриди, които дават голям обем зелена маса. Сеем предимно австрийски пшеници, които са високи, добре облистени, с тях заемаме близо 2 000 дка, а Авеню отглеждаме за зърно. Радвам се, че все още има стопани, които настояват да си получат рентата в натура, защото си отглеждат животинки.

ЕКИПЪТ ни е оптимизиран, двама механизатори, домакин, който съвместява няколко длъжности, а по време на кампаниите наемаме допълнително работници. Разполагаме с необходимата техника за силажо- и зърнопроизводството. Трактор КЛААС, Масей Фергюсън, руски машини, два комбайна „Кроне“, с които прибираме зелената маса, ремаркета, прикачен инвентар, всичко необходимо включва нашият технопарк.

Аз ръководя кооперацията от 2008 година. Заварих я в много тежко финансово състояние, нямаше финансиране по това време, годините бяха много трудни. Но се хванахме здраво за работа, открихме верния път и успяхме. Заздравихме структурата, а субсидиите ни дойдоха като „допинг“, не можем да отречем това. Намирайки се в необлагодетелстван регион, получаваме подпомагане и в това направление.

Споменах за екипа, млади момчета са, знаят за какво работят и го правят както трябва. Научих ги да мислят съвременно, убедени са, че възнаграждението им зависи от качествено свършената работа.

В земеделието има едно правило: „Ако днес е рано, то утре е късно“, затова всички се стараят да спазват сроковете. „Главният агроном“ ти дава един „прозорец“ и ти трябва да си готов да го уловиш.

Оптимисти сме, гледаме в розовите нюанси, но не можем да премълчаваме трудностите. Те са от бюрократично естество, всяка година работим по различни правила

Социалната ни функция? Каквото се сетите, читалище, клуба на пенсионера, църквата, футболния клуб, разбира се, на всички в селото помагаме според възможностите ни.

Велина ПЕТКОВА

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!