С ШАФРАН И ЯЙЦА ОТ ПЪДПЪДЪЦИ СНЕЖАНКА ДОБРЕВА ПРОВОКИРА ЦЕНИТЕЛИТЕ НА ЧИСТАТА ХРАНА

*Стопанката започва с малките пилета преди 13 години, сега разширява производството си с екзотичната подправка шафран.

*Фермата е разположена в добруджанското село Дъбрава, общ. Балчик.

През последната година Снежанка Добрева най-често може да бъде видяна на фермерския пазар в Добрич, където радва посетителите с яйца от пъдпъдъци. В края на януари дойде още една атрактивна изненада -най-новото производство на неуморната производителка е шафранът. Опитите с екзотичната подправка са започнали преди 2 години, когато Снежанка залага в землището на село Дъбрава 2 дка. През първата година успява да събере близо 300 грама от нежните и благоуханни цветчета, а през тази е стигнала до килограм. Луковиците са сертифицирани и стопанката разказва, че от тях нарастват нови, с които може да увеличи площите с шафран. Но първо иска да реализира добитото количество, което се оказва атракция на фермерския пазар в Добрич.На всички посетители дамата разказва как се употребява като подправка за овкусяване на различни ястия и как придават невероятен вкус на ориз, риба,месо. Екзотичната подправка е много приложима в средиземноморската и азиатската кухня, но от много години е позната и на европейците. У нас шафранът също навлиза с бързи темпове и в Добруджа вече има сериозни площи с екзотичнияминзухар.

Снежанка допълва разказа си с още полезни свойства на лилавото цвете. Малко встрани от кулинарните качества на подправката остават нейните лечебни свойства – срещу депресия, при очни заболявания, срещу висок холестерол. Шафрановият чай е уникален не само заради полезните си съставки, но и заради невероятния си вкус. Билката е богата на витамините А, В1, В2, В3 и С. Съдържа огромни количества желязо, магнезий и фосфор и по-скромни концентрации на цинк, селен и калий. Изследванията сочат, че шафрановият чай е от полза при сърдечно болни, понеже намалява натрупването на плака по вътрешните стени на кръвоносните съдове – атеросклероза. Чаят действа отпускащо и ускорява очистването на токсини от тялото.

Преди 13 години Снежанка Добрева се насочва към отглеждането на пъдпъдъци в добруджанското село Дъбрава. Първата стъпка е направена през 2007 г., когато стопанката купува сградата на бившата кравеферма и преустройва част от постройките за нуждите на пъдпъдъците и производството на яйца от тях. Първоначалното зареждане е било с 300 пилета японски пъдпъдък. След това получава нужните удостоверения за ферма и за склад за яйца. Постепенно броят на пъдпъдъците достига 2000, днес обаче е редуциран до 1200. Произведените яйца Снежанка предлага на фермерския пазар в Добрич. Това за нея е шанс за някаква печалба, тъй като най-трудното в този бизнес се оказва реализацията на яйцата. Трудно се пробива в големите търговски вериги, въпреки че там продуктът е на по-висока цена заради препродажбата по дългата верига.

А ако погледнем и другата страна на производството, то категорично трябва да отбележим, че яйцата са вкусни, много полезни, съдържащи витамин В12, протеини, фолиева киселина, без холестерол, високо енергийни.

Галина НЕДКОВА

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!