ТОТЛЕБЕН – СЕЛОТО, В КОЕТО Е ПЛАМНАЛА ИСКРАТА НА КООПЕРАТИВНОТО ДВИЖЕНИЕ У НАС!

*С колоритно шествие, музика, хора и всенародно веселие домакини и гости отбелязаха 80-годишнината от основаването на кооперативното движение, което днес е съхранено и продължено от двете земеделски кооперации в селото с председатели Павлина Антонова и Красимир Димов.

*Млади и стари ще запомнят багрите на тотлебенския площад, завладяващите изпълнения на „Вива Монтана“,кръшните хора, които възпитаниците на СОУ „Кирил и Методий“ с преподаване на фолклор в гр. Пордим поведоха…

Тотлебенци се стягаха за празника не от вчера и миналия ден, а отдавна. Уточниха сценария,украсиха мегдана, на който някога мининистър председателят Ал. Стамболийски е омъжил дъщеря си за момче от известния род Бояджиеви.

Струваха си усилията, в това село блика история,която ще се помни. По модела на съветските колхози през 39-та година на миналия век неколцина жители на някогашното Български Караагач, преименувано на Тотлебен,основават земеделска кооперация и поставят началото на кооперативното движение тук. Най й приляга името“Възход“, затова и така я наричат.Комасират земите си, впрягат се яко и работят – с жар и сърце. Пръв председател на ТКЗС „Възход“ е агрономът Панталей Константинов.

И ТОВА Е ПЪРВАТА ЗЕМЕДЕЛСКА КООПЕРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ!

Така е било, днес наследниците на основателите с умиление и гордост си спомнят, това което историята е оставила като ярка следа. Делото на дедите е продължено, вс. Тотлебен работят дружно две кооперации,и двете с името „Възход“.

Думи на признателност в празничния 4 май 2019-та отправи към изпълнилите площада тотлебенци и гости, г-н Детелин ВАСИЛЕВ,кмет на Община Пордим.

-Уважаеми гости, приемете моите най-сърдечни поздрави по повод празника на селото.Нашият роден край е пъстра палитра от впечатляващи събития и ако човек ги познава няма как да не е горд, че е потомък на онези български мъже и жени, оставили незаличима следа. Те, които са основали първата земеделска кооперация в страната,която до този момент няма аналог по нашите земи. Ние, потомците на този роден край, се чувстваме горди от събития,случили се преди нас и които ще останат след нас!

След градоначалника на Пордим на сцената излезе г-жа Павлина АНТОНОВА, председател на кооп. „Възход“, в носия, нагиздена, усмихната, горда българка:

-Скъпи наследници на първите създатели на кооперацията, скъпи кооператори на двете земеделски кооперации в с. Тотлебен,драги съселяни, уважаеми гости. От мое име и от името на колегата ми Красимир Димов искам да ви благодаря, че станахте съпричастни към нашия голям празник.Огромни благодарности изказвам към самодейците от читалищата на общината за участието им в това колоритно цветно шествие. И то ни върна години назад в историята.

Дълбок поклон към вас, наследници, дълбок поклон към Геновева Дунова, единствената жива основателка, която в онова време става най-малкият член-кооператор с двама настойници Панталей Константинов и Гашо Гашев.

Днес честваме 80 години от създаването на нашата кооперация, честваме съграждането на нещо невиждано дотогава, което се превръща в традиция и предава на бъдните поколения! Днес двете кооперации продължаваме напред и носим в сърцата си този позитивизъм и това е огромна отговорност и чест за нас. Благодарим ви хора, че ви има!

С нескрито вълнение и задоволство свои мисли сподели и внукът на първия председател на тотлебенската кооперация, г-н Йордан КОНСТАНТИНОВ:

-Скъпи гости и съселяни! По силата на природа и писани закони сме наследници, а не създатели. В онези времена, когато бях дете и дядо ми Панталей Константинов беше жив си говорехме за много неща. Той си отиде внезапно, когато бях в казармата и много истории между нас останаха недоизказани. Провокиран от събитието в мен възниква въпрос, на който трудно намирам отговор: питам се първо как дядо е успял да убеди своите най-близки хора и своите съселяни да внесат земята и инвентара си в кооперация, където да работят заедно? Питам се, как тези хора са продължили да обичат земята по същия начин, както са я обичали преди това и си давам отговор за постигането на успехите им.

Дядо Пантелей успя да ни предаде любовта си към земята и земеделието, 35 години след неговата смърт, ние наследниците му,продължаваме да се грижим за посевите,за дръвчетата, които той е засадил. Но питам се още защо поколенията, които идват след нас не съхраняват тази любов.Някои деца така и не разбират, че земята трябва да се обработва, вместо да си купиш наготово плодове и зеленчуци от пазара, което всеки знае, че е много по-лесно.

Аз лично имам преки впечатления от дейността на кооперацията в края на 70-те и 80-те години, когато в Тотлебен се отглеждаше освен жито, и чушки, и грозде, и дини. Знам, че не е лесно да се прави земеделие, затова от името на наследниците изразявам своята благодарност към ръководството на кооперацията за усилията, които полагат. Искам да благодаря и на организаторите на това събитие, което е неповторим празник в историята на селото.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС по случай 80 години от учредяването на земеделската кооперация в с. Тотлебен приветствие отправи г-н Ангел ДЕКОВ, председател на ОСЗК-Плевен.

* * *

Кръшни хора се виха на площада до късния следобяд. Вкусна скара, пуканки и куп още вкусотии имаше в този ден за участниците в празника, който бе и празник на селото.

Велина ПЕТКОВА

На снимката – председателите на двете коопарации в с. Тотлебен – Павлина Антонова и Красимир Димов.

(повече в Агровестник – стр. 9-10)

© Всички права запазени. Позоваването на Агровестник е задължително!