ТЕХНОЛОГИЯТА НО-ТИЛ ВИНАГИ ВОДИ ДО ДОБЪР ПРОДУКТ!

<> Съвременни високотехнологични и щадящи почвата решения привлякоха вниманието на фермери от близо и далеч по време на първата по рода си бизнес-среща за промотиране на аржентинска земеделска техника и търговско сътрудничество. Домакин на проявата бе фирма Агри Маркет БГ – с. Белозем, общ. Раковски.

Събитието, планирано като цикъл от няколко последователни срещи, се състоя на 11 септември по инициатива на Посолството на Р. Аржентина в България. В него участва Негово превъзходителство посланикът на Р. Аржентина в България, г-н Алфредо Атанасоф, заедно с представители на посолството и фирми, вносители, дистрибутори и производители на земеделски машини. Срещата се осъществи с подкрепата на Аржентинската камара на производители на селскостопанска техника в присъствието на ръководители от Общините Пловдив и Раковски, представители на МЗХГ, на БАТА и др. Посланикът на Р. Аржентина у нас г-н Алфредо Атанасоф пръв поздрави гостите и домакините.

-Благодаря на домакините, г-н Жеко Утлов, съуправител на фирма „Агри Маркет БГ“ с чието съдействие проявата е факт, на г-н Павел Гуджеров, кмет на Община Раковски, на кмета на с. Белозем, г-жа Виолета Петрова, която днес ни посрещна сърдечно. Ние всички от посолството вярваме във възможностите на това сътрудничество в сектор Земеделие. Но преди да ви оставя на специалистите от Аржентина в директната онлайн връзка, която е вече осъществена, искам да удостоя ръководството на фирмата-домакин с тази грамота за усилията, които положи за успешната ни съвместна дейност.
На свой ред г-н Утлов благодари на посланика, на кметовете на Раковски и Белозем, на колегите от бранша за селскостопански машини.

-Ние не се опитваме само и единствено да продаваме машини, а ноу-хау, да подкрепим целия проект като цяло. Нашите машини са много добре конструирани, здрави, производителни.
Във видеовръзката участие взеха Александро Саведра, представител на Аржентинския институт за земеделска техника към Министерството на земеделието в Аржентина. Ето какво сподели той за българските си партньори:

-През последните 25 години страната ни е увеличила над 200% своето производство, използвайки технологията Но-Тил и е разширила над 100% обработваемата земя. Днес произвеждаме между 140 и 150 млн тона продукция и това се дължи на имплементирането на системата „директна сеитба“.
И благодарение на тази технология страната ни може да произвежда до 10 пъти повече хранителни продукти за своето население. И още – 50% от продукцията ни се съхранява в силози, чието производство е също добре заложено.
Но какъв е процесът на производството в Аржентина? Ние не отстраняваме растителните остатъци от предходната култура, не ровим земята в дълбочина, щадим я. До 80-те години имахме много проблеми – с напояването, с ерозията на полетата, при нас има силни ветрове, те издухват орния слой. Нямахме достатъчно напояване.
Днес картината е различна. Благодарение на технологията за директната сеитба използваме по-добре водните ресурси. Добиваме 7 кг повече соя в резултат на технологията и качественото напояване.
Но-Тил позволява редуването на културите и доброто напояване. В заключение: подобрихме използването на водните ресурси, регенерирахме структурата на почвата, използваме по-пълноценно органичните остатъци от предшестващата култура… Ние казваме, че прилагането на Но-тил винаги води до висок добив. Предлагаме различни видове сеялки за директна сеитба. Комбайнът е също важна част от технологията.
Успешно работим в Южна Африка, където изведохме немалко проби и демонстрации със системата. И за четири години производството на соя в тази част на света се е увеличило с 20%, разходите са снижени с 20-25%.


Ето че дойде ред и на г-н Игнасио Танси, директор на фирмата-производител на сеялките с тази марка:

-Преди 4 години започнахме да работим в България и днес имаме много добри резултати. Благодарение на сътрудничеството ни с „Агри Маркет“ сме продали над 20 машини. Представяме различни модели сеялки, както в България, така и на целия европейски пазар. Сеялката отговаря на всички европейски изисквания, има голяма вместимост на бункера – повече от 5 000 литра. Подходяща е да работи при екстремни условия.
Гамата от машини е много голяма, такива с широчина от 3 метра до 18 метра. „Танси“ работи за своите клиенти, предлага най-печелившите технологии и ги подкрепя във всеки етап от производството. Екипът ни осъществява директен контакт с клиентите.


Г-н Себастиян от фирма „Майнеро“:

-Благодаря на свой ред за възможността да представим нашите машини на това събитие. „Майнеро“ е с 87-годишна история, предлагаме широка гама от продукти за млекопреработка. Само през 2020 г сме направили износ на собствена техника в 11 страни. 26 от нашите продукти присъстват в България. Производители сме на хедери, които се доказаха с качество на работа.
Фирмата ни постигна равновесието между изработката и материала, между тежестта и размера на машините. Техниката работи с висока скорост, постига висока производителност и високо качество. Освен това нашият хедер е успешно приложим в България, най-вече за прибиране на царевица.


Жеко УТЛОВ, съуправител на „Агри Маркет БГ“, с. Белозем, Пловдивско:
„ЩАСТЛИВ СЪМ, ЧЕ НАШИТЕ КЛИЕНТИ НИ ВЯРВАТ, ЧЕ СА ОРИЕНТИРАНИ КЪМ СЪВРЕМЕННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ!“:

-Заедно работим с моята съпруга Теодора Спасова, ние сме семейна фирма. Вече 11 години сме на българския пазар. Основната ни дейност е продажба и сервизиране на селскостопанска техника. През последните години сме се специализирали в направлението напояване (предлагаме моторни помпи, пивоти, тръбно-ролкови поливни системи). Преди четири години и половина посетихме Аржентина и се запознахме с иновативната технология Но-тил. Представляваме няколко аржентински фирми, закупихме през 2014 година четири 14-метрови сеялки за директна сеитба на фирма Танси. Предлагаме още саморазтоварващи ремаркета, платформи или приспособления за прибиране на зърнени култури. Организираме опитни полета в землището на с. Белозем, на които извършваме демонстрация на машините.
Щастлив съм, че в този ден на нашата проява дойдоха много нови и досега непознати за мен производители, които се интересуват от технологията и искат да си закупят машини и да преминат от конвенцианално към Но-тил земеделие. Това е новост за страната, която носи много ползи.
А как се разграничаваме от другите фирми, вносителки на техника за безоранната сеитба? Ние предлагаме решения, добър сервиз, наличие на необходимите резервни части. Ние сме първите вносители на аржентинска техника и по-точно на сеялки за директна сеитба и имахме възможността да подберем най-доброто от 44 компании. Избрахме много здрава, пригодима за нашите условия сеялка. Имаме клиенти, които стопанисват повече от 60 000 дка земя с няколко машини и с минимални разходи за резервни части и сервиз, си решават проблемите.
Имаме представителства в Плевен и в Ямбол. В началото на дейността си доставяхме машини за преработка на биомаса. На настоящия етап редом със сеялките за директна сеитба внасяме и машините за напояване, тръбно-ролковите системи, моторни помпи, машини за зеленчукопроизводството, официални представители сме на фирма „Ферари“ в това направление.
Убеден съм, че зърнените и техническите култури няма да успеят без новите технологии и напояването. Щастливи сме, че нашите клиенти ни вярват, доверяват ни се. Това са иновативни земеделци, които следят съвременните технологии и разчитат на световните постижения.
Екип на „Агровестник“

(повече в Агровестник – стр. 13-14)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!