СЪЗДАВА СЕ БЪЛГАРО-ИРАНСКИ КООПЕРАТИВ ЗА ПРОИЗВОДСТВО И ПРЕДЛАГАНЕ НА ШАФРАН, ШАФРАНОВИ ПРОДУКТИ И ДР. БИЛКИ И МЕДИЦИНСКИ РАСТЕНИЯ

* Иранците имат интересни продукти, които съм сигурен, че ще намерят място в европейските страни, освен това са и евтини и висококачествени. При добро сътрудничество могат да ни предоставят рецептите, по които да работим и ние – смята г-н Хасан Тахиров, председател на Българската асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти.

Наскоро в Стара Загора се проведе среща на г-н Хасан Тахиров с бизнеспартньори от иранската компания Tabib daru. В рамките на няколко часа двете страни разговаряха за възможностите за сътрудничество и взаимопомощ. Какви цели си поставяте с основаването на съвместен българо-ирански кооператив? – обърнахме се към г-н Тахиров.
– Бъдещият кооператив ще има за цел да използва вековните традиции на иранския народ при производството на шафран. Ще сключим договор за съвместна работа, ще го регистрираме и дейността ни ще бъде легална. Ще се съобразяваме с европейските регламенти. Ние настояваме да конкурираме останалите производители с качествена стока и качествени услуги. Ще разработим свой бизнес-план, иранските представители също ще разработят свой план и на следваща среща ще ги разгледаме и взаимно допълним.
На свой ред г-жа Атиех Абедини, мениджър продажби в Tabib daru за чужбина, посочи, че най-напред настояват шафранът да се продава като суровина, а на следващ етап ще предоставят рецепти за производството на шафранови продукти, както и подходящите опаковки.
– Ние желаем дългосрочно сътрудничество, в работата да се подхожда отговорно. Искаме на всяка цена да разчитаме на сигурен партньор от България – каза пред нашата медия младата дама.
Г-н Али Реза Мазахери основава компанията през 2004 г. и е неин директор. Експерт е в производството и предлагането на фармацевтични и ароматни билки и притежава университетска степен. Предвид целта за производство на суровини, използвани в билколечението, козметиката, здравеопазването и хранително-вкусовата промишленост, Tabib Daru Industry развива своята дейност в широк диапазон, ползва се с авторитет, участва в редица световни изложения – в Катар, в Китай, в Обединените арабски емирства. Всички суровини, постъпили за преработка, подлежат на щателни анализи в местната лаборатория.
Иранската фабрика е натрупала 15-годишен опит, изнася продукти в много европейски и извън европейски страни. Разполага със земя за производство на рози, лавандула, шафран и др. в Иран и в Таджикистан. Компанията произвежда билки за медицински цели, а така също и шафран. Тя е член на Асоциацията на органичното производство в Иран, член на Асоциацията за производство на розова вода и розово масло, а в момента и на Асоциацията на шафранопроизводителите в България.
В процеса на разговора г-жа Абедини изрази категорично мнение:
– Както чувствата ни към България са добри, така също можем да установим добри бизнес-отношения в един чудесен съвместен кооператив.
Тя идва за четвърти път у нас и намира страната ни за чудесна дестинация, в която могат да разкрият офис. Смята, че България е портата към Европа, а освен това двете страни имат допирни точки при производството на фармацевтични билки. Дава висока оценка на срещата и счита, че г-н Тахиров е подходящият български колета, който 10 години от своя живот е посветил на шафрана.
– Най-голямата ми мечта в бъдещия Българо-ирански кооператив е да разкрием Център за развитие на билки и билкови продукти. Иранците имат интересни изделия, които съм сигурен, че ще намерят място в европейските страни, освен това те са и евтини и висококачествени. Настояваме да произвеждаме шафранова захар, шафранова захар с лайм, чайове, шафранов спрей за освежаване на въздуха и др. – обобщи Хасан Тахиров.
Екип на „Агровестник“

(повече в Агровестник – стр. 13-20)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!