Тайната на вертикалните градини

*Христо Христов от Кюстендил е специалист в предлагането и преместването на едро размерни дървета. Неговото дружество“Вертикални градини“ ЕООД стопанисва разсадник на площ от 13 дка в с. Ябълково с голямо разнообразие от 50-60 вида и над 120 форми.

Христо Христов е лесовъд по образование и има различен поглед към градините. Той е собственик на „Вертикални градини“ ЕООД – Кюстендил и познава въздействието на горските видове и на високите дървета. В момента е на 35 г., но създава своя фирма за декоративна растителност още през 2005 г., като студент в специалност „Горско стопанство“ в Лесотехническия университет. По това време вече работи в такова дружество и има изградени контакти. Така решава да създаде производствен разсадник в с. Ябълково, който към момента е на площ 13 декара. Стартира с голямо разнообразие от 50-60 растителни вида и техните над 200 форми, които успява да поддържа вече 14 години. През 2015 г. регистрира сегашното си дружество – за вертикални градини, озеленяване, поддържане напоителни системи и декорации.

– Нашата философия е да имаме уникално отношение към всеки проект и клиент – посочи младия стопанин. – Стремим се да комуникираме и работим индивидуално, като хората да могат да споделят своите мисли и идеи. Подбрал съм висококвалифицирани специалисти по озеленяването, които обръщат внимание на всеки малък детайл. Грижим се всеки обект да изглежда и функционира красиво.

Вертикалните градини са иновация в ландшафта в България. Те са подходящи за офиси, къщи, апартаменти хотелски фоайета и интериорно озеленяване. Проектирането на една вертикална градина изисква детайлното внимание и изпълнение на всички желания на клиента. Те няма нужда да бъдат поливани. Инсталират се автоматизирани поливни системи, които се грижат растенията да придобият формата и вида до най-големия си потенциал. Единственото необходимо е да се зареждат системите с необходимите хранителни препарати – посочи младият бизнесмен.

В разсадника в село Ябълково отглежда основните групи растения – иглолистни, широколистни и цветя за външно озеленяване. През последните години хората се връщат към т.нар. изходни видове дървета като бор, ела секвоя. Те са акцентите в дейността на дружеството, което предлага едроразмерни растения, някои от които достигат 13 метра. Сред търсените иглолистни видове са ела „Абис Алба“, смърч, гигантски секвои, веймотови борове и др. В различни европейски страни са хит дворовете, в които има няколко високи дървета, а останалите площи са просто с трева.

През т.г. най-голям е интересът на клиентите към едроразмерните дървета, като Христо е сред специалистите по преместването им. Още първия си работен ден през 2004 г. му се е наложило да премести дърво и е трябвало мигновено да се научи на това. Едно от най-големите му предизвикателства било преместването на 15-тонна гиганска секвоя от софийски квартал до района на Панчарево. Вече са минали 3 години и дървото се чувства на новото място по-добре, защото обича високата влажност. За комфорта му се грижи една мъглообразуваща система, но му се отразило добре презасаждането от полето в планината.

Друг проект, по който е работил като подизпълнител е облагородяване на 30 дка в град Кюстендил. Близо 20 дка са били покрай реката, където са се справили с трудна задача – преместили са 40 брези. Тези дървета са били обект на протести, тъй като местните хора са излезли на улицата в тяхна защита. Тогава „Вертикални градини“ предлага решение на обществения казус и просто презасаждат брезите.

– Можем да премахнем всяко дърво безопасно. Отстраняването му би следвало да бъде последна инстанция, но понякога е най-необходимо. Работим с болни дървета, достигащи до покрива, такива които предизвикват разрушения под земята, нарушават канализационни линии или са претърпели сериозни щети след буря например. От най-малкото дърво до най-мащабното, независимо дали е интериор или екстериор, ние можем да решим всеки проблем индивидуално.

През последните години все по-предпочитани станаха т. нар. „японски градини“. Те излъчват хармония и енергия – предназначени са за отдих и естетическа наслада. Можем да включим изработка на алпинеуми или дзен-градини. Любопитен вариант са пространства, в които белият пясък замества водата. Друга възможност са селски градини с чайни, където могат да се провеждат церемонии по японски чай, с алеи за разходка. При тях водата е задължителен елемент, често съчетана с растения, различни видове мостове.

Топиариите са друг интересен акцент в двора. Чудните зелени скулптури от подрязани по подходящ начин дървета, храсти и треви са познати на човечеството вече над 2000 години. Най-популярни и предпочитани са топиарии с фигури на хора и животни. В

Фирмата ни изработва индивидуални проекти, различни водни обекти, поливни системи и др. Ориентирани сме предимно към частните клиенти, рядко поемаме поръчки за обществени пространства. Това, което е мотото ни през всички години работа е качеството и устойчивостта – посочи младият предприемач.

Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!