ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ ГОДИНА НА РЕКОРДИ В НЯКОИ БЪЛГАРСКИ СТОПАНСТВА!

<> уверен е Георги Мантарлиев, основател и директор на Farm Academy.
<> Ако агробизнесът не направи промени, няма как да продължи да се развива, защото старият модел е неефективен, нарушава плодородието на почвите, няма устойчивост и дългосрочни резултати.

Каква е фактическата обстановка и цялостното състояние на агробизнеса у нас след сушавата 2020 г. и настоящата влажна и студена пролет? По тези и други актуални въпроси разговаряме с г-н Георги Мантарлиев, основател и директор на Farm Academy.

-Г-н Мантарлиев, да започнем с вашата оценка за състоянието на есенниците на този етап? Вие пътувате из цялата страна, какво не остана скрито от погледа ви?

-Тази година е доста по-влажна от миналата, което за подготвените стопани е добре, но за други които работят по старите практики (обработки, сеитби и химически средства) – НЕ. Това е нетипично натоварване с обилни валежи през април – в различните райони са различни, но със сигурност повече от нормалните. Също така температурите са ниски и има по-малко слънцегреене. Фотосинтезата не е с необходимия интензитет.
И ТОВА Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО! Повечето фермери си мислят, че когато пшеницата е жълта трябва да й сложат азот. Един от нашите професори използва следния израз: „когато земеделецът не знае какво да прави, влага азот“. Нашият поглед като по-инакомислещи е малко по-различен и в повечето случаи е правилен. Ако полетата са обработени с дискови машини и често вали през пролетта, се получава задушаване (запечатване) на полето от фината почва. В следствие на това се нарушават много процеси в биодинамиката й – растенията се задушават, започват болести, слабо развита коренова система, дефицити на хранителни вещества. И се появяват петна по листата, които при нарушена фотосинтеза са „свободни стаи за болести“.
Какво се забелязва тази година по полетата с пшеница и ечемик? Еуфория от дъждовете, усвояване на азота, тъмнозелени малки растения… Когато обаче нуждите им станат по-големи и вече мине фаза вретенене, те започват да изпитват недостиг, изразяващ се в жълтеене и т.н. Наблюдават се и доста разредени посеви, което може да се дължи на различни причини – измръзване, отхвърлени братя, болести (коренови или стъблени) и т.н. Всички тези въпроси са много трудни за решаване с химически средства, та дори и с третиране на семената. Имаме доста опит и изследвания в тази област…
Що се отнася до слънчогледа – според мен тръгна с „фалстарт“. Някои фермери засяха преди повече от 20 дни и все още нямат поникнали растения. За съжаление в доста полета семената няма и да поникнат и ще трябва да се презасяват. Много пъти повтаряме, че земеделците трябва да избират правилния момент внимателно за всяко мероприятие – ако засеят рано, рискуват посевът да се провали, ако е късно – също. Трябва така да се създават технологиите, че да можеш да влезеш в правилното време да засееш и резултатът да е добър.
Рапицата тази година е малко като площи в България. Цената й на борсите се очертава да бъде висока. Аз мисля, че според климатичните условия, се развива нормално. Заради топлата зима има риск от нападение на хоботник, който е много труден за контрол неприятел, но ако растенията са силни и здрави, ще се справят. Срещу фомата и склеротинията също не е лесна борбата през пролетта, но ние разполагаме с продукт, който подобрява имунната система на културите и те са здрави – това е БАКТОФОРС.
Голяма част от фермерите в България са свикнали с един стар модел, особено тези от средни към по-малки стопанства, те нямат възможност или желание да се научат. Старият, неефективен модел освен, че нарушава плодородието на земята, е далеч от всякаква устойчивост, резултати или спокойствие.
Ние вече 8 години припомняме, че фермерите не само у нас, но и по света, имат нужда от ноу-хау. Нашата работа е да ги научим на най-модерните изследвания, най-новите, най-ефективните и то по един лек, достъпен и разбираем начин. Ще организираме Ден на полето през юни, за да покажем резултатите, които сме постигнали. През това време всеки може да се свърже с нас и в района, в който е стопанството му, да му покажем как работи нашата технология.
ТАЗИ ГОДИНА ОЧАКВАМЕ РЕКОРДИ! Времето е фантастично откъм климатичен характер. С практики вече сме увеличили плодородието на почвата и като наблюдаваме посевите, надяваме се всичко да е наред, наистина очакваме високи резултати.
Това, което ние правим в земеделието, можем да сравним с Лед-крушките – получаваме много повече светлина, с по-малък разход на енергия и щадене на природните ресурси. Както те направиха промяна, революция в нашето ежедневие, така и ние променяме производството на храни, като сме избрали най-добрите продукти в света.
НИЕ СЪЗДАВАМЕ И АДАПТИРАМЕ ТЕХНОЛОГИЯТА КЪМ СПЕЦИФИКАТА НА ПОЛЕТО. На всеки земеделец, който се обърне към нас, му предлагаме в началото да работи с ресурса, активите, които той притежава. А още първата година, след добрите резултати, започва обновяване на стопанството и надграждане. Държа да отбележа, че 5 дни след пръскане се вижда резултатът, промяната към доброто. Всички започват с малка площ, да направят съпоставка, сравнение и след първата жътва вече са преминали на цялата площ.
Работим с най-добрите и разумни земеделци в България, които управляват едни от най-големите стопанства. Продължаваме да си партнираме вече 8 години, значи има просперитет, има доверие. Бизнес-моделът е печеливш и удобен, лесен за изпълнение.
Миналата година за много стопанства беше тежка, заради сушата. Имаше райони, в които жънаха по 20-30 кг. В същата 2020-та година с нашите продукти обаче най-ниският среден добив от пшеница беше 560 кг, а най-високият 840 кг. При слънчогледа, в с. Ценово – среден добив от 361 кг, в Славяново – 330 кг., в Болярово – 380 кг. Дори в Добруджа получихме добив 391 кг.
Какви продукти са прилагали тези иновативни земеделци? Това са продукти за увеличаване на почвеното плодородие.

