ТАНЦЪТ НА КОКО ИЛИ НАЙ-ВЪЛНУВАЩОТО ПРИКЛЮЧЕНИЕ С ВКУС НА…КАРАМЕЛ

<>Ферма „Четири сезона” в Павелбанското село Скобелево предлага отдих, атракция,вкусотии и незабравими спомени за истинските потомци на динозаврите. Две семейства тук се грижат за 12 щрауса, за десетки познати и непознати растителни видове, съхраняват традициите, чистата природа, водите…

В щраусовата ферма в Скобелево КалинЧалъков и Здравка Вутова ни очакваха в приказната градина, в центъра на която с наслада се пълнеше масловката, преродена от огромен дънер. Зад нея снага извисяваше пауловнията, до нея пък пищно пръскаше зеленина горският лимон. Оставихме тези красоти за после и без да губим врем есе отправихме към фермата, където улучихме забавен момент, единият от мъжкарите ухажваше своя любима. И то как? С грациозен танц, с въртене, пируети,разперване на крилете и какви ли не още пози!

С ИСТОРИЯТА НА ФЕРМА „ЧЕТИРИ СЕЗОНА” започна увлекателният разказ на Калин.

-Може да се каже, че ние сме новите собственици на фермата. Създадоха я наши братовчеди преди повече от 16 години.Тяхна беше идеята да се заемат с щраусовъдство. Преди време обаче семейството реши, че няма физическата възможност да поддържа и развива стопанството. Предложиха ни да продължим традицията. Така че сме сравнително нови в този тип фермерство. Но за сметка на това се заехме с МНОГО ЕНТУСИАЗЪМ И ЖЕЛАНИЕ.

Понеже пространството е ограничено нямаме възможност да отглеждаме много животни и да се издържаме само и единствено от щраусовите продукти, затова решихме да превърнем фермата в атракцион. Да приемаме посетители, на които да разказваме повече за живота на тези интересни птици. А това е практика във все повече ферми в Западна Европа, където освен да произвеждат даден продукт,стопаните им показват на хората как се извличат ползи от съответните селскостопански животни. Затова решихме да тръгнем в тази насока. Тази есен се навършват две години от това наше начинание.

Отворихме и малко фермерско магазинче, в което предлагаме домашни био и натурални продукти, предимно от местни производители плюс доста различни разсади от някои овощни видове и декоративни растения.Тази година изградихме ново заведение,което предстои да бъде открито, може би до месец, с това ще затворим цикъла.Продуктите от щраусите искаме да преработваме тук във фермата. Заведението разбира се, ще отговаря на всички стандарти и изисквания. В бъдещ план ще разширим територията на нашите любимци.Продължението на коридорите на щраусите преминава в друг терен, който ще усвоим и в него ще отглеждаме различни растителни видове. Общата площ, за която се грижиме близо 6 дка.

С две думи – създали сме всички условия за животните, точно казано дори сме ги поразглезили. В другите щраусови ферми в страната обитателите се отглеждат изцяло навън. Но ние решихме всяко семейство да си има своя резиденция.Изключително са динамични, те са номадни животни и обичат да се движат. Ако са в открити пространства могат да развият скорост до 70 км в час, на практика са недостижими, особено в пресечен терен.Но са и изключително издръжливи, поддържат висока скорост и то продължително време.Не се изморяват и трудно могат да бъдат уловени след това.

Не отговарят на имена, няма как да бъдат дресирани. Единствено свикват с хранителни навици, прибираме ги в къщичките като ги примамваме, сутрин им даваме храна навън, а след обед – вътре. Хранилките им са така устроени, че може отвън да се сипе фуражът. По този начин не ги безпокоим, не навлизаме в тяхната ревностно пазена територия. И не на последно място – нашите любимци са възпитани, не се плашете, не плюят!

