ТЕЖКА ГОДИНА ОТЧИТА ЗКПУ „ЗОРА“ – НОВО СЕЛО

 • „През април имаше измръзване на есенниците, пролетниците са в критично състояние!“ – посочва председателката Рилка Игнатова. Кооперацията в русенското село стопанисва 4000 дка, на които залага традиционните зърнено-житни и маслодайни култури. – Тази година добивите са с около 30% по-ниски от миналогодишните…
 • – Агроном съм от 35 г, но не помня такава неблагоприятна година! – сподели още в началото на разговора ни г-жа Рилка Игнатова, председател на УС на ЗКПУ „Зора“ – Ново село, Русенско. – Обработваме 4000 дка в землището на селото, което попада в микрорайон със специфичен климат. Тук е котловина, като не само ландшафтът, но и почвите имат особености. През април се случи необичайно явление – температурите паднаха до минус 7-8 градуса, по данни на станцията в Образцов чифлик. Тази аномалия доведе до измръзване на посевите. Пагубно ниските температури бяха продължение на сухата зима, като бяха последвани от още по-безводно лято.
  Добивите от 1805 дка пшеница са с 30% по-ниски от миналогодишните, като средните са около 500 кг/дка. „Ножицата“ в резултатите на различните парцели е голяма – от 300 до 730 кг/дка. Благодарни сме на Господ и за тези добиви, на фона на лошата година.
  През тази година площите със слънчоглед на кооперацията са 1385 дка, царевицата – 570 дка, грах – 225 дка. Заради продължителния безводен период не знаем дали ще реколтираме и какво ще приберем. За целия вегетационен период на растенията са паднали 148 л/кв. м дъжд. Цифрата е под всякакъв минимум и дори се чудим как растенията са зелени. Всеки ден се молим да завали, защото ако това не се случи в първата седмица на август, културите ще преминат от зреене към съхнене.
  Провалът на есенниците поставя пред огромни проблеми не само кооперациите, но и арендаторите. Притесняваме се как ще изплатим рентите. 
  Себестойността на пшеницата тази година е около 124 лв./дка без рентата. Простите сметки показват, че при добив от 500 кг/дка, вече сме на загуба – пресмята Рилка Игнатова.
  В най-широк смисъл кооперацията като структура има роля за създаване на блага и тяхното разпределение между членовете. Обаче кооператорите участват основно в последния етап, а отговорността да се произведе и да има печалба е на председателя и УС. 
  Малките кооперации трудно отговарят на изискванията на мерките по ПРСР и достъпът им до еврофинасиране е сложен. Категорично смятам, че земеделците трябва да се сдружават, за да имат достъп до определени мерки, инвестиции за напояване и др.
  Сред нерешените с години проблеми е, че няма застраховки за суша. Земеделието е „фабрика на открито“ и зависим много от климатичните явления.
  Кооперацията се стреми да обновява машинния си парк през годините. Само комбайнът „Джон Диър“ е закупен още по програма САПАРД, а останалата техника е осигурена със собствени средства. Имаме и два трактора, както и необходимия прикачен инвентар. Инвестициите през последните години са над 1,8 млн. лв.
  Ние като колектив освен стопанска, извършваме също социална и благотворителна дейност. Помагаме на различните институции в нашето населено място – кметство, църква, пенсионерски клуб, доброволно извършаме зимно почистване. Тези наши жестове към местните жители са ръководени от простичкото разбиране за човещина.
  В работата на кооперацията се включват и синовете ми Драгомир и Николай Игнатови, които също са агрноми и помагат безвъзмездно в натоварени моменти. Земята е жив организъм. Тя не е само наследство, тя е и дълг към младото поколение. Трябва да се отглежда с любов. Цял живот чакам това да се проумее и се надявам когато се случи, да не е безвъзвратно късно. Аз дали ще съм тук – в ЗКПУ „ЗОРА“ или на друго място, все ще работя с любов и грижа към тази земя.
  Благодарна съм най-вече на моето семейство за търпението и подкрепата в трудните моменти. Благодаря и на хората с които работя – механизаторите – баща и син – Иван Табев, Ивайло Георгиев и на Недко Илиев. Щастлива съм, че имам млада счетоводителката, която е рамо до рамо с мен – Елица Арнаудова. Благодарна съм за доверието на много хора – сподели на финала председателката.
  Лилия Лозанова

(повече в Агровестник – стр. 7-8)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!