АЗОФИКС фиксира азота от въздуха (близо 8 т е на декар) и го превръща в удобна форма за цялото биологично общество, което живее в почвата.
ФОСФИКС е фантастичен продукт, който освобождава заключените молекули на фосфора, които в българските полета са от 300 кг активно вещество до 3 тона на дка. С него успяваме да го отключим, той е много подходящ за балансиране на pH – при алкални почви нормализира стойностите към 7, а при кисели – ги повишава като къса връзките с желязото и алуминия и те се промиват в дълбочина с валежите. И остава един достъпен фосфор, чрез който растенията формират много добра коренова система и имат достъп до повече ресурс.
БАКТОФОРС е чудесен имуномодулатор. При всички живи същества – растения и животни важи правилото – имат ли силна имунна система, почти не се нападат от болести и неприятели. Бактофорс е толкова ефективен, че ако сутринта напръскате, до вечерта ще видите разлика в културите.
НУТРИЛАЙФ представлява пълен набор от аминокиселини, фулво- и хуминови киселини, микроелементи, хормони на растежа, витамини… При изследване са установени повече от 200 хранителни вещества, които са биологично чисти и са произведени от микроорганизми. Той изравнява братята, прави растенията с по-къси междувъзлия, съответно с много дебели стени, устойчиви на полягане, на силни ветрове, бури…, с дебели дръжки на листата на слънчогледите. Трудно можеш да различиш при рапицата кое е централното стъбло, кое е разклонението с такъв продукт. Полето става равно като след „фризьор“…
К-ЛИЙФ е единственият калий за листа в света. Интересното тук е, че ако сложиш 1 кг активно вещество на декар, растението ще приеме точно толкова. Най-ефективният продукт, много лесно се разтваря и усвоява, удобен е за ползване. За предпочитане е точно в такива кризисни ситуации – качва сухото вещество в растенията, те са по-устойчиви на висока температура, на суша, измръзвания, на температурните колебания, които наблюдаваме сега.
Всички продукти са толкова иновативни и ефективни, че ако по някаква причина фермерът пропусне един сезон, инерцията, ехото от тези добри практики, позволява на културите да се развиват. Почти нямаме такъв случай, освен при размяна на полета. Продуктите дават резултат при абсолютно всички култури: зърнено-житни, маслодайни, зеленчуци, овошки, лозя. Градините на Дерони, например, се пръскат на 100% с наши продукти.
Ние говорим за инвестиции, а не за разходи… И не на последно място – нашите продукти, технологии, новите модели за грижа за земята и почвите, са в крак със Зелената сделка и целите, заложени в ОСП – завърши г-н Мантарлиев.

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!