ТЕЖКА ЖЪТВА В ДОБРУДЖА: ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НИСКИ ДОБИВИ!

  • “От 0 до 300 кг/дка жънем в момента!“ – съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 1 млн.245 хил.дка с пшеница бяха засети в Добричка област през есента на 2019 г.
  • Тежката стопанска година ще донесе още негативи – предстоят разплащания към доставчици и собственици на земя.

Жътвата в Добруджа започна. Без ритуали, без обичаи, без благослов, в мълчание, с единствената мисъл да се прибере поне това, което е успяло да се развие по полетата. Комбайните първо влязоха в нивите на крайморските общини Шабла, Каварна Балчик, където сушата е още по-жестока.

-До 80% там са пропаднали площите с пшеница“ – съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.
138 кг/дка е средният добив при пшеницата в Житницата на България. До момента са ожънати малко над 200 000 дка, показват данните на ОД „Земеделие”. Кампанията по прибиране на реколтата е стартирала във всички добруджански общини.

В много от земеделските стопанства в Добруджа провалените посеви са между 20 и 85 % – уточни още Радостина Жекова. – След тежката суша през зимата и пролетта, ние влязохме в астрономическото лято с много дъжд, който нямаше вече никакво значение за пшеницата. На практика само се влоши още повече качеството. Загуби, много загуби се очертават. При ниските добиви и приходи, ще има негативни последствия. Разходът по един декар жито без рентата е между 80 и 110 лв./дка.
Пшеницата заема голям дял от производството на всяко стопанство. Около 40% от площите в Добричка област обичайно са с есенници. През настоящата година масово имаше пшеница и много по-малко ечемик и рапица. Сега тези 40%, които носят загуби, трябва да ги компенсираме с добивите от останалите 60% от площите, върху които има пролетни култури. Дали слънчогледът ще стане – надяваме се. За царевицата още е рано да кажем. В края на юли и началото на август в Добруджа се появяват типичните суховеи, които на практика редуцират добивите от царевица. Дано Господ да е с нас! Въпросът тази година е да оцелеем и да влезем в следващата година в новото производство с добри семена, ако това изобщо е възможно. Защото това също ще бъде много трудно – да засеем наесен с качествени семена и да подсигурим новата реколта.
Фалити в смисъл отказване от земеделие едва ли ще има. Това са много години на трупане на активи, на труд, усилия, инвестиции. Фалитите ще бъдат друг тип. Междуфирмената задлъжнялост ще си каже думата. Август-септември настъпват първите падежи за плащания към доставчиците. Банките също започнаха да гледат консервативно на нашия бизнес през настоящата година и трудно отпускат кредити.
Следващият стрес ще бъде изплащането на рентите. Години наред Добруджа е първенец по размера на рентите – даваха се на собствениците на земя по 90-100-120 лв. на декар. Сега ще има много напрежение, когато дойде моментът по изплащане на сумите. В края на годината може да се стигне до съдебни дела за ренти. Много от земеделските стопани от региона са притеснени. Има сключени договори, има очаквания. В Добруджа отдавна се разписват договори на твърда рента, което е изключително рисково, особено в година като тази. Нашите притеснения са, че арендодателите няма да успеят да проявят разбиране.
Едва след края на жътвата към ОД „Земеделие” ще бъдат подадени получените резултати и тогава ще проличи какви са пораженията от опустошителното засушаване и какви са загубите.
На зърнения пазар очакваме спад на цените заради световната конюнктура. Нашите лоши резултати няма да се отразят на добивите по света.
Галина Недкова

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!