СЪЗДАДОХМЕ „НЕКТАРА“ – ДИРЕКТНО ИЗЦЕДЕН СОК – НЕЩО ИСТИНСКО, ЗДРАВОСЛОВНО И ВКУСНО!

*И това ни носи удовлетворение. Нашият сок е запазил всички ценни съставки на българската ябълка. Дружеството ни предлага производство на ишлеме и изкупува продукцията от градините -споделя г-н Запрян Кичуков, собственик и управител на „Коко Комерс“ ООД гр. Първомай.

Наближава сезонът на прибиране на ябълките. Много стопани вече се питат: Защо нашата слънчева и вкусна ябълка е пренебрегната и нежелана? Защо търговците предпочитат стока с добър външен вид от чужбина, без значение какво й е качеството. Ще останат ли стотици тонове плодове под дърветата,а колко от тях ще отидат за оцет и пектин по за стотинки килограма…

В редакцията позвъниха читатели, за да ги ориентираме отрано къде могат да си предадат ябълките от собствените градини за преработка. Успяхме през изминалата седмица да се срещнем с един предприемач,посветил се на мисията да създава нещо истинско, вкусно и полезно. Това е г-н Запрян Кичуков от Първомай, собственик на цех за преработка на ябълки. Заедносъс своя съдружник Дечко Петков те управляват фирма „Коко Комерс“ ООД и стопанисват овощни насаждения.

Основната дейност на дружеството е производство на директно изцедени сокове, предимно от ябълки. Те са 100% чисти, без добавка на никакви консерванти, ароматизатори,оцветители, захари, вода и пр. Подходящи са за деца!

Започнахме разговора с г-н Кичуков с алтернативата,която имат овощарите.

-Ние предлагаме възможност ябълковите плодове, които може да са дребни, наранени,но не и загнили и не могат да бъдат предадени в търговската мрежа, да бъдат изкупени от нашата фирма от които ние ще приготвим сок. Или пък да ги преработим на ишлеме. В този случай клиентите получават продукт (натурален ябълков сок) с голяма трайност, от който могат да спечелят, реализирайки го в един по-дълъг период от време. И за този продукт не се изисква специално място за съхранение.

Към дейността се ориентирахме преди 3 години,изградихме малък цех с не голям капацитет.Решихме, че в този свят пълен с химия и лъжливи храни и добавки е добре да се появи някой, който да предлага на пазаранещо истинско и най-вече полезно. С достатруд, прецизност и качество се утвърдихмена пазара, търговската ни марка е“НЕКТАРА“. Среща се в няколко вериги,една от тях е Метро, в Пловдивска областв местни вериги като „Лекси“,“Слънчеви лъчи“, Фреш маркет, вСтара Загора в магазините на СБА и пр.Работим в партньорство със собственицитена няколко ябълкови градини в регионана Първомай (те са над 1000 дка), около 500дка са сливовите насаждения, има многоградини и с вишни, та това беше една отпредпоставките, която наклони везнитев полза на това да започнем преработка.Защото суровината е налична и е „наедна ръка разстояние“. Но това непречи да бъде доставена и от по-отдалеченирегиони.

Утвърдихме практиката да работим на ишлеме със суровина на клиента, ние имаме грижата за опаковките, било групови, индивидуални, това е въпрос на договорка…

Шест месеца е нормалният срок на съхранение на сока, който ние произвеждаме в цеха, достатъчно е да бъде поставен при стайна температура. Разфасовките, с които работим са 3-литрови асептични торбички френско производство. Гарантират най-нисък процент на брак и „бомбиране“ на продукта в рамките на срока за съхранение. Можем да приготвяме сокове от всички плодове, от костилковите – също, но чисто технологично е по-трудно да се смесват. А през активния сезон, който настъпва, е доста натоварено, затова предпочитаме да приготвяме сок от ябълки.

* * *

С г-н Кичуков проследихме работата в цеха и процеса на добиване на вкусната напитка.

– Суровината (ябълките) може да са дребни, с петна, с леки наранявания, с недобър външен вид, но задължително не трябва да са загнили, тъй като това нарушава качествата на крайния продукт и чувствително намалява трайността на сока. И така, пристигнала в цеха суровината преминава през различни етапи, превръщайки се в плодова каша. В СОКОВЕТЕ СЕ СЪДЪРЖА ВСИЧКО, КОЕТО ИМА В СВЕЖИЯ ПЛОД…

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!