ТАЙНИТЕ НА ЛЕЧЕБНАТА ХУМА

*разяснява Иванка Бояджиева, управител на AVIA. Варненската фирма предлага богата гама натурални продукти от целебната пръст.

Варненска фирма възражда едно от мощните козметични средства – българската хума.

-Предлагаме около 34 козметични продукта под марката AVIA, като думата е библейска и в превод от иврит означава „Бог с нас“ – започна да разказва управителката Иванка Бояджиева. – Дружеството ни е семейно и е създадено още през 1997 г., но козметичното направление е от 2006 г. Дейността е стартирана от нашия роднина Дяко Бояджиев още през 80-те години на миналия век. Той е бил учител по математика, който започва да прави експерименти и създава дезодорант за тоалетни чинии. По това време работихме като надомници по Постановление 35 и се водихме към „Балкантурист“. Обаче продуктът намери добър прием в Русия и в други държави.
Продължихме да експериментираме и да разработваме нови козметични продукти на основата на хума. Сега артикулите ни са регистрирани в европейския козметичен регистър. Синът ми, който носи името на предприемчивия си дядо – Дяко Бояджиев, открива най-подходящите суровини за производство. Те са от находища основно в Северна България, но също и от южната част на страната.
Имаме постоянни клиенти на вътрешен пазар, като зареждаме аптечни складове, магазини, дрогерии и др. Изнасяме и за чужбина, основно за Австрия, Белгия, Канада, Израел и др. Това, което ценят клиентите ни е, че под марката AVIA се предлагат натурални продукти, без парабени, консерванти и др.
Дълго време разкрасителните свойства на хумата, познати на нашите баби, бяха забравени. Този продукт може да се приема и вътрешно, като често към такава консумация прибягват онкологично болни или хора, които целят да прочистят организма си. По настоящата нормативна база хумата не е предназначена за пиене, въпреки че в миналото за тази цел се е ползвала бялата и сиво-зелената. Кафявата е само за приложение върху кожата.
Натуралната, екологично чиста българска хума има силно енергийно въздействие. Тя е чудодеен прах, чиито ценни свойства са били известни още на индианците и китайците преди много векове. Историята на това чудесно вещество на 1000 г., започва още с началото на човечеството. Богата е на минерали и съдържа всички минерални соли, от които се нуждае човешкото тяло. В козметиката е от голямо значение антисептично й действие, тъй като е чист продукт, стерилен, без бактерии. В миналото са залагали много на способността й да освобождава организма от токсините. Същевременно алкализира тялото, помага за възстановяване на рН-баланса и стабилизира електромагнитната ни система.
Много е важна способността на целебната пръст да регулира растежа и развитието на клетките в тялото. Заради богатия й състав и ценни качества, в миналото се е ползвала за целебни цели. Освен радий, съдържа минерални соли и микроелементи, включително силиций, фосфат, желязо, азот, калций, магнезий, калий и др, в лесна за усвояване от организма форма. Хумата има силен отрицателен заряд, който се свързва към положителния заряд в много от токсините. Когато влиза в контакт с токсин, химически, или тежък метал, глината абсорбира токсините и освобождава минералите за ползване от организма.
Днешните научни изследвания доказват положителното действие на хумата при различни проблеми. Тя е ефективна при храносмилателни смущения, като киселинен рефлукс, запек, подуване на корема, при възстановяване след повръщане и диария. Външното й приложение е при широка гама кожни заболявания – екзема и акне, алергии, помага при заздравяването на рани и др. Подкрепя организма при справяне с някои бактерии, включително MRSA, Salmonella, E.Coli и др. Има очистетелно действие при излагане на организма на висока концентрация от тежки метали, пестициди и други токсини. Лечението с хума помага при заболявания на опорно-двигателния апарат на нервната система, при псориазис и целулит. Тя е комбинация от полезни вещества, които действат регенериращо на организма.
Под марката „AVIA“ варненската фирма предлага различни козметични серии. Има широка гама от шампоани и балсами с хума, както и маски за лице и коса, душ гелове, кремове, сапуни и др.
Лилия ЛОЗАНОВА

(повече в Агровестник – стр. 32)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!