Стопанската 2017 за зърнопроизводителите – задоволителен добив, ниски цени и засушаване…

* това обобщение прави фермерът Радослав Христов, който е и член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България.

– Зърнопроизводителите в Старозагорска област изпращат сравнително добра година – тази оценка постави г-н Радослав Христов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България. – Засушаването от края на 2016 г., заради което есенните култури като пшеница и ечемик не успяха да се развият нормално, в крайна сметка не оказа негативен ефект върху крайните добиви. В определени части на областта бяха отчетени рекордни количества за декар пшеница и ечемик. По различна обаче беше картината при слънчогледа и царевицата, които традиционно се нуждаят от влага. Засушаването в периода юни-август се отрази пряко върху добива от пролетниците, като спрямо 2016 г. спадът е с около 15%. Заетите в зърнопроизводството вече са свикнали с подобни неблагоприятни обстоятелства. За нас тези засушавания не са аномалии, а тенденция, която не ни остава друго, освен да приемем и да продължим напред

И през тази година проблем номер едно обаче остава ниската изкупна цена. Съпоставимо с 2016 г. пшеницата през 2017 г. се изкупуваше при 10% по-ниска стойност. По-сериозен е спадът при слънчогледа – около 20 на сто. Тази година продължихме с традицията цената на продукцията да не отговаря на вложените усилия и направените инвестиции.

Стопанската 2017-та затвърждава още една тенденция в зърнопроизводството у нас – масово навлиза европейската селекция пшеница, която измества традиционните български сортове. По-високите добиви и по-добрата издръжливост на чуждестранните сортови групи са в основата на избора на българските стопани. Според специалисти в сектора липсата на финансово и кадрово обезпечаване е довело до спиране на процеса по подобряване на българската пшеница

Броени дни преди Коледа Държавен фонд „Земеделие“ преведе приблизително 750 млн. лв. по линия на „базови плащания“ от директните плащания. Малко по-рано около 73 млн.лв. бяха насочени по линия на мярката за изплащане на намален акциз върху горивата за земеделски нужди.

Повод за оптимизъм дава и състоянието на засетите есенни култури, което в региона е много добро и по никакъв начин не кореспондира с обстановката преди 12 месеца.

2017 г. се оказва добра и за производителите на етерично-маслени култури в старозагорско. Данните на Областна дирекция „Земеделие“ показват ръст с 5% в производството на лавандула, а при розовото масло увеличението достига 10%. Общо 2 млн и 584 хил декара е обработваемата земеделската земя в Старозагорска област, в това число мери, пасища и ливади – близо 331 860 декара. Специалистите от деветте общински служби под контрола на Областна дирекция „Земеделие’ Стара Загора са извършили проверки на 1258 блока на терен, което възлиза на приблизително 347 хил. декара. От службата, която е на пряко подчинение на Министерството на земеделието, храните и горите, уточняват, че от първи март ще стартира кампанията по прием на документи за подпомагане на единица площ.

Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 17)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!