Тамян от Сомалия се дестилира в Добрич

* Екзотичната смола пристига от Африка и в готов вид потегля за САЩ, разказва Пламен Николов – управител на „Есетере България“ ЕООД.

* След малко повече от месец дестилерията ще отбележи две години от официалното си откриване в Добруджа.

През юни 2016 г. американската компания doTERRA вложи 5 милиона лева в най-голямата дестилерия за етерично-маслени култури у нас. В сърцето на Добруджа беше изградено предприятие с капацитет от 12 казана по 5,5 куб. м всеки, общо 60 кубика, два котела с 4 тона пара на час, собствен сондаж, охладителен басейн, модерна лаборатория. Каква е равносметката за изминалите 24 месеца – разговаряме с управителя на дъщерната фирма „Есетере България“ ЕООД Пламен Николов:

– Г-н Николов, две години на българския пазар. Каква оценка бихте дали на региона като потенциал за отглеждане на етерични култури и добиване на масло?

– От наша гледна точка районът е много благодатен. Самият факт, че продължаваме да разширяваме мощностите си, означава, че сме твърдо решени, че тук е правилното място за нас. Всеки вижда при пътуване из Добруджа, че масивите с етерично-маслени култури и най-вече лавандула нарастват.

Ние започнахме с намерението да работим само един месец – през юли, а в момента работим 12 месеца и те не ни стигат. Стартирахме с персонал 15-20 души, в момента в пиковия сезон от май до септември ще бъдем близо 130, ако не и повече. Всичко се разширява, защото Добруджа е правилното място, главно за лавандула. Оказа се, че е много добро място и за маточина, и за други етерично-маслени култури като сладко резене, чубрица, кориандър. Имаме сини масла като лайка, бял равнец, както и внесени отвън суровини.

Доволни сме, че успяхме да започнем и развием процесите по дестилиране на тамян. Тази смола се добива от африканския рог – Сомалия, Етиопия и от другата страна на залива – в Оман. Тонове сомалийски тамян преминават през нашите производствени мощности. Това е специфично масло, модерно в момента, интерес към него има и от фармацията, и от медицината заради елементите, които съдържа. Прилага се в ароматерапията, в парфюмерията. Дори съставките от отпадъка са полезни и се изследват за лечение на ракови болести.

Пътят на това масло е от Сомалия през Добруджа до Америка.

Без да претендирам за изчерпателност, почти няма вид етерично-маслена суровина, която да не можем да изварим. Жълти масла, сини масла, с парна дестилация, с водно-парна дестилация, изваряваме по-леки от водата масла, по-тежки от водата и т.н. Пример за последните е маслото от кора на бреза. Това е следващият ни амбициозен проект и то отново със суровина, идваща отвъд океана. Може би ако трябва да кажа какво не изваряваме, то това е роза, тъй като в Добруджа все още се правят експерименти с ароматното растение.

Маслата, които произвеждаме и изнасяме, никога не стигат. Нямаме проблем с реализацията.

Ние се отнасяме отговорно към мястото и задачата си в Добруджа и искаме да установим дълготрайни отношения с производителите, защото е важно и двете страни да останат доволни. Сключваме договори минимум за 3, основно за 5 години, дори и за повече. Това идва пак от собствениците, които искат да бъдат отговорни към партньорите си от мястото, където изкупуват културата. Наричаме го социална отговорност, тъй като имаме много проекти, партньорства с община Добрич, социални домове, млечни кухни и др. Искаме да намерим мястото си в обществото тук, а не да сключим договор за година-две, да го изпълним наполовина и да си отидем. Самият размах на инвестицията мисля, че красноречиво показва намеренията ни. Отворени сме към всеки разговор, поставен на разумна база. Искаме да бъдем уважавани по начина, по който уважаваме партньорите си.

Ела СТОЯНОВА

(повече в Агровестник – стр. 19-20)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!