Създаваме истинска храна от хората за хората!

* Всичко правим с ръчен труд и любов към растенията. Това казва Снежана Караянчева – стопанката на „Тревясалата ферма“ във варненското село Здравец. Тя и съпругът й отглеждат десетки плодове и зеленчуци по биодинамичен способ, а продукцията реализират основно на фермерски пазари в страната. Семейството е създало ген-банка за семена, в която поддържа и съхранява посевен материал от български сортове зеленчуци.

„Село Здравец ни намери, а ние откриваме себе си ТУК, на селския двор – около лехите, огъня, цветята, кокошките и косенето на трева…“ Така, в едно изречение, изпълнено с много съдържание, е представено във Фейсбук семейното стопанство на Снежана Караянчева, наречено „Тревясалата ферма“. Тя се намира в община Аврен, на 18 км от Варна, на 200 метра надморска височина. Дамата, която е педагог по образование, ни разказа как една педя земя, наета с идеята да ражда екологично чисти плодове и зеленчуци за семейството, е станала основа за полагане на семеен бизнес. Естествено, с много труд, който влагат със съпруга й Михаил. На него учат и двете си деца, които сами се грижат за своя градинка.

В „Тревясалата ферма“ се отглеждат по биодинамичен път не само десетки зеленчуци, плодове и билки, но е създадена и „банка за семена“. Фамилията издирва, съхранява и разменя със свои колеги и любители градинари семена от местни устойчиви сортове растителни видове. Целта е да се запази видовото разнообразие и да се разпространяват български семена за посев, които са по-издръжливи на местните климатични условия. Затова се включват във всяка инициатива за свободна размяна на семена. Снежана и съпругът й реализират продукцията си основно на фермерски пазари в цялата страна, но приемат клиенти и сами да си напълнят кошницата на място, от фермата. Името „Тревясалата ферма“ дошло от само себе си, тъй като зеленчуците растели сред тревата, а това учудвало всички техни близки и познати, посетили градината.

– Преди да облагородим земята, тя не беше обработвана повече от петнадесет години – разказва г-жа Караянчева. – Първоначалната идея бе в с. Здравец да отглеждаме чисти плодове и зеленчуци за нас и нашите деца. След това решихме част от продукцията да споделяме с други семейства. Преди 6 години започнахме с декар и половина, а по-късно закупихме още 11 декара. Разнообразието на културите, които отглеждаме е голямо. Имаме мексиканска бодлива краставица, пипер, домати, краставици, батат, рицин, турта, невен, пореч, черен оман, хрян, земна ябълка, лимец и др., както и много дървета. Всичко правим с ръчен труд и любов към растенията. Създаваме истинска храна от хората за хората. Фермата ни е изцяло подчинена на биодинамичното земеделие. Ориентирахме се към него заради самата му същност и ползите за човек от начина на отглеждане на културите, а това съвпадна с идеологията ни за живот.

Био както знаем означава чисто, а с динамиката не се нарушава естествения ритъм на растенията, т.е в цялата градина се създава естествена среда, при която всичко се използва от самата градина и не се прилагат химични препарати. При необходимост третираме само с природни продукти срещу болести и неприятели, например извлек от коприва, от глухарче, от хвощ, които ние сами приготвяме. Освен това спазваме т.нар. алелопатия, т.е. засаждаме подбрани растения по точно определена схема така, че взаимно да си помагат и да растат устойчиви. Например отглеждаме ягоди на повдигната леха, които комбинираме с лук и чесън. Така растенията взаимно се пазят, а създаденият краен продукт – ягодата, е заредена с много положителна енергия, което се отразява добре на човека, който я консумира.

Стремим се да защитим биодинамичен сертификат – Демерера, но в чужбина, тъй като в България няма институция, която да го издаде.

Ориентирали сме се и към билки, които предлагаме изсушени и под формата на спиртни извлеци, а билките са разнообразни. Една от тях се среща на много малко места в България – това е лилавият лофант – или както го наричат българският жен-шен. Тази билка е много добър имуностимулатор, отделно помага при различни заболявания, използва се и в козметиката и в кулинарията, тъй като придава ароматен привкус на ястия, както от месо и риба, така и на сладка, компоти и сокове.

Отделно се занимаваме и със семепроизводство. Отглеждаме около 200 растения от няколко вида, основно зеленчуци, от които сами събираме семената. Те са чисти, не хибридни. Отскоро започнахме и производство на овощен посадъчен материал от ябълки и круши. Съпругът ми експериментира от семе да получи диви дръвчета, които са по-устойчиви…

Николета КАРАСТОЯНОВА

На снимката – Снежана Караянчева /вдясно/ винаги посреща гостите си с питка от лимец на откритите дни в „Тревясалата ферма“.

(повече в Агровестник – стр. 5-31)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!