ТОРОВЕТЕ ПАНАМИН – СЪВРЕМЕННА НАУЧНА ТЕХНОЛОГИЯ И ВИСОКОКАЧЕСТВЕНИ СУРОВИНИ

*стана ясно от презентацията на г-н Ангел Кинанов, управител на „Панамин Ко“- официален представител на австрийската компания „Панамин“ за България и Балканския полуостров.

*Той представи предимствата и на листните торове от новата серия „Панатоп“.

В началото на март екипът на фирма“Панамин“, съвместно с Corteva Agriscience и Метеобот, организира специализиран семинар за овощари и лозари от Сливенския район. Г-н Ангел Кинанов, управител на“Панамин Ко“ – официален представителна австрийската компания Панамин за България и Балканския полуостров,разказа повече за качествата на продуктите:

-За втора година презентирам в тази зала австрийските продукти. Разликата е, че тази година има цяла нова линия Panatop,която в комбинация с Панамин – т.нар. Пана технология, дава максимално добри резултати. 3 години ги изпитваме вече в района на Сливен и сме много доволни.

Ще започна с основния продукт Панамин Агро – антистресов имуностимулант, който повечето от присъстващите тук сте използвали. Той се различава от останалите листни торове по своите функции и действие, тъй като не е листен тор. Какво представлява Панамин? Световна уникална иновационна по своя състав – смес от австрийски вулканични скали и минерали, най-качествените в целия свят – с най-високо наличие на елементи от всички молекули на единица площ и най-ниско ниво на тежки метали. 100% биосертифициран, подходящ за биологично земеделие.

С най-голямо процентно съдържание в Панамин са калциевият карбонат, магнезиевият карбонат и силициевият диоксид – 30% е силицият, магнезиев оксид и магнезиев карбонат – общо около 10%, калциев оксид – 30% и калциев карбонат – 27%. Има и много микро- и макроелементи.

Добрите резултати, които дава Панамин се дължат основно на въглеродния диоксид, който е скрит в карбонатите. Т.е. при използването му и проникване в растенията, калциевият и магнезиевият карбонат се разпадат. Уникалното на Панамин е, че за първи път имаме подхранване на растението с естествено свързан въглероден диоксид. Когато то се запаси, Панамин има 4 основни функции:

1. Многократно ускорена фотосинтеза с удължен период (15-30 дни) – при затопляне, особено при трайните насаждения и температурата на повърхността над 28-30оС, въглеродният диоксид се издига от повърхността нагоре, заради горещината и затова фотосинтезата започва през деня да спада почти до нулеви нива и следобед да се повишава.

2. Втората основна функция е толерантност към слани и измръзване – запасът от въглероден диоксид води до повишаване синтеза на глюкоза на растението или сгъстяване на соковете вътре, а това от своя страна осигурява толерантност на слани и измръзване.

3. Третата функция е, че когато растението се запаси с въглероден диоксид като естествена реакция затваря устицата в максимална част от денонощието. Това от своя страна дава сериозно намаляване на транспирацията на влага – отново антистресов ефект, сериозна толерантност към суша.

4. Четвъртата функция е, че при вече затворените устица, вследствие на запаса от въглероден диоксид и запасът от другия основен елемент – силиция, се получава повишен имунитет, устойчивост към биотичен и абиотичен стрес. По-трудно гъбните патогени проникват и се размножават, т.е. тук говорим за един фунгистатичен ефект. Обръщам внимание – Панамин не е фунгицид, не може да убива и унищожава бактерии и гъбни патогени, но може да ги възпре и да направи растението по-толерантно.

Калцият и магнезият са други важни елементи в земеделието – те винаги са или блокирани, или бавно подвижни, или недостъпни в почвата. Когато се вкарат през листата в усвоима форма и се натрупат в запас – калцият дава еластичност, здравина на клетъчната мембрана и изцяло на растението. Магнезият осигурява качество, участва в хлорофила, във фотосинтезата и т.н. Когато и двата елемента са в голямо количество носят изключително удължен период на съхранение, ненапукване, т.е. еластичност на плода. Калцият и магнезият действат заедно, в определено съотношение и дават още по-добри резултати.

Но ползите при употребата на Панамин не свършват до тук. Неутрализация на pH, как става това? В калциевия карбонат има еднакво количество въглероден диоксид и калциев оксид, и двете молекули си противодействат. Когато pH е високо, въглеродният диоксид го сваля, а когато е ниско – калциевият оксид го вдига. Разбира се, това е временен ефект, но дори и за определен период растението работи максимално добре, когато pH е близко до неутралното.

ПРИЛОЖЕНИЕ

При трайни насаждения, плодове и зеленчуци, при нормални години препоръчваме 5 третирания по 150 г/дка, водата е без значение. При слани, суши, измръзване, нападение от болести, Панамин държи имунния отговор на растението висок. Продуктът е прахообразен, смесва се в миксера на пръскачката без никакъв проблем. Панамин е смесим с всички препарати за растителна защита, включително такива на киселинна основа. Единственото правило, е че се добавя последен, след пестицидите.

Държа да отбележа, че въпреки всичките ползи, които притежава продуктът, Панамин не е основна храна. Именно затова разработихме нова линия, която се нарича Панатоп.

PANATOP – ЛИСТНИ ТОРОВЕ С ХРАНИТЕЛНИ МИКРО- И МАКРОЛЕМЕНТИ В ТЕЧНА ФОРМА.

PANATOP-серията е направена от най-висококачествени химични формулации, които са възможно най-скъпите, с цел ефективност на листния тор. Заради променящите се климатични условия, честите суши и горещини, понякога макроторенето е безсмислено, тъй като голяма част от него не може да се усвои. Именно заради това на дневен ред идва темата за листно подхранване, което гарантира максимално усвояване на хранителните вещества.

Всички продукти от серията PANATOP са със 100% амиден азот, който е стабилизиран със специален австрийски инхибитор, който гарантира 8 години оставане в амидна форма. Максимално усвояване от растенията, без никакъв разпад, без нитрати, без пожълтяване и увреждане…

Panatop серията – водоразтворими торове, безопасни за употреба, лесноусвоима от растенията форма. Без съдържание на хлор и натрий, без остатъчни вещества.

Цялостно Панамин и Панатоп се използват съвместно за максимално добри резултати с редуциране на дози и третирания.

Пламена ПЕТКОВА

На снимката – г-н Ангел Кинанов и Анна Мирчева, представител на „Панамин“ за Южна България.

(повече в Агровестник – стр. 13-14)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!