С АВТЕНТИЧЕН РИТУАЛ ПОСТАВИХА НАЧАЛОТО НА ЖЪТВЕНАТА КАМПАНИЯ В НОВОСЕЛЕЦ

* За втора поредна година, на 25 юни, в новозагорското село Новоселец се състоя автентичен ритуал по зажънване, с който се постави началото на жътвената кампания по прибирането на зърнените култури.

Празничният ден започна на площада на селото, където се събраха жителите и гостите на Новоселец. С песен на уста те се отправиха към местността „Долен юрт”, където се състоя възстановката на позабравения колоритен обичай. Организатори на събитието са фирма „САНДИ 87“ ЕООД, НЧ „Пробуда 1928“ и Кметство село Новоселец.
Жътвата започна на полето на фирма „САНДИ 87“ ЕООД с управител Александър Александров и жените при НЧ „Пробуда 1928“, които със сърп и паламарка пресъздадоха обичая зажънване. Фирмата е създадена през 2011 г. и обработва 2000 дка в землищата на село Новоселец и село Млекарево. Гости на събитието бяха народният представител в 44-то Народно събрание Галя Захариева, председателят на Общинския съвет в Нова Загора Георги Николов, зам.-кметът на Община Нова Загора Светла Стоянова, секретарят на Общината Мария Стефанова и фирмите „Рапид КБ“ официален дилър на селскостопанска техника GLASS и AMAZONE за България, и „Булагро“ АД.
Преди да започнат работа жътварите се събраха насред пшеничния масив с молитва за богата реколта, а отец Стефан от новозагорската църква „Успение Богородично“, отслужи молебен за здраве и берекет. Нивата бе поръсена със светена вода, за да са пълни хамбарите със зърно. След което облечените в красиви тракийски носии жътвари, извиха кръшна песен, за да им е спорен усиленият труд, развъртяха сърпове и паламарки и започнаха да събират натежалите класове. Както повелява традицията, след първите три снопа те спряха, а стопанинът сложи калпак над тях и започна да нарича „Една пара давам за здраве, една пара давам за берекет и една пара, за да има много челяд в селото”. Новоселци се присъединиха към него, като си пожелаха да е едро житото, да са пълни хамбарите, да има хляб на трапезата. Своите благопожелания към инициаторите на зажънването поднесоха и гостите, които не скриха радостта си от присъствието си. До самата нивата се изви хоро, след което комбайнът влезе в посева, с което същинската жътва започна…

(повече в Агровестник – стр. 4)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!