От щраусите в стопанско отношение може да се използва всичко, но у нас пазарът за повечето продукти е ограничен. А всеки продукт си има своята стойност, като се започне от перата, затова първите ферми в световен мащаб се създават с цел да се отглеждат щрауси заради перата. Използват се за всякакъв тип украси и декорация. Освен това имат и друго по-практично приложение – при раздвижване перото генерира статично електричество и привлича праха. Т.е. използват се като луксозни бърсалки за прах, четки за обезпрашаване на автомобилите, за почистване на мониторите на компютри, таблети и пр.

Другият известен продукт е месото, то е с много ниско съдържание на холестерол, с малко мазнини, подходящо е за диетичен тип хранене и на запад е доста популярно. И за яйцата е характерно ниското съдържание на мазнини и повече протеини, а щраусовата мас се използва в медицината и козметиката.

Кожата е доста високо ценена, освен че има висока декоративната стойност, тя е и много здрава. Служи за изработка на луксозни кожени изделия (колани, чанти, портфейли, обувки, ботуши, тапицерии на луксозни автомобили). Изключително устойчива е на износване и заради добрите й свойства на еластичност се правят защитни облекла за моторните спортове, ръкавици за Формула 1.

КРЕМ-БРЮЛЕ С ЯЙЦА ОТ ЩРАУСИ – ЕМБЛЕМАТА НА ФЕРМА „ЧЕТИРИ СЕЗОНА”! Няма посетител, който да не си похапне от тази вкусотия. Млякото за десерта е от местен животновъд, който отглежда своето краве стадо във ферма също под Балкана.

– Но с отваряне на заведението плануваме да разширим асортимента – допълват любезните домакини. – Работим с групи от възрастни, с деца, с индивидуални посетители. Фермата е отворена всеки ден, през уикендите посещенията са повече, през седмицата – по-малко. Самият район е развит и привлича доста туристи, ние сме една от атракциите.

* * *

Във ферма „Четири сезона” всичко е невероятно красиво и естествено, тревата е наситено зелена, поддържана перфектно. Нарът блести отдалече със своите червени топки. И райската ябълка вече жълтее. Стройна пауловния, декоративна смрадлика, която скоро ще се превърне в огнено-червен акцент в това райско кътче, див лимон, който може да се отглежда директно в градината… Нека продължим с маслините – няколко на брой, смокините, бамбука. Минаваме покрай чашковидната звъника, спираме поглед на различните видове магнолии…

– Когато маслините са малки ги доотглеждаме в саксия, но щом отраснат ги оставаме навън, позатрупваме им кореновата част и така презимуват. А тази къпина израства изключително много и плодовете й са просто огромни. Друг вид е влачеща и е изключително родовита – с интерес слушаме поясненията на младия собственик, спирайки се пред всяко цвете, дръвче, храстче. – Клематисите ни цъфтят чудесно, индийският люляк е в различни багри. А магнолиите ни са наследство от предишните собственици и са огромни, едната тази година цъфтя три пъти – напролет, през лятото и в края на лятото, макар и само с няколко цвята. Ще се фокусираме за в бъдеще и върху различни билки.

Секторът с разсадите сме разделили на две основни части – декоративни и плодни храсти.

Имаме си и малка зеленчукова градинка, в която се опитваме да прилагаме модерен тип земеделие – мулчиране, компостиране. Разбира се, засаждаме си традиционните зеленчуци, но успешно отглеждаме броколи и романеско (хибрид между броколи и цветно зеле). В ранчото си имаме къща и две каравани, първоначално имахме идеята да ги отдаваме за нощувка под наем, но тъй като сме две семейства, аз и съпругата ми си живеем в караваната.

РЕШИХМЕ ДА СЕ ОТДАДЕМ НА ПРИРОДЕН НАЧИН НА ЖИВОТ, ТУК ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ДЕЦАТА СИ… Харесва ни да сме на село, където въздухът и водата са чисти, храната, която сами си произвеждаме е с неповторим вкус. И разбира се, да презентираме всичко това и да го разказваме на посетителите. Без любов и без желание обаче няма как да се реализират и най-смелите мечти.

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!